Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co přinesou další změny v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu?

Co přinesou další změny v zákoně o podnikání na kapitálovém trhu?

02.05.2005 13:05
Autor: 

Ministerstvo financí předložilo v březnu vládě návrh zákona, který novelizuje zákon o podnikání na kapitálovém trhu a dalších třináct zákonů včetně občanského zákoníku. Hlavním důvodem vypracování novely je transpozice několika směrnic Evropských společenství v oblasti služeb na finančním trhu, a to především směrnice o prospektu cenného papíru, směrnice proti zneužívání kapitálového trhu a směrnice o nabízení finančních služeb na dálku. Kromě transpozice práva EU obsahuje návrh zákona také změny zákona o podnikání na kapitálovém trhu, jejichž potřeba se projevila v prvních měsících jeho účinnosti a v neposlední řadě také v rámci procesu směřujícímu k vytvoření centrálního depozitáře cenných papírů, jehož vznik zákon předpokládá. Jelikož se jedná o poměrně rozsáhlou a zásadní novelu, věnujeme se v tomto příspěvku pouze jejím vybraným částem.

Základní změnou, kterou přináší směrnice o prospektu a tedy i navrhovaná novela, je zavedení tzv. jednotného pasu pro emitenty. Tento princip znamená, že pokud je prospekt schválen v jednom členském státě, je platný i v dalších, což by mělo přinést úsporu nákladů pro emitenty a zjednodušit nabízení cenných papírů ve více členských státech EU. Pouze orgány domovského členského státu budou oprávněny ke schválení prospektu, příslušné orgány hostitelského státu budou povinny na základě oznámení prospekt schválený v domovském státě uznat. Směrnice rozšiřuje i okruh případů, ve kterých není nutné při nabízení cenných papírů schvalovat a uveřejňovat prospekt, ruší dosavadní rozdělení na prospekt a užší prospekt, mění úpravu jazyků používaných při přeshraničních nabídkách cenných papírů, nově upravuje vnitřní členění vyhotovovaných prospektů a zavádí větší variabilitu prospektů pro různé případy nabídek a druhů cenných papírů. Řadu otázek, jako konkrétnější úpravu náležitostí prospektu, upřesnění definic, požadavky na publikování dodatečných informací aj. obsahuje prováděcí předpis ke směrnici, který byl v tomto případě přijat ve formě nařízení Komise (ES) č. 809/2004 z 29. dubna 2004.

Prospekt bude obsahovat údaje o emitentovi, o cenném papíru a shrnutí prospektu. Shrnutí prospektu nemusí prospekt obsahovat, jestliže jmenovitá hodnota cenného papíru nebo cena za 1 kus se rovná alespoň částce odpovídající 50 000 eur. Nově se upravuje možnost uvádět v prospektu údaje formou odkazu na jeden či více dokumentů dříve nebo současně uveřejněných a schválených Komisí pro cenné papíry. Osoba vyhotovující prospekt musí odkazovat pouze na nejaktuálnější dokumenty. Prospekt musí také obsahovat seznam odkazů a všechny odkazy musí být uvedeny v souladu s uvedeným Nařízením Evropské komise. Nově má být dána i možnost v případech některých dluhových cenných papírů vydávaných průběžně nebo opakovaně vyhotovit prospekt jako základní prospekt, který je společný pro více emisí a nemusí obsahovat konečné podmínky jednotlivých emisí, který bude doplňován o aktualizovaný dodatek prospektu.

V novele je obsažena celá řada dalších změn a zpřesnění zákona. Celkově by mělo jít o zlepšení právní úpravy podnikání na kapitálovém trhu. Ministerstvo se snažilo do procesu přípravy novely zahrnout i veřejnost a návrh byl umístěn také na internetové stránky Ministerstva financí ČR k veřejné diskusi. Při vyhodnocení veřejné diskuse se ministerstvo odvolávalo na nutnost respektovat omezení daná směrnicemi EU. Tak zdůvodnilo i nemožnost sjednocení pravidel pro investiční a pojišťovací zprostředkovatele, ale dále uvedlo, že analyzuje situaci na kapitálových trzích v ČR i jiných zemích a hodnotí možnosti, které stanoví v této oblasti evropské právo. Ačkoli je tato novela teprve na počátku legislativního procesu, je pravděpodobně, že jejím přijetím nebudou proces změn v daném zákoně ukončen.

Markéta Lindnerová

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university