Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je americký systém

Je americký systém "investičních" penzí cesta do pekla?

18.11.2003 17:10
Autor: 

Pro začátek - co je myšleno pod pojmem "investiční" penze? Jedná se o terminus technicus s názvem 401(k) - tento akronym znamená investiční důchodový plán, kde zaměstnanec odvádí určité procento své vydělané mzdy na zaměstnavatelem určený investiční účet. Správou takto shromážděných peněz je potom obvykle pověřena investiční společnost, která je dělí na obvyklé kandidáty - akcie, dluhopisy a hotovost.

Ve světle problémů s narůstajícím schodkem rozpočtu se však mnoho lidí z generace tzv. baby boomers (tj. lidé narození po roce 1940 a do roku 1975) ptá, jestli jim tento systém de facto penzijního spoření zajistí alespoň rozumnou životní úroveň, když už tato úroveň nebude komfortní. V krátkosti - pokud tito jedinci spoléhají jenom na 401(k) a nemají další zdroj příjmů pro období po skončení aktivní kariéry, bude jim asi úzko.

Podle mnoha názorů je právě systém 401(k) jeden z nejhorších vynálezů, který je ve Spojených státech v současnosti používán. Systém sám má ale i své beneficienty - samotné firmy a investiční fondy. První skupina si oddechla, protože byla schopna zbavit se části nákladů a závazků spojených se standardním systémem penzí. Investiční fondy na druhé straně získaly v podstatě zadarmo miliony a miliony nových peněz, které mohly za tučné poplatky investovat. Díky tomu, že první 401(k) plány byly uvedeny již před 25 lety, nejde rozhodně o malé peníze.

Podle studie Employee Benefit Research Institute za rok je průměrný zůstatek na 401(k) účtu amerického jednotlivce cca 57 668 dolarů. Podle jiné studie (nyní od amerického Census Bureau) byl v roce 2001 průměrný příjem americké rodiny USD 42,228. Velmi jednoduchou aritmetikou se tak dobereme k závěru, že průměrný držitel individuálního 401(k) účtu má v okamžiku odchodu do důchodu k dispozici cca jeden roční plat. Pokud budeme uvažovat, že takovýto jednotlivec odejde do důchodu v 67 letech a čeká ho ještě 10 let života, bude muset "vyhrábnout" peníze na dalších 9 let. To představuje cca USD 31 671 na jeden rok, celková suma je v dnešních dolarech USD 285 039. Bohužel, současná průměrná míra odvodu do 401(k) dosahuje cca 6% a bez ohledu na to jak tyto peníze budou investovány (těchto 3800 dolarů již zahrnuje další 3% dorovnání úložky ze strany zaměstnavatele), výše uvedený schodek prostě nelze pokrýt.

Američané z první vlny "baby boomers" jsou na tom o něco lépe - jejich úložky do systému plynou již více než 20 let a tak je průměrný zůstatek skoro třikrát tak veliký jako u poslední generace "baby boomers". Ti, kteří jsou nyní za magickou hranicí 60 let věku mají ve svém 401(k) průměrně 106 689 dolarů. Tak jako tak - tato suma jim dovoluje žít na podobné úrovni jako před odchodem do důchodu pouhých 3.7 roku, zbylých cca 6 let bude třeba pokrýt stejně jako v předchozím případě jinak. Suma sumárum - ti, kteří se na penzi spoléhají výhradně na svůj 401(k) budou i při nejlepší vůli disponovat jen zlomkem částky potřebné ke komfortnímu stáří.

Vše, co bylo až dosud řečeno, se vztahuje na ty šťastlivce, kteří 401(k) mají. Nemalá část Američanů nemá ani 401(k) ani standardní penzijní spoření - jenom tzv. Social security (ve své podstatě obdoba stávajícího penzijního systému v ČR). Věřte nebo ne, nikdo s ní v analýzách amerického penzijního systému nepočítá - do 30 let stejně nebude existovat, protože ji nebude jak financovat. Jaká je cesta ven?

* Zvýšit povinné odvody do systému Social security - to nezní moc sexy.

* Šetřit - jak jednoduché, ale jedná se o nejúčinnější cestu, jak alespoň částečně zmírnit dopady nerovnováhy mezi tím, co je nyní ve 401(k) naspořeno a co bude potřeba. Prostě se milí Američané budou muset trochu uskromnit a revidovat svou filozofii "žít dneškem a starosti zítřka nechat na později".

