Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CSFB doporučuje - Americkým akciím se příští dva roky vyhněte obloukem !!

CSFB doporučuje - Americkým akciím se příští dva roky vyhněte obloukem !!

01.10.2004 14:26
Autor: 

Tým analytiků investiční banky CSFB vydal 30. září poměrně revoluční doporučení – investoři by měli pro příští dva roky zapomenout na investice do amerických akcií, protože jejich výnosy budou velmi pravděpodobně nižší než výnosy na akciových trzích zbytku světa. V rámci sektorů CSFB preferuje výrobce léčiv, média a telekomunikace – všechny samozřejmě především z Evropy.

Andrew Garthwaite, vedoucí oddělení Global Strategy v londýnské pobočce CSFB k tomu dodává – „Poprvé za poslední 4 roky došlo k tomu, že momentum růstu ekonomiky a momentum růstu ziskovosti firem je ve Spojených státech nejpomalejší ze všech námi sledovaných regionů. Závěr je proto jasný – Vaše pozice v amerických akciích by měla být co nejnižší“.

Naopak za nejatraktivnější považuje CSFB zejména Asii (bez Japonska) a kontinentální Evropu. Amerika je v porovnání s těmito regiony stále velmi drahá a výnosy zde v budoucnu dosažitelné budou nižší, než v ostatních regionech. Japonsko se dostává do podobné kategorie jako USA a poprvé za posledních 7 měsíců opouští první příčku atraktivnosti.

Míra růstu americké ekonomiky byla v posledním čtvrtletí nejpomalejší za více jak jeden rok – za hlavní důvod je označována vysoká cena ropy a následný pokles spotřebitelské poptávky. Stejně jako ekonomika zpomaluje i míra růstu zisku jednotlivých firem. Podle CSFB se dá očekávat, že třetí čtvrtletí ukončí období více jak 20 %-ního růstu zisku na akcii (měřeno p.q.). Podle Thomson Financial bude průměrný růst zisku za Q3 dosahovat maximálně 14 %.

Preferované sektory jsou zmíněny výše. Mezi jednotlivými tituly CSFB doporučuje GlaxoSmithkline Plc, WPP Group Plc nebo Vodafone Group Plc. Naopak pozice v titulech jako Alcoa Inc., Newmont Mining Corp. a Rio Tinto Plc by investoři měli snížit. Podle CSFB totiž dojde k citelnému zpomalení růstu ceny komodit a právě zmíněné tituly budou trpět nejvíce.

Jak vypadají váhy jednotlivých teritorií v ideálním modelovém portfoliu CSFB ? Evropa by měla být 20 % „přes váhu“, naopak americké akcie by měly být 13 % „pod váhu“.

Zdroj: Bloomberg LP

Váš názor
  • Re
    02.10.2004 10:34

    Boze ! Co to je za vyplod (prilis slabe slovo, ale jsme na financnim webu) ? CSFB si asi nevidi na spicku vlastniho nosu. Proc mam kupovat Vodafone? Mobil ma v EU kazdej, kde je rust? Jak muzou tvrdit, ze Alcoa neni atraktivni kdyz jde o tezare komodity, ktera je a bude nedostatkova ? Kde vidi rust v Cine, jestli je neco cemu bych se v nejblizsi dobe obloukem vyhybal tak je to prave tam jestli se zacne neco dit s jejich kursem meny ? Krom toho kdyz uz se tu budeme bavit o slabym dolaru, tak bych rad upozornil na to, ze pokud vydelavam na US burze muzu si za tu samou menu koupit i jejich zbozi. Z pohledu webu je totiz globalizace krasna vec. Kdo z vas by chtel platit vic nez musi? Ja teda ne a uz vubec ne v te kvalite, kterou mi evropsti obchodnici nabizi.
    MikeSkeeter
    • Cina stale poroste, mozna ne tak zavratne
      03.10.2004 7:44

      jako dosud, ale cinska mena je nadhodnocena, juan je pevne svazan s dolarem asi 1:7 a mel by byt tak 1;5 ,nebo tak nejak a An=mericani uz na Cinany dorazeji aby Juan zhodnotili, protoze jenom Cina ma s USA pres 50 miliard prebytek rocne. Noa kdyz se cinske mena zzhodnoti tak se zhodnoti i akcie firem , cinskych a Cinane uz i slibili ze menu zhodnoti ci uvolni jeji pevny kurz.
      Pako
      • Kurz
        03.10.2004 23:28

