Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko do čtvrtka vypracuje konkrétní pravidla pro platby za plyn v rublech

Rusko do čtvrtka vypracuje konkrétní pravidla pro platby za plyn v rublech

29.03.2022 16:39
Autor: ČTK

Rusko do čtvrtka vypracuje pro zahraniční společnosti konkrétní pravidla plateb za dodávky plynu v rublech. Novinářům to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle agentury Reuters to zvyšuje pravděpodobnost přerušení dodávek, protože západní země dosud odmítaly požadavek Moskvy na změnu měny, ve které se za dodávky platí.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden nařídil požadovat od "nikoli přátelských" zemí za dodávky plynu platby v rublech. To posílilo domácí měnu, když předtím klesla na rekordní minimum kvůli sankcím západních zemí vůči Moskvě za invazi na Ukrajinu. Způsobilo to ale také zvýšení evropských cen plynu.

"Nikdo nebude dodávat plyn zadarmo, to je prostě nemožné, a platit za něj můžete jen v rublech," řekl Peskov.

Rozhodnutí vyvolalo silnou kritiku ze strany evropských zemí, které za ruský plyn platí převážně v eurech a tvrdí, že Rusko nemá právo přepisovat smlouvy. Také země skupiny G7 tento týden požadavek Moskvy odmítly.

Rusko doposud plnilo své smluvní závazky týkající se dodávek plynu do Evropy.

Peskov dodal, že v souladu s konečným termínem 31. března stanoveným Putinem se vypracovávají všechny postupy tak, aby tento systém byl jednoduchý, srozumitelný a proveditelný pro respektované evropské a mezinárodní kupce. Prohlásil také, že Rusko má právo se bránit proti sankcím a bylo a bude spolehlivým dodavatelem plynu. Zahraniční firmy nyní budou podle Peskova muset nakupovat rubly a používat je k platbám za plyn.

Šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková dnes uvedla, že Rusko je připraveno na případ, že by Evropa odmítla nakupovat plyn z Ruska. Pokud se tak stane, může země přesměrovat dodávky mimo jiné na asijské trhy, citovala Matvijenkovou agentura TASS.

Dodávky ruského plynu do Evropy prostřednictvím tří hlavní plynovodních tras byly dnes dopoledne celkově stabilní. Proti pondělnímu večeru se příliš nezměnily, napsala agentura Reuters.

 

Čtěte více:

Monetární asymetrie mezi USA a Evropou se bude prohlubovat
29.03.2022 13:44
Americká centrální banka musí podle hlavního ekonoma francouzské banky...
Nový terč sankcí: Dodavatelské řetězce ruské ekonomiky
29.03.2022 13:15
Spojené státy a jejich spojenci plánují nové sankce, které zasáhnou da...
Průzkum: ČNB tento týden zvýší hlavní sazbu na 5 %, nejvýš od roku 2001
29.03.2022 14:41
Česká národní banka na svém měnovém zasedání 31.března zřejmě zvýší sv...
Rusko omezí bojové aktivity u Kyjeva, zaměří se na Donbas. Ukrajina vytyčila cestu k neutralitě
29.03.2022 14:47
Rusko výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu, ...

Váš názor
  • Russak
    30.03.2022 15:13

    Russak musel stahnout scvrkly ocas. Nebude to jiste naposledy. Russakovi zmar a slava Ukrajine!
    Yal
  • Mimo soutěž
    30.03.2022 13:21