Petr Žabža


Váš názor
  • Nazor z USA
    20.11.2003 9:38

    Clánek je urcite zajímavý, ale pripadá mi jako za totality, kdy se vse servírovalo lidem "jen vytrzeno z podtextu". Program 401 k je neco jako pripojistení u nás, a jsem presvedcena, ze vse se kopíruje ze západu. Je tu limitace do vkladu (max do 3000 dolaru rocne s úrokem myslím 6%) a moznost výberu az po 62 roku veku. Je to jen sporení !!!!!! tak jak u nás 500 a 500 stát. Takový postoj, jaký zaujal p. Zabza je opravdu výsmech informací. Kdyz nemás v USA NIC, tak ti dají minimální duchod 500 dolaru a jeste dalsí soc. výhody - osetrení, léky, bydlení, jídlo (takze jsi na tom lépe, nez lehce pracovat a mít stejný duchod)Pokud nekdo pracoval tvrde jako Mariáno, má pak duchod od org. a v 62 (vsichni kdo pracovali) dalsí duchod ze SS - coz jsou dane placeny celou dobu prac. cinnosti (výse je ovlivnena kolik kdo odvádel). Dále zeny!!!!! které celý zivot nepracovaly a zijí více jak 10 let v manzelství s muzem, pobírají po nem SS po 62 veku - výse inf. o minimu............ a pokud pracovaly, jeste duchod od nejaké org. Jen pro zajímavost, Kubánci, kterí nelegálne prijízdejí do USA do soucasné doby!!!! po jednom roce a jednom DNI i ve veku pod 62 let (tzn. 50 let, dostávají pomoc od státu - viz stejné minimum!!!!) Proste America musí být v ocích Evropy spatná, aby zastínila chyby EU spolecenství. Prikláním se ke Klausovi, ze Cesko si moc nepomuze a asi bych trochu mela z toho strach také. Zase bohatí na tom získají, moznosti podnikání a ruzných úskoku, ale ti chodbní, budou více chudobní - dalsí dane a veskeré opatrení, které ted jiz fungují ve Francii, Nemecku,!!! NO bude z toho v Cesku horko. Proto takové clánky jsou jako voda do mlýna. Vís dobre muj postoj zde, Cesko je pro mne Cesko, ale nikdo neodpárá, ze v USA je ekonomicky porád dobre. Umele vyzvednuté euro urcite ukáze skulinky pozdeji. Doufám, ze budeme mít nového prezidenta v prístím roce a Bush jiz nebude delat gulás, jak za poslední 3 léta.
    Lenka
  • Amerika vs Evropa
    19.11.2003 13:14

    No Amerika muze mit problemy se svym duchodovym systemem, ale lide jsou tam alespon zvykli se sami o sebe postarat. Ne jako lide v Evrope, nemluve o CR! Nas prubezny system je naprosta tragedie. Rozhodne me netesi vyhlidka, ze si ze sveho budouciho platu budu vykrmovat jednoho duchodce. 40 let budu nekam platit, abych pak tak 5 let neco cerpal! Tak to teda opravdu ne. Nejradeji bych neplatil nic a sam si sporil. Kazdy sveho stesti strujcem. Kdo si nenaspori nic....
    Ondra
    • To je dobrý nápad.
      20.11.2003 23:44

      Udělejme krok o 500 let zpět. Ať se každý stará o sebe. To si určitě užijete.
      Visitor
  • Ano, jsme břed pekelnou bránou.
    18.11.2003 18:57

    Evro-Americký svět plus Japonsko žily z boomu obnovy válkou zničeného světa. Vše se muselo postavit znovu, a k tomu ta úleva po Depresi a válce vedlo k baby boomu a péči o ty děti. Ten elán došel v osmdesátých letech. Pak přišel Gorbačov a boom čerpání peněz z střední a východní evropy. Ten elán taky došel. Všechno se rozpadává a klika Křovíček chce odpoutat naší pozornost nejakou pomyslnou válkou proti nvsudy přítomnímu nevyditelnímu nepříteli. Paranoia nepožene další consumer boom. Je čas zúčtovat a platit dluhy. A to bude PEKLO. Otázka spíš je co dál, jak ven z pekel? Jakou cestu si vybere Český lid, feudalismus, kapitalismus anebo socialismus?
    Visitor
  • Generace bývala 25 let, dnes se bere kratší termín,
    18.11.2003 18:33

    zhruba dvacet let. Baby Boomers jsou ti narozený 1945 až 1961, následuje Generation X 1962 až 1980. Genexers jsou ty který vyrostly v blahobytu a nevytvořily dost početnou další generaci, z čeho problém starnoucího obyvatelstva.
    Visitor
  • Neradostné zítřky
    18.11.2003 17:24

    Otázka je, co se začne dít, až začnou za několik let novopečení američtí důchodci hromadně odčerpávat z investičních fondů svůj kapitál - nejde přitom o žádné drobné !
    Dáda
    • Až tak daleko to nedojde
      18.11.2003 18:23

      Nebudou mít z čeho čerpat. Ale to už se po mnohokráté za posledních deset let opakuji. Můj účetní mně do toho cpal v začátku osmdesátých let. Poslal jsem ho slušně k šípku. Dnes je v důchodu a dává my za pravdu.
      Visitor
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university