Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výhled ohledně monetární politiky se v posledních dnech prudce mění. Co na to akcie neziskových technologických firem?

Výhled ohledně monetární politiky se v posledních dnech prudce mění. Co na to akcie neziskových technologických firem?

03.03.2022 17:19

Není to zase tolik let, co Uber hovořil o tom, že možná nikdy nebude v zisku. Investory to tenkrát možná zase tak neodrazovalo. Uber patří, či patřil, do specifického segmentu trhu, kde se může sázet na více firem s tím, že řada z nich neuspěje. Ale u těch málo, kterým se to povede, se čeká úspěch fenomenální. Další Apple, Google, Amazon... Dnes o neziskových technologiích a o tom, jak jim (ne)svědčí současné prostředí.

1. Sazby a technologie: Liz Ann Sonders ze Schwabu v následujícím grafu srovnává vývoj akcií v segmentu neziskových technologiích (podíl na kapitalizaci celého indexu SPX) s očekáváními týkajícími se počtu zvyšování sazeb. Ta se dala do pohybu směrem nahoru v říjnu, neziskové technologie dolů záhy poté. Proč?
1
Zdroj: Twitter


Důvodů pro negativní vztah mezi technologiemi (obecně) a sazbami bývá udávána řada. Mezi nimi to, že technologie „nabízí růst“. V době, kdy jej nabízí i celá ekonomika (což tlačí sazby nahoru), tedy technologie nenabízí nic moc vzácného a jejich atraktivita klesá. A naopak. Před časem jsem se tu na tento argument díval detailně a trochu jej z fundamentálního pohledu zpochybnil. Otázka taky je, jak jej uchopit ve chvíli, kdy sazby netlačí nahoru ani tak reálná složka nominálního růstu, jako inflace. Možná, že pak se technologie mohou znatelně rozdělit na skupinu „kvalita“ a „nekvalita“, kam by asi patřilo hodně těch neziskových firem.

Pak je tu jednoduchý a známý mechanismus točící se kolem sazeb samotných. Technologie mají tok hotovosti posunut více do budoucnosti, a tudíž jsou při diskontování tohoto cash flow citlivější na pohyb sazeb. Pokud jdou tedy sazby nahoru, současná hodnota cash flow tu klesá více, než u jiných akcií a atraktivita technologií klesá. U neziskových technologií by pak tento efekt měl fungovat dvojnásob. Čistě proto, že pomyslné „těžiště“ jejich toku hotovosti by mělo být v ještě vzdálenější budoucnosti než u běžných technologií.

2. Prudký obrat posledních dní: V uvedeném grafu vidíme, že v posledních dnech modrá křivka obrací prudce směrem dolů, technologie ale alespoň prozatím nereagují. V této souvislosti bych rád zmínil jednu věc. Dejme tomu, že reakce technologického sektoru (včetně jeho neziskové části) je skutečně dána čistě fundamentálními faktory. Tedy tím, jak se mění současná hodnota budoucího toku hotovosti. Pak by nyní (i jindy) bylo třeba brát do úvahy to, že tato současná hodnota je dána (i) očekávaným tokem hotovosti a (ii) požadovanou návratností, kterou tvoří bezriziková složka a rizikové prémie. Bezrizikovou složku pak obvykle představují výnosy dlouhodobých vládních obligací.

Krátkodobé sazby tak do celé věci ve skutečnosti vstupují jen nepřímo – přes svou možnou vazbu právě na tyto výnosy. A vezměme si následující příklad:

Technologická firma nebude svým akcionářům podle očekávání ještě pět let vydělávat nic, pak začne vyplácet dividendu 10 dolarů a čeká se, že ta poroste neustále o 5 % ročně. S 10% požadovanou návratností je současná hodnota těchto dividend 122 dolarů. Oněch 10 % požadované návratnosti je přitom tvořeno 1,8 % výnosů desetiletých vládních obligací, zbytek tvoří riziková prémie akcie.

Nyní se situace změní – zhorší se ekonomický výhled, centrální banka sníží své sazby. Dejme tomu, že klesnou i výnosy vládních obligací, a to na 1,6 %. Požadovaná návratnost klesne na 9,8 % a to by samo o sobě zvýšilo hodnotu akcie na 128 dolarů. Jenže horší ekonomický výhled dolehne i na očekávanou dividendu a rizikové prémie. Dividenda by nyní měla být vyplácena až o dva roky později a riziková prémie vzroste o 1 %. A ve výsledku tu máme i přes pokles sazeb hodnotu akcie hluboko pod 90 dolary.

Tuto kombinaci jsem nezvolil tak úplně náhodně, protože může jít o mustr relevantní právě pro pohyb křivek na konci období zobrazeném v grafu.


Čtěte více:

Dělá Meta klíčovou strategickou chybu? Přichází pozdě na rozjetou párty?
08.02.2022 15:38
U společnosti Meta nyní nastává určité vystřízlivění, co se týče její ...
Ferrari chce urychlít svou digitální transformaci spoluprácí s Qualcommem
09.02.2022 8:35
Automobilka Ferrari bude spolupracovat s americkou společností Qualcom...
Těchto 15 akcií stouplo během pandemie na dvojnásobek, pak se zhroutily. Čas nakupovat?
15.02.2022 13:55
Mohlo by se zdát, že Peloton, jeden z největších akciových vítězů prvn...
Intel kupuje izraelského výrobce čipů Tower Semiconductor za 5,4 miliardy dolarů
15.02.2022 12:37
Americká společnost Intel koupí za 5,4 miliardy USD (116,3 miliardy K...
Uspokojivá čísla od Applied Materials vysílají smíšené signály
17.02.2022 17:22
Kvartální čísla i výhled Applied Materials na F2Q22 splnily konsensus ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba