Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Platební bilance v 1. čtvrtletí: Běžný účet varuje!

05.06.2001 11:34
Autor: 

Schodek běžného účtu v 1. čtvrtletí 2001 dosáhl hodnoty 26,7 mld. Kč. Přebytek finančního účtu činí 29,6 mld. Kč. Platební bilance jako celek tak zůstává stále v mírném přebytku.

Schodek běžného účtu se oproti stejnému období loňského roku více než zdvojnásobil. Loni v 1. čtvrtletí dosáhl hodnoty 12,5 mld. Kč, letos již 26,7 mld. Kč. Na výši schodku běžného účtu, jež se pohybuje na úrovni zhruba 5,7% hrubého domácího produktu se podílí především propad obchodní bilance. Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku dosáhl obchod se zbožím schodku 18 mld. Kč, letos činil 30,1 mld. Kč. Rozhodující roli sehrálo v prohloubení schodku obchodní bilance oživení domácí ekonomiky, jež s sebou přináší zvýšené nároky na dovoz investičního zboží a výrobních surovin. Zatímco s tímto faktorem bylo možné počítat, neboť jsme měli k dispozici údaje o zahraničním obchodu, neočekávali jsme zhoršení v bilanci výnosů. Loni v 1. čtvrtletí byla bilance výnosů v deficitu 5 mld. Kč, nyní činí tento schodek 7 mld. Kč. K prohloubení schodku v této části platební bilance přispěly reinvestice zisků z přímých investic. Bilance služeb vykázala přebytek ve výši téměř 8 mld. Kč, což je podobné loňské úrovni.

Finanční účet skončil v přebytku opět především díky přílivu přímých zahraničních investic. V 1. čtvrtletí jich do ČR přiteklo 34,7 mld. Kč, což je zhruba o 3,5 mld. Kč méně než v loňském prvním čtvrtletí. Zahraniční investoři však investovali ve zvýšené míře do domácích cenných papírů, což vedlo k přebytku na účtu portfoliových investic ve výši 9,5 mld. Kč (loni v 1. čtvrtletí ve schodku 12,6 mld. Kč). K přebytku přispěl také pokles na zahraničních trzích s cennými papíry a pokles úrokových sazeb v USA. Ostatní investice vykázaly schodek ve výši 14,6 mld. Kč, který byl způsobem především vyšším objemem vkladů českých bank v zahraniční a poskytováním úvěrů zahraničním subjektům.

Tolik fakta. Jaký obrázek však poskytují aktuální údaje o platební bilance? Stručně by se dalo říci: varování. Situace není nijak dramatická, ale údaje jasně ukazují na jeden ze základních problémů současného vývoje české ekonomiky. Schodek běžného účtu se již pohybuje mezi 5% až 6% hrubého domácího produktu a tendence pro další vývoj je spíše negativní. V 1. čtvrtletí se na prohloubení schodku běžného účtu podílelo především oživení domácí poptávky. V dalších měsících letošního roku se však projeví také vliv rostoucích cen surovin na světových trzích a riziko přichází také z možného ochlazení zahraniční poptávky. Tyto faktory by mohly vést k prohloubení schodku obchodní bilance až ke 150 mld. Kč za celý letošní rok. Země, jejíž schodky běžného účtu se pohybují nad 5% HDP, se stávají podstatně zranitelnější vůči otřesům na světových finančních trzích.

Do hry také vstupuje zhoršující se bilance výnosů, jež souvisí s předchozím přílivem zahraničních investic. Prozatím je schodek běžného účtu více než pokryt přebytkem finančního účtu. Tak tomu však nemusí být vždy. Privatizace někdy skončí a udržet současné tempo přílivu přímých zahraničních investic bude velmi obtížné. V kombinaci s vysokými schodky veřejných rozpočtů se stává prohlubování vnější nerovnováhy rizikem, jež by mohlo vést ke znejistění zahraničních investorů. Předpovídat měnové krize je velmi obtížné. Modely používané mezinárodními institucemi však často používají právě pojem "twin deficit", tedy dvojí schodek (schodek běžného účtu platební bilance a deficit veřejných rozpočtů). Současnou výzvou pro hospodářskou politiku je tedy opatrnost. Standardní léčba tohoto stavu, kterou by nám naordinoval Mezinárodní měnový fond, je seškrtání výdajů veřejných rozpočtů. Tím by se jednak snížila tendence veřejných financí generovat rostoucí deficity, ale mohl by zároveň snížit tlak na růst dovozu. Krátkodobě by však taková léčba přinesla mírný útlum tempa růstu ekonomiky. Za celý rok letošní rok by podle našeho odhadu měl schodek běžného účtu činit 110 mld. Kč, což by mělo představovat zhruba 5,5% HDP. Měl by však být mírně převýšen přebytkem na finačním účtu. Záležet však bude na průběhu privatizace.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university