        Technická poznámka: kurz čínské měny je fixován 8,28 za 1 USD. Fluktuace +/- 0,5%.
        Honzajs
  • Investovani ne, radeji kratsi obchody
    01.10.2004 22:02

    Dobry den, nevim, asi bych take volil selektivne kdybych investoval, ale to mi prije tak rizikove, ze radeji na Wall Streetu obchoduji . Moje nekolikadenni obchody maji presne definovane riziko a zisky nesou slusne. Doporucuji vicero lidem, aby volili spise tuto cestu nez "slepe" investovani.
  • Taková moudrost.
    01.10.2004 17:05

    Vlastníte tuto zemičku, chcete nám půjčit Doláče a vyděláváte ani né USD 100.000 ročně? Máte asi zelenou kůži na zádech.
    Visitor from outer space
  • To nechápu.
    01.10.2004 15:22

    Proč neinvestovat do amerických akcii? Neinvestovat do dolaru, beru, je nadhodnocený a takřka bezcený. Proč ale neinvestovat do akcií? Firmy fungují dobře. Možná tedy až moc dobře a nemají už kam dále růst. Očekával bych také devalvaci dolaru a tím zvýšení ceny akcií.
    StandaQ
    • Proč?
      02.10.2004 7:05

      Dolar nemůže naráz devalvovat, ale jen mírně klesat, aby to globální svět vůbec přežil. Do US akcií neinvestovat prostě proto, že devadesát procent akcií je nadhodnocených. Tržby jsou hnány dluhem státu i spotřebitelů ropa stoupá- tlak se zvyšuje. Krize na obzoru. Vyšší úroky nižší zisky firem.
      Nero
      • Konina
        03.10.2004 7:36

        Dluhy a rozpocty jednotlivych statu unie se za posledni rok podstatne zlepsily, nektere maji prebytek a specialne pokud jde o dluhy mluvite nesmysly hodne mozna vetsina jednotlivych statu musi podle ustavy operovat s balancovanym rozpoctem. Rozpocty jednotlivych stat dohromady jsou take podstatne mensi nez rozpocet federalni vlady. Napr Kalifornie ma rozpocet 100 miliard a predstavuje 1/6 USA ekonomiky a federalni rozpocet neni kolem 600 miliard ale kolem 2500 miliard
        Pako
    • Pokracujte v tom co delate.
      01.10.2004 16:43

      Vazeny pane, z mluvi naivita a ceska nezkusenost po 50 letech totalitniho systemu. Tvrdit dnes, ze dolar je stale nadhodnoceny a bezcenny je vysmech lidem, kteri vlastni tuto malou zemicku. Doufam, ze vite kdo ji vlastni a cim si ji zaplatili. Bohuzel pro Vas, i voda, kterou pijete se prepocitava tam, kde na tom zalezi a rozhoduje se o Vasi budoucnosti, se prepocitava k dolaru. Jen pro malou kalkulaci, naposledy, kdy urokove sazby mezi eur/$ byly k sobe tak blizke byly v v dobe, kdy eur/$ se pohyboval na urovni 0.85. Dnes je 1. 25. Spravne aplikovana matematika Vas rekne, ze mezi minimema maximem 0.84 a 1.29 doslo k poklesu dolaru k euru o temer 50%. Opravdu verite, ze dolar je bezcenny? Zrejme jste nikdy nebyl ve svete a zejmena ne v Americe. Jinak byste nemohl takovou blbost vyslovit. Na rozdil od Kc a nebo Eur vim, ze za Dolar dostanu vsude a vzdy to, co chci. A za jedem Dolar (26 Kc) toho zcela prokazatelne dostanu daleko vice, nez za 26 korun. Takze to neni o kurzu, ale o spolecnosti, kde penize neco plati a maji uctu. A to se o Cechach neda rici, ze zde lide maji uctu k penezum! 90% naroda dosud nejen nevi, jak s nimi zachazet a investovat je, ale hlavne jim nerozumeji k cemu ve spolecnosti vubec existuji. Ale to Vam zde vysvetlovat nebudu. To Vam davam kazdy den najevo, kdyz kupujete moje zbozi, zamestnavam Vas, protoze sam se uzivit neumite a za to mne platite muj zivotni standard. Takze, hodne uspechu s dalsim prodejem Dolaru. Takove jako jste Vy, uprimne potrebuji. Mimo jine, nepotrebujete hypoteku a nebo uver na auto?
      Investor s rocnim prijmem pres 2 mil. Kc
      • Hodnota USD
        02.10.2004 21:41

        USD je ve své podstatě je dolat bezcenný. Dolarbude mít hodnotu, pokud budiou jiné státo ho OCHOTNY AKCEPTOVAT (a také americké dluhopisy) a financovat tak americké deficity. Pokud toto nebudouochotny, dojde k propadu jeho hodnoty. Současný měnový systém existuje něco málo přes 30 let (od počátku 70. let). Čím je nyní podložen dolar (ale také většina jiných světových měn)? DLUHY USA a jiných vlád. To má být pevná hodnota? Navíc Fed dle vyjádření guvernéra Bernanka má "printing press" a může tisknout dolarů kolik chce. A když nabídka stoupá, cena se bude spíše snižovat. To má být trvalá hodnota? Vždyť od založení Fedu v roce 1913 ztratil dolar cca 97% své hodnoty. O za celých 100 let před tím se jeho hodnota prakticky nezměnila. Spíše neř USD bych tedy doporučoval kumulovat darhé kovy.
        Honzajs
      • Dolar
        02.10.2004 5:18

        Dolar je velmi nadhodnocený k asijským měnám. K euru je dlouhodobý průměr asi 1,25 . Váš průměr je z let akciové bubliny a nemá vypovídací hodnotu. Pokud připustíte,že se zařadíme do EU je 20-26 CZK za dolar běžné obchodní pásmo.
        J.Baltazar
      • Berte mě třeba jako zvědavého blbce, ale dovolím si argumentovat.
        01.10.2004 19:52

