Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Srovnání obchodní bilance ČR a ostatních zemí střední Evropy a EU

23.01.2002 13:30
Autor: 

Dnes zveřejněné informace o zahraničním obchodu ČR v loňském roce vybízejí ke srovnání s obdobnými statistikami v sousedních zemích. Bohužel většinou jsou k dispozici pouze údaje za prvních jedenáct měsíců. Přesto jsme se pokusili o malé srovnání.

Začněme Polskem které představuje největší středoevropský trh. Bohužel v Polsku ještě nejsou k dispozici loňské prosincové údaje, takže hodnocení musí být omezeno na prvních 11 měsíců roku. Ve statistice polského zahraničního obchodu se objevují podobné faktory jako v případě českých statistik. Pokles cen nerostných paliv na světových trzích a posílení polské měny vůči euru i dolaru vedlo ke zlepšení směnných relací. Za prvních deset měsíců klesly vývozní ceny v průměru o 3,5% (meziroční změna), dovozní ceny se však snížily o 5%. Směnné relace se tak zlepšily o 1,6%. Kromě cenových a kurzových faktorů je však pro polský zahraniční obchod důležité zpomalení růstu domácí spotřebitelské poptávky a propad investiční poptávky. Vývoz se za prvních jedenáct měsíců meziročně zvýšil o 7,4%, dovoz však klesl o 2,8%. Schodek obchodní bilance tak od ledna do listopadu činil 53,9 mld. zlotých, což je zhruba o 15 mld. zlotých méně než ve stejném období předchozího roku.

Maďarsko je na tom s obchodní bilancí také relativně dobře. Přestože tamní ekonomika pokračuje v solidním růstu, ve 3. čtvrtletí se HDP meziročně zvýšil o 3,7%, pokles cen nerostných paliv a posilování maďarského forintu umožnily pokles schodku obchodní bilance za prvních jedenáct měsíců loňského roku na 3,3 mld. eur, když o rok dříve to bylo 3,8 mld. eur. Česká měna není jediná ve své cestě za posílením, maďarský forint se za posledních dvanáct měsíců zhodnotil vůči euru o 7%, vůči americkému dolaru o 2%. V závěru roku sice začal docházet maďarskému vývozu dech, neboť maďarská ekonomika vzhledem ke své otevřenosti čelí podobně jako ČR zpomalujícímu růstu v EU, přesto dynamika vývozu (14,7%) za leden až listopad předstihuje tempo růstu dovozu (11,7%).

Na Slovensku je situace odlišná. Slovenská koruna byla poměrně stabilní a pokles cen surovin na světových trzích i zde působil směrem k vylepšení obchodní bilance. Přesto došlo k výraznému prohloubení záporného salda zahraničního obchodu. Za prvních jedenáct měsíců loňského roku se schodek obchodní bilance prohloubil na 87 mld. Sk, když o rok dříve to bylo pouze 31 mld. Sk. Za tímto dramatickým zvýšením stojí oživení slovenské ekonomiky. Ve třetím čtvrtletí se dynamika růstu hrubého domácího produktu vyšplhala na 3,5%, když spotřeba domácností vzrostla o 4,9% a investice o 16,5%. Za těchto podmínek se nelze divit, že se dovoz za prvních jedenáct měsíců loňského roku meziročně zvýšil o 22%. Vývoz se zvýšil o 12,6%. I slovenské statistiky však vykazují pokles tempa růstu vývozu v posledních měsících.

Podívejme se ještě na Evropskou unii a eurozónu. I zde máme k dispozici pouze údaje za listopad. Země Evropské unie vykázala v období od ledna do listopadu loňského roku schodek obchodní bilance ve výši 49 mld. eur, což je o 34 mld. eur méně než v roce 2000. Eurozóna dokonce vykazuje přebytky v zahraničním obchodu. Loni od ledna do listopadu to bylo 38 mld. eur ve srovnání s 8 mld. eur v roce 2000. Zpomalení růstu domácí poptávky v EU a eurozóně vedlo k nižším nárokům na dovoz. Ten se vloni za prvních jedenáct měsíců meziročně zvýšil v EU o 1%, v eurozóně se dokonce dovoz vůbec nezměnil. Naopak vývoz se podařilo zvýšit o 5% (v EU), resp. 6% (v eurozóně). Ke zlepšení obchodní bilance Evropské unie přispěla především poptávka z Ruska (vývoz se meziročně zvýšil o 42%), Číny (23%) a zemí střední a východní Evropy. Vývoz z EU do České republiky byl třetím nejrychleji rostoucím při pohledu na vývoj teritoriální struktury vývozu z EU. Zvýšil se meziročně o 17%. Ze statistik Eurostatu lze vyčíst ještě jeden zajímavý údaj. Na prvním místě ve zvýšení dovozu do EU se loni v období od ledna do listopadu umístila ČR, když její vývozy do EU vzrostly o 18%. To svědčí o tom, že české firmy se stále úspěšněji prosazují na trzích v EU.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university