Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paroubek: Je třeba tlačit na adekvátní růst mezd

Paroubek: Je třeba tlačit na adekvátní růst mezd

12.05.2006 13:00
Autor: 

Premiér Paroubek se dnes vyjádřil k ekonomickým tématům a dalšímu vývoji českého hospodářství. Nezapomněl vyjmenovat úspěchy jako přebytek obchodní bilance za současného posilování koruny a růstu cen komodit. To přisuzuje schopnostem své vlády. "A Mezinárodní měnový fond nebo kdokoli jiný mi může radit, ale máme ekonomický růst, jaký nemá žádná jiná středně rozvinutá země," říká premiér v rozhovoru pro Bloomberg.

ČR už podle Paroubka plní kritéria pro vstup do eurozóny. Pokud ekonomika zpomalí, vláda by musela snížit rozpočtové výdaje. "...ale my to v příštích letech neuděláme. My jsme schopni udržet ekonomický růst v hodnotách nad 5 % ročně," uvádí Jiří Paroubek. "Samozřejmě, že bychom byli schopni snížit výdaje o desítky miliard korun a určitě mít vyrovnaný rozpočet," říká, avšak to by bylo na úkor infrastruktury. "Snažíme se smazat masivní dluh na státní infrastruktuře a pokud bychom šli cestou vyrovnaného rozpočtu, znamenalo by to především stagnaci výdajů", upozorňuje premiér. Deficity veřejných výdajů v poměru k HDP nyní klesají, říká také Paroubek. Je prý ochoten dál zvyšovat dluh o "rozumné deficity", ale ne v takovém rozsahu, který by znamenal výrazné zvýšení poměru dluhu k HDP.

Letošní deficit veřejných financí je naplánován na 3,8 % HDP, ale reálně bude pravděpodobně o hodně lepší. Rozpočet je plánován s předpokladem 4,5% růstu HDP. Podle Paroubka je ale střízlivý odhad pro růst ekonomiky 6,5-7 %. Proto by deficit měl dosáhnout zhruba hodnot z minulého roku, tedy kolem 2,5 % HDP.

Současná vláda podle Paroubka nemá tendenci snižovat podíl povinných výdajů v rozpočtu. Podle něj je třeba sdílet nárůst bohatsví s co největšími skupinami lidí. Snížení povinných výdajů by ale naopak zmenšilo sociální výdaje a důchody.

Podle premiéra je potřeba tlak na adekvátní růst mezd. V některých oblastech je práce podhodnocena - u učitelů, ve zdravotnictví a dalších oblastech, kde je stát zaměstnavatelem. Je proto třeba pracovat na růstu těchto mezd a tím ovlivnit i růst mezd v soukromém sektoru, uvádí Paroubek. Trh práce je podle něj dostatečně pružný a nový zákoník práce je pružným nástrojem.

K navrhovanému zvýšení porodného a jeho vlivu na porodnost premiér říká: "Je těžké předpovědět míru porodnosti. Zatím nikdo v Evropě to nedokázal udělat, zvýšit míru porodnosti, takže možná budeme první. Myslím, že budeme, ale nikdo nikdy nemá žádné garance."

(zdroj: Bloomberg)

Čtěte také:
Paroubek: Stát by si měl ponechat 67% podíl v ČEZu


Váš názor
  • ČSSD bude tak dlouho ochotně sdílet bohatství
    14.05.2006 19:58

    ČSSD bude tak dlouho ochotně sdílet bohatství schopných se všemi, až nebude co sdílet....
    QEntity
    • Kde je ten nárůst bohatství?
      15.05.2006 8:51

      Tahle perla mi připadá zvlášť zajímavá. Zatím hoblovali daněmi bohaté. Daňovým únikům bránit neumí, tak zavedli minimální daň živnostníkům (v mnoha případech svým bývalým voličům). Kdo ještě zbývá, když chtějí "sdílet bohatství s co největšími skupinami lidí"? Nevím o nikom jiném, než jsou nízkopříjmové skupiny zaměstnanců, kterým nedávno daň snížili na 12%. Takže po volbách opět zvýšení? To je ten "nejlepší" slib, který svým voličům mohla ČSSD dát. Každá sranda něco stojí. A sociální jistoty patří k těm nejdražším vymoženostem.
      Jirka
      • sdílený bohatství
        15.05.2006 9:24

        třeba se s náma chtěj podělit o svý poslanecký platy :o)))
        Aki
  • komu zazvoní hrana
    14.05.2006 10:22

    každý má svého Osvalda
    cia
  • hodně křiku, asi proto že má Paroubek pravdu
    12.05.2006 17:28

    6% růst HDP menší deficit veřejných financí než Slovensko klesající nezaměstnanost http://ekonomika.idnes.cz/sezonni-prace-srazily-nezamestnanost-dh2-/komentanalyt.asp?c=A060510_092722_ekonomika_ven zanedbatelné celkové zadlužené http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2186rank.html co víc si přát?
    nalevo
    • I Klaus má dodnes tu "svoji" pravdu
      15.05.2006 8:54

      ... a ODS u vesla neudržel. Na Paroubka taky dojde.
      Jirka
    • Vítejte v diskusi, soudruhu Paroubku.
      12.05.2006 18:00

      Obávám se ale, že už se všichni těší na konec vaší diktatury
      Filip
    • Co víc si přát
      12.05.2006 17:57

      Co víc si přát. Aby přestal kecat a vypadl. Doufám, že za 3 týdny už bude v trapu. Poslední větě v článku jsem se zasmál nejvíc. Nový zakoník práce je dostatečně pružný, tak o tehle hovadine je presvedcenej snad jen on, Štěch a pár dalších vylízanců z řad ČSSD a KSČm, pže mezi těmito stranami není praktický žádný rozdíl
      Aleš Peprný
  • Je potřeba
    12.05.2006 16:23