        Jsem-li naivní, či ne dokáži sám těžko oběktivně posoudit. Z komunizmu jsem si moc neodnesl. Kdo si za komunismu "vydělal", myslím tím šikovné komunisty se strýčkama v UV KSČ, ten mohl po Havlově sametové "revoluci" v Klausově vychytralé "privatizaci" využít okamžité tmy a zůročit, či vyprat "vydělané peníze". Kdo byl soudruhům nepohodlný, neměl nic a měl smůlu. Kdo něco měl a nevěděl v den D co s tím, měl také smůlu. Tolik historie. Přepočítává-li se cena vody k dolaru, kupříkladu kubík za dolar, stál by v dobe $/eur=0,8 kubík vody 40 Kč, kdežto dnes při $/eur=1,24 zhruba 25 Kč. V dolarech se zatím udává cena ropy, ale je veliká snaha převést ropu na balík měn, což by stabilitě dolaru moc nepomohlo a už jen tato snaha něco o dolaru říká. V době $/eur=0,8 jsem mohl vzít jedno euro a nakoupit za něj zboží v hodnotě 0,8 dolaru a dnes zboží v hodnotě 1,24 dolaru. To znamená o 50% více. Tento stav je nepříjemný pro zboží placené v eurech, jejichž cena je pak vyšší a EU firmy musí jít s cenou dolu, čimž klesají jejich zisky. Tak ve světě jsem byl i nebyl. V Africe jsem nebyl, a přesto tak nějak tuším, že tam žijí černoši. Na Bahamách jsem taky nebyl, ale klidně bych mohl jet tam i zpět. Uznávám, že dolar je univerzálnější platidlo. Co za něj dostanu se odvíjí od kurzu ať u nás nebo v Asii. V době mezinárodních platebních karet jsou i jiná řešení. Společnost která, jak říkáte má ůctu k penězům, drží svou měnu stabilní a krytou. Pokud se z měny stanou žetony, kterých si vaše společnost tiskne kolik chce, začínají se projevovat obavy zda všechny tyto žetonky vyhrávají a kolik jich může být proplaceno. Můžete mě uklidnit, že k tomu nikdy nedojde, ale i to je věcí nabídky a poptávky. Situace v Čechách je na hranici toho, čemu se ještě dá říci právní stát. Za peníze se kupují zákony, za které nikdo nezodpovídá, ale platí se z kapes všech. Těžko mluvit o státní svéprávnosti. Socialistické byty jsou dál socialistické, jedni jsou rovní a jiní rovnější. Ti co něco vydělají, to většinou investují do nemovitosti. Oproti západní Evropě lidé namají moc co zdědit a co si nevydělají, to nemají. Holt kdo si za komunismu "vydělal", má co investovat a peníze dělají peníze. Pochybuji, že byste měl zájem mě zaměstnávat, jsem poměrně úzce specializovaný. Práce mám dost a plat mám v eurech, takže si na klesání dolaru nemohu stěžovat. Pokud Vaše zboží možná kupuji a kurz $/eur Vás donutí jít s cenou dolů budu kupovat levněji. Moc jste mi to nevysvětlil. Asi jsem moc hloupý. Takže, dobrou noc.
        StandaQ
      • RE...
        01.10.2004 18:18

        Nejste vy náhodou taxikář nebo kolotočář ???
        Batn
      • :P
        01.10.2004 17:35

        upřímně, hypoteku jednou budu potřebovat(ne od vás)...ale abych nezabíhal.....jsem jen řádový občan s čistým příjmem 10.000 kč měsíčně. Pokryje to moje potřeby a občas se i rozmazluji. Někdy musím šetřit, abych si koupil něco dražšího, ale celou tu dobu se na onu věc těším.....vlastně jsem docela spokojený člověk. A dolar......nemám ho rád. Mám rád český koruny a jsem na ně hrdý. Už jste si někdy skoušel koupit za dolary v rádovým butiku u nás (buď to nevedou nebo vás natáhnou...ale to vám asi nevadí)? P.S. Serou mě lidi, kteří se na ostatní dívaj jako na póvl. Abyste věděl milý pane, zatopil byste se v odpadkách kdyby tady nebyly popeláři. Ale váš život je asi omezený jen na to kde vydělat.....je zde totiž 90% národa, které sice neví, jak pořádně vydělavat peníze nebo je investovat, ale vedou v celku klidný a spokojený život....jak jste na to vy? Máte hodně žaludečních vředů nebo vysoký tlak?
        • Panu Jaroslavovi P
          02.10.2004 17:55

          Myslím, že byste se měl naučit češtinu, když jste tak hrdý na korunu....popelář, nepopelář
          Josef Novák
          • kdo je ten pán ????
            06.10.2004 13:56

            Z toho co jsem si přečetl vyvozuji jasný názor. Pán, kterému je jasné vše o dolaru a vydělává více než ..... ročně je 1 - člověk co neumí česky. 2 - půjčuje peníze 3 - potom je převádí na dolary 4 - žije mezi lidmi, kteří z 90% nevědí jak peníze investovat 5 - i se svými šílenými názory vydělá 2 mil. ročně ať počítám jak počítám, vždy mi vychází jen jedna možnost. Bude to nejspíše jeden z tech lichvářů co berou v Chánově lidem podpory a socilání dávky protože jim pujčili na přítálský 150% úrok.
            ufobijec
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data