Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Erste Bank – rizika a přínosy systému křížových záruk

16.04.2003 11:43
Autor: 

Erste Bank je členem tzv. Haftungsverbund, tj. systému křížových garancí v rámci sektoru spořitelen v Rakousku, který byl ustaven v lednu 2002. Naprostá většina z cca 70 rakouských spořitelen je členem tohoto systému, Erste Bank pak drží majoritu ve výkonném orgánu systému, v tzv. Steering Company.

Erste Bank byla již dlouhou dobu před ustavením systému centrální finanční institucí mezi spořitelnami a měla tak určité regulatorní a obchodní výhody. Erste např. výhradně poskytovala spořitelnám služby v oblasti operací s cizími měnami či clearingových opearcí a také jim poskytovala služby spojené s řízením jejich aktiv a pasiv. Rakouské spořitelny jsou navíc povinny držet své likviditní rezervy právě u Erste Bank. Regionální spořitelny také mají jednotný marketingový plán vzhledem k produktům Erste Bank, které nabízejí na svých pobočkách. Společně s jednotným logem spořitelen (zavedeným v letech 1998-99) to podporuje či rozšiřuje povědomí o službách a produktech Erste Bank a vnímání sektoru spořitelen jako celku.

Vedle toho, že spořitelny uplatňují jednotnou politiku řízení rizik, koordinují řízení likvidity a mají společně standardy controllingu, systém křížových záruk nově zavádí pojištění vkladů klientů výrazně nad rámec daný regulatorními požadavky. V případě problémů s likviditou či solventností jednoho z členů systému může Steering Company poskytnout této spořitelně finanční pomoc či jinak intervenovat a může za tuto spořitelnu rozhodovat v klíčových, strategických otázkách.

Pokud by tedy byl nějaký člen systému křížových garancí nesolventní, Erste (a také ostatní členové systému) by měly povinnost podílet se na výplatě veškerých vkladů a jiných pohledávek klientů (kromě nároků finančních institucí) nad rámec toho, co jim bude vyplaceno z povinného pojištění vkladů. Jednotlivý členové se na výplatě podílejí ve stejném poměru, jakým se podílejí na celkovém objemu rizikově vážených aktiv všech členů systému. Tato povinnost je ale pro každý případ úpadku limitována na maximálně 1,5 % rizikově vážených aktiv u jednotlivé spořitelny plus 75 % jejího očekávaného provozního zisku za daný rok.

Pokusili jsme se na základě dat z poloviny roku 2002 odhadnout maximální možné plnění, kterému by mohla být Erste Bank vystavena, tj. v případě úpadku všech spořitelen (kromě Erste) v jeden okamžik. Při výpočtu jsme předpokládali, že cca 55 % celkového objemu vkladů je do výše 22 222 EUR, a je tudíž kryto povinným pojištěním vkladů (resp. 90 % z této částky). V tomto hypotetickém případě by Erste Bank musela vyplatit 8,3 mld. EUR vkladů. Jde o částku, která trojnásobně převyšuje vlastní kapitál banky a jedenáctinásobně její roční provoní zisk.

Výše uvedená cifra je ale pouze hypotetické a vysoce nepravděpodobné maximální plnění Erste Bank. Případný bankrot jedné ze spořitelen je daleko pravděpodobnější případ, ještě více pravděpodobná by byla finanční podpora spořitelně ještě před jejím případným bankrotem. Také lze předpokládat, že alespoň část vkladů nekrytých povinným pojištěním by nakonec klienti dostali zpět po skončení případného konkursního řízení, čímž by se výsledný nárok na Erste Bank ještě snížil.

Je tedy zřejmé, že zavedení systému křížových garancí výrazně zvýšilo potenciální závazky Erste Bank, na druhou stranu bližší spolupráce prakticky všech spořitelen v Rakousku a vyšší bezpečnost vkladů z hlediska klienta zvyšuje konkurenceschopnost banky a její atraktivnost (skupina Raiffeisen tento systém zavedla již dříve) a může podpořit křížové prodeje produktů Erste Bank přes pobočky regionálních spořitelen.

Jan Hájek

Další články o Erste bank naleznete zde:
Tržní pozice Erste Bank na chorvatském trhu, připravuje se fúze
Chorvatský trh byl zatím posledním akvizičním cílem Erste Bank ve střední Evropě
Význam nebankovních služeb zůstává pro Slovenskou spořitelnu pouze omezený
Erste Bank koupí 3,1 % podíl České pojišťovny v České spořitelně
Tržní pozice Slovenské spořitelny, dceřiné společnosti Erste Bank
Slovensko – třetí nejdůležitější trh v rámci skupiny Erste Bank
Postavení Erste Bank na rakouském bankovním trhu (2)
Zisk Erste Bank v roce 2002 předčil očekávání především díky jednorázovým výnosům
Výsledky Erste Bank za rok 2002 – Rakousko vs. střední Evropa
Postavení Erste Bank na rakouském bankovním trhu
Erste Bank a charakter rakouského bankovního sektoru


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data