Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Credit Suisse si zajistila půjčku od švýcarské centrální banky a ECB čeká jedno z nejtěžších rozhodnutí o sazbách. Futures jsou vysoko v zeleném

Credit Suisse si zajistila půjčku od švýcarské centrální banky a ECB čeká jedno z nejtěžších rozhodnutí o sazbách. Futures jsou vysoko v zeleném

16.03.2023 8:56
Autor: Redakce, Patria.cz

České banky jsou dobře kapitalizované a jsou povinny přísně dodržovat předpisy. Credit Suisse si zajistila půjčku ve výši až 50 miliard franků od Švýcarské národní banky a nabídla zpětný odkup dluhopisů až za tři miliardy franků. Představitelé Evropské centrální banky dnes čeká jedno z nejzávažnějších rozhodnutí o sazbách za poslední měsíce. A First Republic Bank projednává strategické možnosti včetně prodeje. Futures jsou dnes vysoko v zelených číslech.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 +1,5 %, FTSE 100 +1,1 % a DAX +1,3 %.

České banky jsou dobře kapitalizované a jsou povinny přísně dodržovat předpisy. Objem vkladů ve finančních institucích převyšuje objem půjček a rovněž nemají žádné větší vazby na Credit Suisse, uvedla ČNB.

Pražský softwarový dům eMan včera zveřejnil své předběžné výsledky za rok 2022. Obrat dosáhl rekordní výše 258,6 milionu korun, a tím pádem i plánovaného tempa růstu. Oproti roku 2021, kdy obrat činil 224,3 milionu korun, se jedná o více než 15procentní nárůst. Přičemž meziroční provozní zisk EBITDA byl v loňském roce 18 milionů korun a výsledek hospodaření před zdaněním činil 2,98 milionu korun.

FIXED.zone zvýšil za rok 2022 obrat téměř o pětinu (19 %). Dosažený obrat 375 milionů korun významně překonal plán, který byl jako odhad pro tento rok prezentován investorům v říjnu 2021 při vstupu FIXED.zone na pražskou burzu. Společnost v minulém roce prodala celkem dva miliony kusů příslušenství (meziročně +14 %).

Credit Suisse si zajistila půjčku ve výši až 50 miliard franků od Švýcarské národní banky a nabídla zpětný odkup dluhopisů až za tři miliardy franků denominovaných v dolarech a eurech. Tyto kroky – bezprecedentní od finanční krize v roce 2008 – jsou dosud největšími na podporu financí Credit Suisse poté, co její akcie ve středu při obchodování v Curychu propadly až o 31 % a co její dluhopisy klesly na úrovně, které signalizují hluboké finanční tísně.

Představitelé Evropské centrální banky dnes čeká jedno z nejzávažnějších rozhodnutí o sazbách za poslední měsíce, přičemž posuzují, zda turbulence na trhu okolo Credit Suisse jsou dost špatné na to, aby změnily dlouho propagované zvýšení úrokových sazeb. Pokud se shodnou na půlbodovém nárůstu sazeb, který prezidentka Christine Lagardeová poprvé signalizovala v prosinci a před více než 10 dny ho označila za „velmi, velmi pravděpodobný“, riskují tím tvrdou kritiku, pokud by se situace rychle zhoršila. Menší, čtvrtbodový, nárůst, jak nyní předpovídají Deutsche Bank a Bloomberg Economics, anebo ponechání sazeb na stejné úrovni by zase mohlo oddálit úsilí zkrocení prudce rostoucí inflace.

Za normálních okolností by rozhodnutí ministra financí Jeremyho Hunta napumpovat do britské ekonomiky více než 20 miliard liber, mohlo přiklonit Bank of England k opětovnému zvýšení úrokových sazeb. Rostoucí turbulence na finančních trzích však mohou rozhodnutí centrální banky o sazbách příští týden zastínit. Také investoři rychle omezili sázky na další čtvrtbodové zvýšení klíčové úvěrové sazby poté, co obavy o zdraví Credit Suisse vedly ve středu k výprodeji akcií této banky uprostřed obav z inflace, která přetrvává blízko čtyřsetletého maxima.

First Republic Bank, banka se sídlem v San Franciscu, jejíž rating snížila S&P Global Ratings a Fitch Ratings na „junk“, projednává strategické možnosti včetně prodeje, uvedly informované zdroje. V neděli sdělila, že má více než 70 miliard dolarů nevyužité likvidity k financování operací, ale přesto její akcie ve středu při obchodování v New Yorku klesly o 21 % na desetileté minimum 31,16 dolarů, což jim dává tržní hodnotu 5,8 miliardy dolarů. Banka se specializuje na privátní bankovnictví a správu majetku.

 
 

Čtěte více:

S Braněm Sotákem po pádu SVB: Chyba hrubá a ta zásadní, kde trestá trh, recesi se nevyhneme a proč Fed nemá zastavit růst sazeb
15.03.2023 19:16
Na pádu Silicon Valley Bank (SVB) se dají najít paralely s rokem finan...
eMan hlásí rekordní obrat 259 milionů, z dodavatele softwaru se stává technologický holding
15.03.2023 17:36
Pražský softwarový dům eMan dnes zveřejnil své předběžné výsledky za r...
Evropské banky pod palbou, strach táhne peníze znovu do dluhopisů
15.03.2023 17:58
Velmi volatilní období s častými obraty tržní nálady pokračuje. Dnešní...
Nasdaq 100 posílil o 0,4 %, Netflix +3,01 %
15.03.2023 21:15
Obchodní seance uprostřed týdne přinesla opět vyšší volatilitu, a to v...
Credit Suisse díky pomoci 50 miliard švýcarských franků od centrální banky jen získává čas
16.03.2023 8:30
Příslib finanční pomoci od centrální banky poskytl druhé největší švýc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m