    Dalo by se tomu rozumět tak, že jakmile budou sankce proti Rusku vyhlášeny v 17.vlně skutečně natvrdo, tak nebude jak eur,usd poslat. Když teď vzájemný obchod bude nulový, směna by byla riziková pro obě obchodní strany a proto nelze čekat že by se strany dohodly na dodatku ke smlouvě. Takže jak tady někde v diskuzích kdosi zmínil, šlo by to řešit přes čínskou měnu, která je teď ještě stabilní, a jak Rusko tak G7 mají obchod s Čínou vcelku živý. /// Jestli jde Rusku a Číně především o oslabení pozice eur/usd si tvrdit netroufám ale jsem si jistý, že každá země světa má zájem mít dostatek práce pro své daňové poplatníky, aby neměli ekonomickou potřebu migrovat jinam. A do toho zapadá snaha rozvíjet obchodní vztahy a zahraniční obchod. A větší populace znamená více obchodu, velikost vzájemného obchodu determinuje pozice jednotlivých měn... Jinými slovy pozice usd se utvářela obchodem s ostatními z 'advanced economics' , s rozvojem obchodu mezi nimi nabíraly na síle měny marka, frank, šterling a jen, později euro a juan... tady nejde o to kdo koho chce poškodit, ale kdo s kým směňuje zboží a v jakém objemu... /// Mimochodem: 3 pobaltské státy měly v 2005 populaci celkem 7,2M (v 2020 populaci 5,9M tj.minus 18%!); v 1990 měly 7,9M, takže po vstupu do EU 2004 ekonomická migrace (volný pobyb pracovních sil) pobalťanů ještě zrychlila... /// UA populace: 1990=51,4M (2020=43,7M, tj.minus 8M a 15%!) údaje o populaci jsou z U.N.webu, kde lze nalézt mediálně nezajímavé statistické informace jako "věková pyramida" v třídění za stát, mikroregion, světadíl, grafy čísla vše přehledné... /// tzv.bývalé sovětské republiky za Kaspickým mořem (nejsnáze vidět mapu na wiki, heslo Sovětský svaz) jsou v mediálním ústraní, ale jejich populace 1990-2020 vzrostla plus+48% na 74M! Což je v kontrastu s VYLIDŇOVÁNÍM těch ostatních na hranicích s EU. Kazachstán by byl s lednovým pokusem o sociální nepokoje kvůli vysoké ceně PHM strategickým majstrštykem vrazit nepříteli klín do týlu, kdyby také nesousedil s Čínou... v Evropě se naštěstí netřeba obávat, že by nebylo co jíst, ale tipuji až se letos sýpky začnou plnit, půjde téma plnění zásobníků s plynem stranou.
    Mudr.c
  • Ale copak?
    30.03.2022 12:45

    "Zavedení systému plateb za ruský zemní plyn v rublech bude nějakou dobu trvat, cituje zdroj z Kremlinu agentura Bloomberg (Bloomberg". Že by nějaké zpoždění se zaváděním plateb v rublech?
    petr12
  • Jaké jsou Vaše tipy?
    30.03.2022 11:36

    Kdo cukne ohledně plateb v rublech? 1. Rusko 2. EU 3. Vymyslí se nějaký jiný kompromisní systém plateb
    petr12
  • kašpaři z neandrtálska
    30.03.2022 11:30

    nic nevypnou, kdyby chtěli už to udělali, v dubnu už je too late, budou rádi, když jim nějaké euro pošleme
    Mike -Green D. is killing Europe
  • EUR / RUBL - dotaz
    30.03.2022 10:23

    Já se přiznám, že tomu nerozumím. SWIFT bez sankcí má Gazprom a Sberbank - právě, aby se dalo v klidu platit v EUR / Dolar. Jaký je sakra rozdíl v tom, když se zaplatí v měnách podle smlouvy a RUS si to převede na RUBL anebo už to rovnou přijde v dolarech. - tak jako tak by měl RUBL posílit. Opravdu tomuhle nerozumím :-( ... rozumím jen "principu", že nechtějí platit v RUBL, když je to RUBL a RUS a je to ve smlouvě... jakej v tom je rozdíl, si ty papírky může převéééést - anebo, kdo určí kurz ? ... třeba by to mohlo být podle kurzu v den uzavření smlouvy, to by bylo výhodné, nie?
    Dicky
    • Re: EUR / RUBL - dotaz
      30.03.2022 11:26

      dle mého, evropské firmy a banky nemají tolik rublů na zaplacení za komodity, takže by prvně museli s ruskou centrální bankou nebo někde na devizovém trhu směnit eura s dolarem za rubly, čímž by ho posílily a pak zaplatit v rublech, tím by rusko zabilo dvě mouchy jednou ranou. Byl by neustálý tlak na posílení rublu, a ruská centrální banka by měla deviza na intervence a nákupy, ruským firmám by zbyl rubl, který rozhází mezi lid.
      kenny2006
      •  
        30.03.2022 15:14

        No, jo, takhle dostane EURa Gazprom a je velke casti povinnen ty EURa smenit za rubble.
        Yal
    • Re: EUR / RUBL - dotaz
      30.03.2022 11:16

      Nehledejte logiku tam kde není. Ta slova jsou určena pro mentální mužiky. Rusko chce zároveň porušit smlouvy a zároveň se vydávat za spolehlivého obchodního partnera.
      Tomáš Roll
      • Dodávky a úhrady
        30.03.2022 12:52

        Osobně si neumím představit, jak by smluvně mohlo být zakotveno, e úhrady musí pouze a jen probíhat v nějaké konkrétní měně. Pouze a jen v EUR. V obchodních smlouvách, zejména rámcových, se stanovuje, pokud jde o úhrady, za jakou cenu má být zaplaceno a kdy. Ke každému dílčímu odběru může být zcela určitě vystaveno konkrétní vyúčtování, proboha, nepředstavujte si, že platit za dodaný plyn, to je něco, jako platit SIPO. A pokud je ve faktuře stanovená cena odpovídající rámcové smlouvě, pak smlouvu nijak nenarušuje, je-li konkrétní faktura účtována v měně třeba RUB.
        Novák
        • Re: Dodávky a úhrady
          30.03.2022 14:30

          Samozřejmě že to tam zakotveno je. Právě pro takové případy.
          Tomáš Roll
          •  
            30.03.2022 16:59

            Tedy, pokud platba nepřijde striktně v EUR, ale v jiné měně, tak není úhradou??? Takovou blbost nemůže nikdo myslet vážně.
            Novák
    • Re: EUR / RUBL - dotaz
      30.03.2022 10:49

      Cílem je asi aby do Ruska opět dodávali zboží za které budou chtít zaplatit Rublem, aby pak s rublem zaplatili za plyn.
      HenryFord
    • Re: EUR / RUBL - dotaz
      30.03.2022 10:35

      Jsem laik ale myslím si, že v současné době jde především Rusku a potažmo i Číně o oslabení pozice USD a EUR ve světovém obchodě (snížení podílu prováděných obchodů v západních měnách) a naopak jim jde o posílení významu svých měn. Zapadá to do mozaiky kdy se hlavně Rusko snaží rozjet platební systém mimo SWIFT a snaží se do toho zatáhnout hlavně Čínu ale i Indii a jiné státy.
      petr12
      •  
        30.03.2022 11:17

        To je samozřejmě nesmysl, protože podíl ruské měny na obchodech je nicotný a ani tím plynem by se zvýšil nepatrně.
        Tomáš Roll
        •  
          30.03.2022 11:33

          Ale je to jediný argument, co mi tady dává smysl..
          Dicky
      •  
        30.03.2022 10:38

        Jasný, takže nejde o kurz měny, ale o "důvěru" v měnu
        Dicky
  • Kdyby to nebylo tragické, bylo by to směšné
    29.03.2022 17:52

    Totiž že v dané situaci, po všech vyhlášených sankcich a dalších nepřátelských akcích proti Rusku (nejen) v politické a ekonomické rovině Západ varuje Rusko, že požadováno plateb v rbl "by bylo proti uzavřeným smlouvám".
    Ullsperger
    • Re: Kdyby to nebylo tragické, bylo by to směšné
      29.03.2022 17:57

      Šmejdovi to tak připadat může.
      Velkamedvědice
      •  
        29.03.2022 19:19

        ty hloupej svazáku, jistě budeš diktovat něco prodávajícímu, chápu Rusáky, že nechtějí platbu za papírky dolar nebo euro, ničím podložené....amíci umějí dělat akorát dluhy, nic neprodukují, je otázka jak dlouho bude ten toaletní papír rezervní měnou
        abc1
        • abc
          29.03.2022 20:31

          Co urážíš? Co vyrábí rusák? Nic, chlastá vodku a prodává surovinu a vede dobyvačnou válku o ůzemí v cizím státě. Žádné rubly, když tak žádná ropa ani plyn, pokud teda rusák k tomu dokáže sáhnout, a uvidí se, co dál. Ustoupit teď prolhanému nacistovi Putinovi znamená v budoucnu mnohem větší problémy, je to stejně jako s Hitlerem
          Josef Anděl
          • Re: abc
            29.03.2022 22:36

            jo, jo bojuj bojovníku, čas ukáže vítěze
            abc1
  • Russovi se nesmí ustupovat
    29.03.2022 17:44

    Čeká na každou slabost. Vůdce Putin bude ustupovat jen pod silou. A to možná. Ale když EU ustoupí, jen Putina povzbudí v sólovém řešení
    Josef Anděl
    • Re: Russovi se nesmí ustupovat
      29.03.2022 17:44

      Patřilo SILOVÉM a ne sólovém...
      Josef Anděl
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.