Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Expert: Rusové podcenili Ukrajince i psychologickou přípravu vojáků

Expert: Rusové podcenili Ukrajince i psychologickou přípravu vojáků

03.03.2022 21:19
Autor: ČTK

Rusové podcenili nebo náležitě nedocenili při konfliktu na Ukrajině důležitost několika faktorů, například psychologickou přípravu vlastních vojáků či uvalené sankce. Radikálně podcenili odhodlání ukrajinského lidu bránit svoji vlast. ČTK to v rozhovoru řekl Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany. Expert věří, že sankce budou mít na ruskou společnost demoralizující vliv a přinutí ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ustoupil od svých záměrů. Ukrajinu napadlo Rusko minulý týden.

Petráš spatřuje v dosavadním konfliktu na straně Ruska několik strategických chyb. Podle něj Rusové radikálně podcenili odhodlání ukrajinského lidu bránit svoji vlast, a to v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským. "Pokud budeme brát v úvahu vojenskou strategii, tak to byl jeden ze zásadních momentů, se kterým vojenští plánovači na ruské straně nepočítali. Část strategie týkající se ducha vlastenectví, patriotismu a odhodlání bránit svoji vlast ruská strana radikálně podcenila, což se ukázalo pro dosavadní vývoj konfliktu jako nejdůležitější," uvedl Petráš.

Za zásadní v konfliktu považuje i jednotnost Evropské unie a NATO, zatímco dříve podle něj panovala názorová nejednotnost. "Možná překvapilo i samotné členské země Evropské unie, jakým jednotným způsobem vystupovaly a jak rychle a rázně dokázaly zareagovat," uvedl Petráš. Evropská unie na Rusko uvalila v několika vlnách sankce mířící především na ruskou ekonomiku, mají omezit Rusům přístup ke kapitálu.

"Podíváme-li se na konflikt z čistě vojenského hlediska, otázkou je, do jaké míry ruská strana hodlala použít nejmodernější zbraňové systémy. Panuje názor, že to zatím není vše, co by mohla použít k dosažení svého strategického záměru. Otázkou ale je, proč se tomu neděje. Není jasné, zda to byl záměr, nebo zda v tom hraje roli něco jiného," uvedl Petráš.

Míní, že zásadní roli v konfliktu hraje také logistické a materiální zabezpečení ruské armády. Podle některých zpráv Rusům místy dochází jídlo i pohonné hmoty, ale především není funkční systém zásobování této operace. Spekuluje se, že kvůli logistickým potížím stojí i obří konvoj směřující na hlavní město Ukrajiny Kyjev. "Zajistit přesun takového množství sil a techniky je v podstatě samostatnou operací vyžadující detailní organizaci. Nic na světě není dokonalé a těžko říct, jestli to bylo ze strany Ruska podceněno, nebo jestli došlo k nějakému opomenutí v rámci přípravy. Ale takhle přesun určitě probíhat neměl a je jen otázkou, zda je ruská strana připravena reagovat na vzniklé problémy. V logistickém zabezpečení má ruská armáda zjevný problém," uvedl Petráš.

Další problém na straně ruské armády spatřuje v psychologické přípravě vojáků. "Podíváme-li se do historie, tak zahájení konfliktu vždy předcházela psychologická příprava, kdy je vojákovi v podstatě vtloukáno do hlavy, že se jede proti nepříteli, který musí být zničen, ať už je to třeba z důvodů politických, ideologických či náboženských. Zní to morbidně, ale voják musí být v takové situaci připraven fyzicky eliminovat nepřátelské síly. V případě tohoto konfliktu příslušníci ruské armády nejsou zjevně na takovou situaci připraveni. Vůbec nebyli připraveni na to, co je čeká na Ukrajině," uvedl expert.

Za strategickou chybu ruské armády označil i to, že se jí nepodařilo zcela potlačit ukrajinskou protivzdušnou obranu a komunikační a informační systémy. Obojí zůstává stále v činnosti. Ruské armádě navíc hrozí, že zabředne do boje v urbanizované zóně. "V tomto případě je to asi to nejhorší, do čeho se může v současné době ruská armáda dostat. V těchto případech je postup velice svízelný a těžký. Je to velice vyčerpávající situace a má to poměrně značný demoralizující vliv na útočníka. Obránce je v tomto případě vždy v lepší situaci," míní expert.

Petráš uvedl, že je optimistou a že rozhodující faktor v konfliktu sehrají sankce, které Evropská unie a mezinárodní společenství jako takové na Rusko uvalila. "Věřím, že budou mít poměrně demoralizující vliv na celou ruskou populaci, což se v konečném důsledku musí projevit i na vedení Ruské federace a na ruské vedení. Jsem pevně přesvědčen, že tohle bude ten rozhodující moment, který přinutí Putina a jeho administrativu, aby ustoupil od svých záměrů, které vedly k zahájení tohoto konfliktu," řekl ČTK Petráš.


Čtěte více:

Výhled ohledně monetární politiky se v posledních dnech prudce mění. Co na to akcie neziskových technologických firem?
03.03.2022 17:19
Není to zase tolik let, co Uber hovořil o tom, že možná nikdy nebude v...
Západ musí odpojit ze systému SWIFT všechny ruské banky, říká Británie. Tamní burza odpojila ruské firmy
03.03.2022 15:06
Západ by měl pracovat na odstřižení všech ruských bank od komunikačníh...
Zámořské investory trápí válka i Fed, hvězdou Prahy Erste
03.03.2022 16:55
Investoři při čtvrteční seanci na zámořských trzích vyhodnocují neustá...
Odpolední obrat na trzích k horšímu: V hlavní roli stále válka a Fed
03.03.2022 17:53
Pro akciové trhy byl dnešek nejprve poměrně dobrý, ale s otevřením Ame...
Rusko a Ukrajina se dohodly na koridorech pro ústup civilních obyvatel. Boje zasáhly jadernou elektrárnu. Dle Macrona nejhorší teprve přijde
03.03.2022 17:54
Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech s možným dočas...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)