Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahraniční obchod se opět ponořil do deficitu

Zahraniční obchod se opět ponořil do deficitu

23.04.2002 9:06
Autor: 

komentář doplněn

Obchodní bilance se v březnu vrátila zpět do záporného teritoria. Schodek obchodní bilance dosáhl 7,2 mld. Kč, což je jen mírně vyšší hodnota ve srovnání s prognózou Patrie (6,5 mld. Kč). Únorový přebytek, původně oznámen ve výši 1,8 mld. Kč, byl revidován na 2,7 mld. Kč. Za první tři měsíce letošní roku tak činí saldo zahraničního obchodu 10,4 mld. Kč, zatímco loni ve stejném období to bylo 26,3 mld. Kč. Vývoz i dovoz se v meziročním srovnání snížily. Vývoz klesl o 4,6%, dovoz o 7,5%. Příčinou poklesu obou složek zahraničního obchodu je snížení vývozních a dovozních cen. Svou roli sehrála také skutečnost, že letošní březen měl o jeden pracovní den méně než stejný měsíc loňského roku.

Loni v břenu byl schodek obchodní bilance o 4,2 mld. Kč vyšší. Jak mohlo dojít k takovému zlepšení? Naprostá většina zlepšení bilance zahraničního obchodu připadá na příznivý vývoj směnných relací. Oficiální údaje o dovozních a vývozních cenách ještě nemáme k dispozici, podle našeho odhadu se však v březnu směnné relace meziročně zlepšily o zhruba 2%. Pokud by nedošlo ke zlepšení směnných relací, přesáhl by březnový deficit 10 mld. Kč. Reálná obchodní bilance se tedy také zlepšila, ale podstatně méně, než jak by se mohlo zdát při prvním pohledu na údaje v běžných cenách.

Z pohledu na komoditní strukturu zahraničního obchodu je patrné, že o meziroční snížení salda se zasloužily skupiny, kde se nejvíce promítl vliv poklesu dovozních cen, tj. v obchodu s nerostnými palivy a surovinami, polotovary a chemickými výrobky. K poklesu dovozních cen tohoto zboží přispěl pokles cen v zahraničí a zhodnocení směnného kurzu. Schodek v obchodu s nerostnými palivy klesl ze 7,1 mld. Kč loni v březnu na 4,7 mld. Kč ve stejném měsíci letošního roku. V obchodu se surovinami, polotovary a chemickými výrobky se saldo snížilo o 3,3 mld. Kč na 8,9 mld. Kč.

Ke snížení schodku došlo také v obchodu se stroji a dopravními prostředky. Zatímco loni byla bilance u tohoto zboží mírně záporná, letos jsme dosáhli přebytku 3,4 mld. Kč. Zde však nelze vše vysvětlit pouze cenovými změnami. Varující je především pokles dovozu tohoto zboží o 10,2%. To sice pomáhá dosahovat nižší schodky obchodní bilance, zároveň to však poukazuje na snížení dynamiky investičního procesu v české ekonomice. Tomu odpovídají také poslední dostupné údaje o vývoji přímých zahraničních investic bez privatizačních příjmů.

Negativně se projevila stále ještě slabá ekonomika EU ve vývozu průmyslového spotřebního zboží, který meziročně poklesl o téměř 10%. Pro zahraniční obchod jako celek však není aktuální vnější ekonomický vývoj tím nejdůležitějším faktorem, alespoň z krátkodobého hlediska. Z pohledu teritoriální struktury zahraničního obchodu se toho příliš nezměnilo. Vývoz do zemí EU se sice snížil o 5%, v reálném vyjádření však stagnoval. Výrazněji klesl vývoz do Německa (o 16%). Tento pokles byl však kompenzován vývozem do ostatních zemí EU, především do Nizozemí, Velké Británie a Francie. Na zlepšení salda v obchodu s Ruskem se podepsal pokles cen ropy a zemního plynu.

Jak tedy zhodnotit údaje o zahraničním obchodu? Dominantním faktorem působícím na hodnotu vývozu i dovozu jsou cenové pohyby, jež vychází z pohybu cen na světových trzích a posílení kurzu české měny. Reálně se však obchodní bilance také mírně zlepšila, zde je však hlavním činitelem pokles domácí poptávky po dovozu investičního zboží. Vnější ekonomická situace se do výsledků českého zahraničního obchodu promítá jen velmi omezeně. Často se mluví o možných negativních dopadech posílení kurzy koruny na konkurenceschopnost českého vývozu a obchodní bilanci. Ekonomická teorie na tomto místě uvádí tzv. J-křivku, kdy při posílení měny nejdříve převažují cenové efekty a schodek obchodní bilance klesá. Reálné dopady se dostavují až se zpožděním a naopak schodek obchodní bilance prohlubují. Do statistik se prozatím negativní efekty nedostavily. Reálný vývoz se v březnu zvýšila zhruba o 2%. To však neznamená, že posílení koruny není pro zahraniční obchod nebezpečné. Do druhé části zmíněné J-křivky bychom se mohli přehoupnout již během následujících měsíců. Toto riziko stále trvá. Z pohledu měnové politiky nepředstavují dnešní údaje posun v makroekonomických prognózách, jež by měl vést k přehodnocení stávajícího nastavení úrokových sazeb. Pro letošní rok očekáváme schodek obchodní bilance ve výši 110 mld. Kč.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university