Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zahraniční obchod v říjnu 2000: Kam až se propadneme?

21.11.2000 10:05
Autor: 

Říjnový schodek obchodní bilance je výrazným překvapením. Průměrná očekávání schodku se pohybovala kolem 10 mld. Kč. Aktuální hodnota však činí 16,4 mld. Kč. Příčiny můžeme hledat především ve dvou faktorech: vysoké dovozní ceně minerálních paliv a růstu dovozů spojených s oživením domácí a investiční poptávky.

Říjnový schodek obchodní bilance je nejvyšší v letošním roce a ani v porovnání se stejnými měsíci předchozích let nenajdeme vyšší hodnotu. Neočekávaně vysokého tempa a rekordních hodnot v letošním roce dosáhly také meziroční tempa růstu dovozu, 45,4%, a vývozu, 35,7%. Jedním z hlavních aktérů letošního představení pod názvem obchodní bilance je ropa, zemní plyn a kurz koruny k dolaru. Jedním slovem dovozní ceny nerostných paliv. Říjnové saldo v této komoditní skupině, 9,4 mld. Kč, je nejvyšší nejen v letošním roce, ale v celé historii české statistiky zahraničního obchodu. Říjnová hodnota je o 3 mld. vyšší než její zářijový ekvivalent, ač v říjnu došlo k mírnému poklesu cen ropy na světových trzích. Zároveň sice došlo k mírnému oslabení kurzu koruny vůči dolaru, celkově by však dovozní ceny ropy měly mírně klesnout.

Vysvětlení spočívá ve dvou faktorech. Hospodářské oživení sebou přináší zvýšené nároky na dopravu, o čemž svědčí údaje o vývoji tržeb v automobilové dopravě z posledních měsíců. S tím úzce souvisí poptávka po pohonných hmotách a ropě. S výjimkou září se v posledních měsících dováží více ropy než ve stejných měsících minulého roku. V potaz je nutno vzít také fakt, že do nerostných paliv patří také topný plyn, jež se významně podílí na celkovém saldu ve skupině nerostných paliv.

Na horších výsledcích obchodní bilance se v letošním roce podílí také prohloubení schodku v obchodu s chemickými výrobky, jejichž ceny úzce souvisí s vývojem ceny jedné ze základních surovin používaných v tomto odvětví, ropy. Výrazně do vývoje zahraničního obchodu zasahuje oživení českého hospodářství. Růst investiční poptávky se podepisuje na zvýšených dovozech strojů a dopravních prostředků. Zatímco loni v říjnu se podařilo dosáhnout v této komoditní skupině přebytku ve výši 1,1 mld. Kč, letos se bilance přehoupla do červených čísel ( -0,8 mld. Kč). Přestože tento faktor způsobuje prohloubení schodku obchodní bilance každý měsíc o 2 mld. Kč, měl by se příznivě promítnout do hrubé tvorby fixního kapitálu a růstu hrubého domácího produktu ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Tyto dovozy by měly zvýšit produkční a vývozní potenciál české ekonomiky. V dlouhodobém horizontu by tak měl být jejich efekt jednoznačně příznivý.

S růstem ekonomiky však zároveň dochází k růstu spotřebitelské poptávky, což se projevuje v bilanci obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím. Zatímco v loňském říjnu bylo v této skupině dosaženo přebytku ve výši 0,2 mld. Kč, údaje za říjen letošního roku hovoří o schodku ve výši 0,5 mld. Kč.

Negativní vývoj obchodní bilance je sice kompenzován silným růstem vývozu souvisejícím s příznivým hospodářským vývojem v zemích EU a zemích střední a východní Evropy, tento efekt však nestačí kompenzovat výše zmíněné faktory vedoucí k prohloubení schodku obchodní bilance.

V příštích měsících bude záviset opět především na vývoji cen na ropném trhu a vývoji kurzu koruny k dolaru. Navíc, zatímco se očekává, že intenzita hospodářského růstu v ČR by měla sílit, v Evropské unii a Spojených státech se očekává zpomalení hospodářského růstu, což vytváří negativní konstelaci pro vývoj obchodní bilance v příštím roce. Proto bychom se i přes očekávaný pokles cen nerostných paliv nemuseli dočkat zlepšení obchodní bilance. Pro letošní rok očekáváme, že schodek obchodní bilance dosáhne hodnoty 130 až 135 mld. Kč, což znamená více než dvojnásobek loňské hodnoty celoročního schodku.

(David Marek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university