Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když dochází firmě dech, svalíme vinu na SARS

Když dochází firmě dech, svalíme vinu na SARS

19.06.2003 14:31
Autor: 

Po relativně dlouhé době (pokud přijmeme hypotézu, že trhy mají velmi krátkou paměť, a "dlouhé období" zmamená maximálně týden) trhem proběhlo několik informací, které naznačují, že všechno určitě není tak růžové, jak investiční guru na CNBC prezentují. První z nich je fakt, který můžeme shrnout zhruba ve smyslu dnešního titulku - "Když nevíš kudy kam, hoď to na SARS". Jinými slovy, firmy si našly společného obětního beránka pro absenci "pricing power" a mizivé prodeje svých výrobků. Na konci loňského roku to byly přípravy na okupaci Iráku, v prvním kvartále to byla okupace Iráku a SARS, teď je to jenom SARS.

Eastman Kodak, titul s cca 2.2% váhou v indexu Dow Jones Industrial Average, včera propadl o 10.06% na cenu USD 28.77. To vše po informaci, že firma snižuje odhad EPS za druhé čtvrtletí tohoto roku na 25-35c na akcii z původních 60-80c. Aby toho nebylo dost, ratingová agentura Moody's dala firmu na svůj "watch negative" s tím, že je ohrožen nejenom dlouhodobý BBB+ rating, ale i krátkodobý A-2. Důvodem této poměrně masivní revize je jednak přesun zájmu spotřebitelů z klasických fotografických filmů na digitální technologie, druhým faktorem je - světe div se - SARS ! Dovedu si představit, že pokles zájmu o cestování do oblastí postižených SARS mohlo vést k marginálnímu snížení tržeb z prodeje filmů. Podle analytiky agentury Bloomberg však Eastman Kodak generuje v regionu Asie 17.3% svých tržeb - i kdyby tedy firma neprodala ve druhém čtvrtletí v Asii ani jediný svitek filmu, těžko by to vedlo k propadu EPS o 50%. Jinými slovy, pes je zakopaný i někde jinde. Nejspíše ve faktu, že obliba digitálních fotoaparátů roste geometricky s tím, jak probíhá komoditizace paměťových čipů. Cena digitálních fotoaparátů tak klesá, resp. se za stejnou cenu dá koupit přístroj s mnohem větší rozlišovací schopností. Jednoduchost práce s digitální fotografií, jejich "skladovatelnost" a trvající kvalita je příslibem pokračujícího zájmu. Eastman Kodak s tím nepočítal a teď se diví.

Druhou firmou, která pochopila sladké zaklínadlo jménem SARS je New York Times. Ten včera ztratil necelých 6% ceny po informaci, že snižuje odhad EPS za druhé čtvrtletí na 43-47c z předchozích 51-54c. Jako hlavní důvod cituje pokles zájmu inzerentů z okruhu cestovních kanceláří a hotelových řetězců díky SARS (hmhm) a slabý americký trh pracovních sil pro pokles počtu inzerátů nabízejících práci. Sekundárním důvodem je prý růst nákladů díky rozsáhlému pokrytí konfliktu v Iráku. Fakt, že dva z nejvyšších editorů novin před dvěma týdny rezignovali po odhalení, že byvalý reportér fabrikoval a vymýšlel desítky článků - ohrožujíce tak kredibilitu novin - rozhodně nehrálo svoji roli.

Poslední obětí včerejšího dne byly dvě, podlé mého názoru stále ještě respektované, investiční banky - Morgan Stanley a Bear Stearns. Morgan Stanley přišel o 5.6% a Bear Stearns o 3% své hodnoty. Důvod ? CEO obou firem nebyli schopni "namalovat" investorům růžový výhled na druhé pololetí tohoto roku, právě naopak. Podle jejich názoru nic nenasvědčuje obratu trendu v oblasti obchodování akcií, prmárních emisí a corporate finance - rozhodně ne v dalších 6 měsících. Podobného názoru jsou nejspíše i CEO v UBS a Citigroup - první včera propustila 500 zaměstnanců z divize investičního bankovnictví, druhá se v New Yorku rozloučila s 50 investičními bankéři a 80 jich propustí v ostatních centrech. Stěží známka očekávaného obratu.

Kardinální otázka je tedy nasnadě - proč Morgan Stanley a Bear Stearns neobvinili z jejich problémů SARS ? Možná by teď jejich akcie stály o pár dolarů víc.

Petr Žabža


Váš názor
  • RE:
    20.06.2003 10:46

    Dobré
    Investor
  • "sers"
    20.06.2003 10:40

    Myslím,že to přesně koresponduje s úrovní a inteligencí amerických finančních analitiků.jinak by takovou hovadinu nemohli pustit do světa.Jinak pan Žabža opět v černém.Možná trochu humoru a je to perfect.
    miki
  • re
    19.06.2003 14:44

    Mám jeden konkrétní dovětek k UBS. Vzhledem k tomu, že sleduju dění ve významných investičních domech, nedá mi to, abych přispěl troškou do mlýna a poukázal na rozpor mezi činy a prohlášeními....Není to tak dávno (cca 2-3 týdny) co jeden ze šéfů UBS jako jeden z prvních veřejně prohlasil, že nastal konec špatných časů (konec medvědího trendu). Nyní si přečteme, že UBS provede další razantní čistku v investičním bankovnictví...Zvláštní, čekají oživení, růst akcií a potažmo i dealů a propouští? Něco tu nesedí..... K čemu ty řeči pro drobného investora jsou? Téměř k ničemu.....
    Ilja Muromec
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university