Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skupina Coloseum nabídne až 38 procent akcií na trhu START pražské burzy. Provozuje pizzerie, pivovar, Občanskou Plovárnu či hokejové arény

Skupina Coloseum nabídne až 38 procent akcií na trhu START pražské burzy. Provozuje pizzerie, pivovar, Občanskou Plovárnu či hokejové arény

19.05.2022 10:24, aktualizováno: 19.5. 11:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Skupina Coloseum chce emitovat až 38% podíl akcií, které nabídne prostřednictvím PX Start Burzy cenných papírů Praha v průběhu června. Stane se tak historicky první veřejně obchodovatelnou společností z gastronomického sektoru na pražské burze. Coloseum si jde pro více než 100 miliónů korun nového kapitálu na snížení zadlužení a financování nových projektů. Jedním z nich je i master-franšízová spolupráce s Caffé Pascucci a uvedení tohoto italského řetězce do Česka. Majoritním vlastníkem zůstane i nadále zakladatel a majitel skupiny Coloseum Jan Mužátko.

„Coloseum je na trhu už více než čtvrt století. Za tu dobu se vypracovalo do pozice největší ryze české restauratérské sítě v Česku. Téměř dva roky restrikcí pod vlivem pandemie měly na gastro segment nezanedbatelný dopad, na druhou stranu oslabený trh nyní nabízí unikátní příležitosti pro toho, kdo disponuje zkušenostmi a kapitálem. Další, věříme, že úspěšné čtvrtstoletí tak chceme odstartovat na pražské burze. Máme ambiciózní plány, a i proto si jdeme pro peníze formou veřejné nabídky akcií. Chceme, aby i drobní investoři, pravidelní hosté našich provozoven, měli možnost podílet se na dalším rozvoji a stali se spolumajiteli své oblíbené restaurace či kavárny,“ řekl Jan Mužátko, majitel skupiny Coloseum.

V roce 2019 dosáhl obrat skupiny 352 milionů korun a Coloseum mělo téměř 400 zaměstnanců. V průběhu pandemie skončilo v Česku zhruba 10 % restauračních zařízení, těm přeživším poklesly tržby o desítky procent. Také skupině Coloseum klesly tržby až o dvě třetiny, byla nucena uzavřít několik provozoven a počet zaměstnanců se snížil o více než dvě třetiny.

„Situace se začíná obracet, lidé se vrací do restaurací a čísla skupiny Coloseum se dostávají na předcovidovou úroveň. Oslabený trh je velkou příležitostí pro někoho, kdo má know-how a kapitál,“ reaguje Jiří Staník, CEO společnosti Helgi Library v roli porakce při emisi.

Letos Coloseum počítá, že by mohlo dosáhnout tržeb 282 milionů korun, ztráta by měla být 48,6 milionu korun, meziročně asi poloviční. Příští rok odhaduje, že utrží 461 milionů korun a ztrátu sníží na 15,4 milionu korun. S čistým ziskem na úrovni přibližně 14 milionů korun a tržbami 605 milionů korun počítá v roce 2024.

Až 600 tisíc nově emitovaných akcií v hodnotě 75–150 milionů korun odpovídá maximálně 38 % podílu společnosti po emisi. Skupina vychází vstříc retailovým investorům z řad svých zákazníků, objem minimální investice by měl být nastaven okolo 20 tisíc korun. Zájemci budou moct zakoupit akcie Coloseum po schválení regulačními orgány. Část získaného kapitálu bude použita na snížení zadlužení, zbytek na financování nových projektů a rozvoj skupiny formou vlastních i franšízových provozů.

„Jsme rádi, že se Coloseum rozhodlo získat nové finanční zdroje na domácím kapitálovém trhu. Ve vyspělých ekonomikách je běžné, že restaurační řetězce nebo jejich provozovatelé jsou tradičním sektorem, obchodovaným na burze. Coloseum vybudovalo silnou marketingovou značku a v našem regionu je prvním pozitivním příkladem vstupu na veřejný trh v daném segmentu. Věříme, že povzbudí své následovatele,“ uvádí Tomáš Jaroš, generální ředitel obchodníka s cenný papíry Patria Finance. U Patria Finance budou moci zájemci akcie Colosea získat velmi snadno a plně online cestou ihned po spuštění úpisu.

Novým projektem skupiny Coloseum je uvedení italského kavárenského řetězce do Česka. Skupina podepsala 10letou exkluzivní smlouvu pro zastoupení Caffé Pascucci v České republice v pozici Master Franchisant. Jako první z kavárenských řetězců v Česku tak bude nabízet spolupráci formou franšízy. První kavárna byla otevřena v dubnu letošního roku v Dušní ulici v Praze. V horizontu pěti let skupina plánuje otevření až 50 vlastních a franšízových kaváren a bister po celé České republice.

„Věřím, že emise Colosea přinese na pražskou burzu příjemné oživení. Jedná se o první akcie z gastro segmentu, který zažívá po pandemii výrazné oživení. Vstup Colosea tak nabízí zajímavou alternativu na diverzifikaci titulů obchodovatelných na našem trhu,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Skupina Coloseum nabídne až 38 akcií na trhu START pražské burzy. Provozuje pizzerie, pivovar, Občanskou Plovárnu či hokejové arény

O skupině Coloseum

Skupina Coloseum letos oslavila 27 let na trhu a během téměř tří dekád se postupně vypracovala do pozice jedné z největších restauratérských sítí v Česku. Před pandemií její provozy navštívilo ročně v průměru 1,5 milionu zákazníků a 45 tisíc členů využívá věrnostní kartu Bakarta klubu.

Skupina provozuje italský koncept vlastních a franšízových restaurací Pizza Coloseum, Pivovar Národní v Praze, spravuje také například Občanskou Plovárnu s kapacitou 2 500 osob či hokejové arény v Liberci, Pardubicích a v Kladně. Od roku 2020 je součástí Skupiny také velkoobchod Pragogastro.

 
 

Čtěte více:

START Day živě: Lídr práškové metalurgie Gevorkyan a Coloseum míří na trh
03.05.2022 9:30
Jarní START Day trhu START pražské burzy je zde. Dopoledne patří preze...
Dvě příležitosti trhu START do poloviny roku: Nejsilnější emisí se může stát Gevorkyan, první gastronomickou Coloseum
03.05.2022 12:28
Dvě svým charakterem naprosto jiné společnosti a každá ve svém oboru u...

Váš názor
  • návratnost?
    24.05.2022 16:55

    Moc mi to nevychází... Pokud investor investuje cca 100-150 mio a získá cca 38% s tím, že mu to za 3 roky možná hodí cca 5 ročně? Roi / Roe? Copak k tomu pánové z Patrie řeknou? když za podobnou částku koupí státní dluhopisy nebo nějakou normální akcii tak asi dostane víc a nemusí se strachovat ... tohle je fakt jen pro "fajnšmekry" :-) ale asi se k nim nepřidám ...
    TOMTOM
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení