Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jedovaté pilule

Jedovaté pilule

14.04.2006 15:40

Při nepřátelském převzetí management kupované firmy někdy přesvědčí akcionáře, že hodnota jejich firmy je nad cenou nabízenou (tím, kdo si myslí, že z firmy dostane více, než ti, kdo ji nyní vlastní). To, že management má často vrcholný zájem na tom, aby transakce dokončena nebyla, je evidentní. S výjimkou těch, na kterých chod firmy vyloženě stojí (know-how, znalost vztahů ve firmě i mimo ni ...), je zde totiž reálná hrozba jeho vyhazovu. Na druhou stranu snaha o navýšení nabízené ceny je z pohledu stávajících akcionářů chvályhodná. Nechme nyní stranou pohnutky pro zamezení převzetí, podívejme se na metody - obrana před nepřátelským převzetím se většinou točí kolem "jedovaté pilulky". Ta v případě dokončení převzetí spustí mechanismus, který znatelně zvedá náklady celé transakce, příkladem může být následující:

- Původní akcionáři cílové společnosti mohou např. získat opce na prodej svých akcií společnosti za cenu vysoko nad férovou hodnotou - tuto opci lze uplatnit právě v případě převzetí. Operace tak ředí hodnotu zbývajících akcií (těch v držení nového vlastníka) a v neposlední řadě může mít významný vliv na zadlužení společnosti a následně na její rizikovost a hodnotu (pokud je opcí spuštěný výkup akcií financován dluhem).

- Změna splatnosti dluhu v případě změny majoritního vlastníka může velice dobře fungovat jako detergent proti nepřátelskému převzetí (v horším případě tato klauze ztěžuje i převzetí přátelské).

- Cílovou společnost lze také, alespoň částečně, znehodnotit přímo tím, že si management a dozorčí orgány schválí takové odstupné, že toho ve firmě už "moc nezbude". V případě pokusu o takovouto jedovatou piluli ale již asi nejde váhat, zda managementu leží na srdci blaho stávajících akcionářů, či velikost jeho vlastních aktiv.

Stojí za to zopakovat, že vedle "finančního jedu" existuje ten z oblasti lidských vztahů. Pokud se převzetí táhne a management cílové firmy soustavně masíruje ty pod sebou s tím, jak je převzetí špatné pro firmu a všechny její zaměstnance, významně tím komplikuje integraci obou firem po dokončení transakce. I přátelská převzetí jsou často zatížena v oblasti "human ware" tím, že po nich plánovitě nastává propouštění v oblasti překrývajících se aktivit, apod. Jakékoliv převzetí s sebou pak nese tíhu pocitu nadřízenosti a podřízenosti ve vztahu kupující a kupovaný a v případech nepřátelských převzetí se toto násobí. Je poté dvojnásob těžké z obou firem vytěžit očekávané synergie a pozitiva, pokud lidé v cílové firmě nevezmou proces za svůj. Tento fakt vysvětluje i to, proč se nepřátelská převzetí žřídkakdy uskuteční v odvětvích s velkým významem lidských zdrojů - některé služby, technologie, apod. (výjimky samozřejmě existují). Tam se po převzetí lehce ztratí hlavní aktiva firmy - její klíčoví zaměstnanci a jejich znalosti.


Váš názor
  • Teorie
    17.04.2006 19:21

    Vysoké odměny orgánům firmy resp. "Zlatý padák" lze soudně zpochybnit, jsou už pravomocné rozsudky u nás v této věci. Navíc rady k vyplácení vysoké odměny tak, že ve firmě již moc majetku nezbyde může být posuzováno i jako návod k trestnému činu.
    John
    • Teorie
      18.04.2006 9:11

      I v našem nablblém zákoně existuje pojem Odpovědnosti managementu.Spadá do ní odpovednost za škodu způsobenou firmě, a také bezdůvodné obohacení. Podminovat prodávanou firmu jistě lze, ale následná trestná stíhání asi málo kdy stojí za to.
      Hráč
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university