Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

22.04.2024 8:53
Autor: Redakce, Patria.cz

U kryptoměny bitcoin se v noci na sobotu uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů. Podle některých fanoušků krypotměn podpoří halving hodnotu bitcoinu jakožto čím dál vzácnější komodity. Skeptici však halving vnímají jen jako technickou změnu zveličovanou spekulanty, kteří se snaží nafouknout cenu této virtuální měny, píše Reuters. Na vývoj ceny má silný vliv letos spuštěné obchodování s ETF na spot kryptoměny.

Počet digitálních bitcoinových mincí byl předem omezen na 21 milionů. Do oběhu se dostávají postupně a každé čtyři roky - při halvingu - se počet denně vygenerovaných virtuálních mincí snižuje na polovinu. Podle agentury AP již bylo vygenerováno přes 19,5 milionu bitcoinů.

Po halvingu se bitcoin podle webu CoinDesk prodával za zhruba 63.650 dolarů (přes 1,5 milionu Kč). Nacházel se tak hluboko pod rekordním maximem 73.803,25 dolaru, na které se vyšplhal v březnu. "Ve víru neustálých spekulací o ceně se možná ztrácí základní smysl halvingu. Zajišťuje postupné snižování nabídky bitcoinu, a tím ho dělá cennějším," uvedl finanční ředitel technologické skupiny SatoshiLabs Štěpán Uherík. "Promítnutí do ceny se historicky dělo, a to vždy v několika vlnách. Před halvingem byl růst, po halvingu docházelo ke korekci a za čtyři až osm měsíců opět obrovský růst. Teď je to ale jinak. Historické cenové maximum totiž přišlo už před samotným halvingem, což je situace, kterou jsme předtím neviděli," dodal.

Růst ceny po halvingu se dá podle ředitele obchodníka Bit.plus Martina Stránského vysvětlit tím, že těžaři, kteří vytěžené bitcoiny uvádí na trh prakticky na denní bázi, se po snížení odměny snaží dostat na dříve realizované částky v tradičních měnách, protože těžba je velmi nákladná kvůli investicím do drahého výkonného hardwaru nebo velké spotřebě energie.

"Do hry ale letos vstupují další faktory, například schválení ETF fondů na začátku roku cenu krypta výrazně vyšroubovalo až k rekordním 73.000 dolarů a je otázkou, zda bude pod vlivem halvingu ještě dále strmě růst. Já předpovídám, že ano, poptávka je nyní veliká a ještě roste díky zájmu spekulantů," uvedl Stránský. Podle něj se bitcoin po halvingu v krátké době ocitne na hranici 80.000 dolarů. Ještě letos by to pak mohlo být až 100.000 USD nebo i více. "Aktivita na trhu, včetně toho českého, je v současnosti vysoká, takže je i pravděpodobné, že se tyto prognózy skutečně vyplní," dodal Stránský.

Přestože při uvedení první jedenáctky spotových ETF na bitcoin na trh komentáře v tuzemských médiích mířily tím směrem, že domácí investoři a zájemci si na možnost investice do těchto ETF budou muset notně počkat, opak je pravdou. Napovídá tomu pohled do platformy Webtrader největšího tuzemského retailového obchodníka s cennými papíry Patria Finance. Jak dokladuje následující náhled, bez problémů lze využít řady možností, jak do spotových ETF na bitcoin (i dalších ETF, týkajících se BTC) zainvestovat. Půjdeme-li sestupně od fondů, spravujících dosud největší objem aktiv pod správou, v nabídce vidíme IBIT, ARKB, BITB, HODL, BTCO nebo BTCW.

Tabulka: Možnosti investice do bitcoinu skrze ETF v obchodní platformě Patria Finance

Tabulka: Možnosti investice do bitcoinu skrze ETF v obchodní platformě Patria Finance

Nově schválené fondy se od dosavadních fondů liší v tom, že mohou nakupovat bitcoiny, a jejich cena se pak bude od cenových pohybů bitcoinu přímo odvíjet. Dosavadní fondy nedokázaly přesně odrážet výkonnost bitcoinu, protože se spoléhaly na derivátové smlouvy, které předpovídaly jeho budoucí pohyby.

Podle účastníků trhu se teprve ukáže, do jaké míry budou fondy sledující notoricky volatilní kryptoměnu nadále přitahovat drobné a institucionální investory, a kteří emitenti se prosadí. Někteří optimističtí analytici uvedli, že by přílivy prostředků mohly do konce roku dosáhnout 50 až 100 miliard dolarů. Šéf pro obchodování New York Stock Exchange, Douglas Yones, považuje nárůst za první měsíce letošního roku za "historický".

Spotová ETF otevřela svět kryptoměn v čele s bitcoinem nové třídě investorů. Zatímco dosud dominantní cestou investice do kryptoměn bylo - a zřejmě po nějakou dobu zůstane - přímé vlastnictví bitcoinu, spotové bitcoinové ETF cestu k němu otevírají zejména pro menší částky a těm, pro které může být přímé vlastnictví BTC složité a náročné.

Ohledně názoru na spotovou nebo futures investici do bitcoinu na trhu obecně panují tyto postoje: výhodou spotového bitcoinového ETF je přímá držba BTC, jednoduchost a přeci jen o něco větší bezpečnost pro běžného investora. Futures, které postkytují nepřímou expozici prostřednictvím bitcoinových futures kontraktů, jsou složitější a zahrnují futures kontrakty a související náklady na jejich rolling. Vyžadují hlubší pochopení termínových trhů a jejich rizik a tedy zkušenost (nebo odvahu a zkrátka uvědomění si značného rizika) investora. Futures ETF mohou mít cenové nesrovnalosti v důsledku dynamiky futures trhu oproti lepšímu odrazu spotové ceny u spotových ETF.

Upozornění pro investory:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. obecně nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

 

Čtěte více:

Nová možnost investice do bitcoinu vnesla svěží vítr na trh s ETF a vzbudila notný zájem také u českých investorů
19.03.2024 17:17
11. leden letošního roku přinesl zlom pro svět kryptoměn. Americká kom...
Výsledky BlackRock: Rostoucí trhy a nové ETF na Bitcoin přispělo k rekordní úrovni aktiv pod správou
12.04.2024 15:20
Akcie společnosti BlackRock (BLK) posílily v pátečním pre-marketu o 3 ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách