Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny výrobců stouply v lednu nejrychleji od 90. let. Meziročně rostly nejvíce v zemědělství

Ceny výrobců stouply v lednu nejrychleji od 90. let. Meziročně rostly nejvíce v zemědělství

23.02.2022 10:17, aktualizováno: 23.2. 11:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Meziroční růst cen výrobců v lednu opět zrychlil. Nejvíce se ceny zvýšily v zemědělství, kde proti loňskému lednu vzrostly o 21,4 procenta po prosincovém zvýšení o 18,8 procenta. U průmyslových výrobců zrychlil meziroční nárůst cen na 19,4 procenta z prosincových 13,2 procenta a ve stavebnictví na 8,3 procenta z 8,2 procenta. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Celkově byl meziroční růst cen průmyslových výrobců nejrychlejší od ledna 1992. Významně rostly především ceny v odvětví elektřiny plynu a páry, a to o 40,6 %.

Ceny tržních služeb pro podniky byly v lednu meziročně vyšší o 3,2 procenta, zatímco v prosinci o 1,7 procenta.

Ceny rostly také v meziměsíčním srovnání. V průmyslu podle vedoucího oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimíra Klimeše rostly dokonce nejrychlejším tempem od února 1991, když se zvýšily o téměř sedm procent. Ceny zemědělských výrobců se proti prosinci zvýšily o 4,4 procenta a stavební práce od konce loňského roku zdražily o 0,5 procenta a tržní služby pro podniky o 0,7 procenta.

11 

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali značne pomalejší nárůst: u meziročního čísla o 13,5 % a u meziměsíčního jen o 1,3 %.

"Lednové ceny výrobců (...) potvrdily, že inflační tlaky ve výrobních sektorů zůstávají citelné, což bude znamenat tlak na další růst cen pro konečné spotřebitele," uvedl v komentáři hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Spotřebitelská inflace tak podle něj nedosáhla svého vrcholu a "v dalších měsících se patrně podívá nad 11% hranici, čemuž přispívá i geopolitická rizika dále zvyšující ceny energetických komodit".

Poslední prognóza ČNB předpokládá růst cen průmyslových výrobců v 1. čtvrtletí 2022 o 14,5 % meziročně, připomíná Seidler, a růst cen zemědělských výrobců pak 16,2 % meziročně. "Lednový vývoj však všechny tyto odhady poslední prognózy ČNB překonává. To předznamenává i rychlejší růst spotřebitelských cen oproti prognóze ČNB a patrně tak i ještě další zvýšení úrokových sazeb směrem k 5% hranici," podotkl také ekonom.

V průmyslu byl meziroční nárůst cen vyšší než letos v lednu podle statistiků naposledy před 30 lety, uvedli dnes statistici. Největší vliv na lednové meziroční zdražení měly zejména vyšší ceny energií. Cena elektřiny, plynu a páry stoupla proti lednu 2021 o dvě pětiny, přičemž jen u elektřiny byla vyšší o polovinu. Vedle toho o polovinu vyšší ceny než před rokem byly také u chemických látek a o zhruba čtvrtinu zdražily kovy, kovodělné výrobky, dřevo, papír a tisk. Vzrostly i ceny potravinářských výrobků, vody, koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny dopravních prostředků klesly.

U zemědělských výrobců v meziročním srovnání stouply zejména ceny v rostlinné výrobě, a to o třetinu. V živočišné výrobě byly vyšší o necelých osm procent. Proti loňskému lednu byly dražší olejniny, obiloviny, brambory, skot, mléko a vejce. Naopak zlevnilo ovoce a jatečná prasata. "Pro další měsíce a do dalších čtvrtletí stále platí konstatování, že se růst cen v rostlinné výrobě může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, což může posílit tlaky směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele," upozornil hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Ceny materiálů a výrobků pro stavebnictví byly meziročně vyšší o téměř čtvrtinu. V oblasti tržních služeb pro podniky o více než deset procent zdražilo skladování a podpůrné služby v dopravě a reklamní služby. Vyšší byly i ceny za služby v oblasti zaměstnávání a za vydavatelské, právní a účetnické služby.

Generální ředitel společnosti Xella pro ČR a Slovensko Peter Markovič se domnívá, že růst cen stavebních materiálů po loňském skokovém růstu letos zpomalí. "Absolutní většina výrobců již své nákladové vstupy zohlednila v cenících na startu tohoto roku. Na rostoucí ceny ve stavebnictví bude mít nadále vliv i chybějící tisíce pracovníků, stavební firmy budou muset na trhu víc hledat, což povede k tlaku na růst mezd, a to jak mezi kvalifikovanými pracovníky, tak i mezi dělníky," řekl ČTK.

Zdroje: ČTK, ČSÚ, Řeuters, ČBA

 
 

Čtěte více:

Celosvětová inflace se vrací
21.02.2022 5:56
Inflace se vrátila rychleji, dosáhla výraznějšího maxima a ukázala se ...
Heineken bude zdražovat. Stouply mu náklady na hliník a poplatky za přepravu jsou
16.02.2022 11:56
Špatnou zprávu si dnes pro zákazníky připravil pivovar Heineken. Spole...
Od německé potravinované banky po italské gelato. Jak se inflace zakousla do eurozóny
19.02.2022 15:37
Nejvyšší míra inflace od vzniku eurozóny dopadá na životní úroveň Evr...
ČNvlog: Cesta zpět k 2% inflaci
18.02.2022 15:24
Meziroční spotřebitelská inflace v lednu 2022 dosáhla 9,9 % a v nejbl...
Rozbřesk: Obilnice Evropy čelí agresi, připravme se na další pro-inflační šok
23.02.2022 9:19
Vstup ruských vojsk na východní Ukrajinu je budíčkem nejen pro řadu po...

Váš názor
  •  
    23.02.2022 13:48

    v 2016 kde začíná graf jsem byl přesvědčený, že NS2 je správný strategický krok pro Evropu, jak zajistit energii dlouhodobě za relativně konstantní ceny zvedající se vždy s prvním lednem o legrační míru inflace. Německo od r.2006 více než 80% podílem obchodu na svém HDP táhne celou Evropu. Při pohledu na trend za posledních 12 měsíců si kladu otázku, jestli i nadále budou moct všichni němečtí zákazníci absorbovat tento cenový veleskok, přece při pohledu na takový graf si musí řadový manažer položit otázku, zda-li udrží obejm prodeje na stejných čílech.. nemyslím tržby, ale počet jednotek.. jistá opatrnost v optimismu by asi byla na místě.. parametr cena ve vztahu nabídka/poptávka má docela velký význam a parametr zúžený okruh konkurence v případě plošného růstu cen pozbývá na atraktivnosti - prodá se úplně všechno co je nutné nakoupit..; žeby první vlaštovka? "12:18 Villeroy de Galhau z ECB: Zhoršující se krize na Ukrajině znamená, že ECB bude klást ještě větší důraz na svou flexibilitu a možnosti, zatímco opouští svoje stimulační opatření a posouvá se směrem k růstu sazeb (Bloomberg)" (tento trend experti z ECB viděli a věděli o něm už před vánocemi, jak je silný, nicméně vyrukovali s růstem sazeb přesně druhý pracovní den po invazi - tak tomu se říká předvídavost)
    Mudr.c
  • Turecká cesta ?
    23.02.2022 12:04

    to vypadá jako by tu 8 let vládl Turek a ne čobolak :o), uvahy zda sazby přelezou 5% jsou zdá se bezpředmětné, otázka by měla být zda nám bude stačit jednociferná sazba :o), ještě že máme tak schopné vůdce, že máme tu naši korunu, sice skoro bezcennou ale co hlavně že je naše
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Turecká cesta ?
      23.02.2022 12:17

      jak Michl jednou prohlásil, není otázka zda, ale o kolik snížíme sazby.....škodovka je již dražší než WW....k tomu výrazná obměna v ČNB, tak si nedělám iluze, že sazby půjdou nahoru, kolik očekáváš na konci roku Kačku? Já 26,50 za Euro
      abc1
      •  
        23.02.2022 12:20

        kdo ví, ale dlouhodobě pokud jsme se rozhodli "dohánět" západ inflač.cestou, tak "sázím" na nějakých +/- 30 ale na konci roku asi ještě ne, ledaže by lidi ztratili v CZK uplně důvěru a došla rychle i recese, budoucnost ale u koruby bude asi zajímavá
        Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    23.02.2022 10:29

    Mohl by poskytnout odborné stanovisko kečupový teoretik, pravděpodobně budoucí guvernér ČNB a komik Aleš Michl??
    abc1
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university