    ..zatlačit, natlačit a vytlačit .. bobíka ! Jako bych se slyšel když učím svého jednoročního syna kakat na nočníčku. Je mu to jaksi putna. Kde nic není ani smrt nebere .... Jiříku - končíme ! Ještě se porad s ministrem vnitra jak to udělat, aby se ztratily všechny podklady k těm "5 v českých na stole" a jak to ařídit, aby se moc nešlo po té půl-miliardě z ČKA. .... No a hlavně už se nevracej.... Bylo to krásné a bylo toho dost.
    MartinFX
  • 12.05.2006 15:36

    A Mezinárodní měnový fond nebo kdokoli jiný mi může radit, já vím nejlíp, jak na tom jsme, já jsem to tady dal dohromady, já jsem nastartoval cestu k lepším zítřkům, já neochvějně zvyšuji lidem mzdy, já jsem ten, kdo zastavil vykořisťování bohatými, já bohaté zdaním, já ukážu Evropě kdo je tady nejlepší, to jsem já, kdo povznesl tuto zemi nad rámec planety, bohatí budou makat a platit, chudí budou spokojeně žít.Já zvednu porodné, já zaplatím sociální dávky, já dám všem chudým bydlení, školy, lékaře zdarma, já zařídím, aby sociálně potřební a chudí lidé, kteří jsou vykořisťováni bohatými, nemuseli pracovat a dosáhli stejné životní úrovně jako ti bohatí, já to udělám, protože já jsem Paroubek a já to tady dotáhnu tak daleko, že stát budu řídit prostřednictvím odborů a tím zajistím chudým lepší životní úroveň, než má Amerika. Víte kdo já jsem ?? JJáá jsem Paroubek a já to vím, že mě může nějaký primitivní MMF radit. Dejet mi hlasy !!!!!!!!!!! já to dokážu já to vím, já to umím, a když ne, všechny vás vyhodím, propustím zničím
    Paroubek
  • Trochu se mi ulevilo
    12.05.2006 15:24

    Když čtu ty populistické výroky našeho pana premiera, je mě z toho hodně smutno. Prožila jsem vládu komunistů v produktivním věku a doufala jsem že to máme jednou pro vždy za sebou...Naštěstí jsem si přečetla ještě názory rozumných lidí, takže nadále doufám..
    Marie Jiraskova
    • Soudružko Jirásková
      12.05.2006 15:42

      Já Vám dám, že se Vám ulevilo, asi se Vám brzy přitíží, Vy a Vám podobní rozvraceči se budou po volbách divit. Republiku si rozvracet nedáme !
      Paroubek
      • Ale no tak soudruhu!
        15.05.2006 8:37

        Zas tak moc se toho po vaší vládě rozvrátit nedá.
        Jirka
  • Rudý kvér
    12.05.2006 14:25

    Doufám, že do měsíce mu ztuhne ten tymolínový úsměv na té fotografii a přestane s těmi blbými KECY, které nemají hlavu ani patu. Komoušouvé už tu jednou byli........ Opravdu slovní hříčka Pablbek je na místě!!!!!!
    Tomas
  • Osvědčená praxe
    12.05.2006 14:09

    Nalévání vypůjčených peněz do ekomomiky pro rekordní růst HDP, to je vyzkoušená praxe už z 60. let, kdy se v JZD kvůli měsíčnímu rekordu v dojivosti a tučnosti krmily dojnice máslem a sušeným mlékem, takže za měsíc sežraly vlastní dvouměsíční produkci. Stejně tak nalít za 8 let do ekonomiky 700 miliard Kč, aby z ní vypadlo o 400 miliard nad prostou reprodukci, tomu se říká výkon ... Tenhle socialistický ekonomický zázrak budou splácet ještě naši vnuci, vždyť splatnost těchle socdemáckých půjček je i 30 let !
    Jirka
  • Mečiar
    12.05.2006 14:03

    Pozdravujem ČR a konštatujem, že politika pana Paroubka sa začína blížiť politike V. Mečiara. Už teraz sa vždy čaká čo na to Paroubek. Rozdiel je len v tom, že v tej dobe bol Mečiar pasovaný za diktátora a Paroubek je zatiaľ ešte demokrat. Rozhoduje sa na základe dohody s ďalšou stranou - KSČM.
    R.S.
  • Patria je levicová
    12.05.2006 13:59

    Již delší dobu pozoruji, jak patria preferuje stanoviska vládnoucí čssd, že by pan Marek jako jeden z "talentů" do vlády?
    mikeŠ
    • Nedivte se!
      12.05.2006 14:46

      Patria je sestrou ČSOB. Pokud přijde ke korytu jiná strana než ČSSD tak bude zastaven penězovod ze státních financí a budou prošetřovat zaměstnance ČSOB Sobotku.
      Jan Nastas
  • My , Paroubek I, v příštích letech...
    12.05.2006 13:38

    V příštích letech, pane Paroubku, vy už tady nabudete.
    Bubu
  • Já jsem ta změna
    12.05.2006 13:36

    Kapitalismus s tímhle kašpárkem ? Rudá lůza se navrací ...
    cemmes
  • Jen tak dál
    12.05.2006 13:14

    A jsem zvědav kolik mld Kc budeme platit za par let jenom na úrocích ze státního dluhu? Uz teď to je nezanedbatelná částka. Další věci je, že zadlužit se je o mnoho jednodušší než dluhy splatit. To by mohlo potvrdit lidé, kteří se to velkých dluhů dostali.
    Rado
  • Proboha
    12.05.2006 13:10

    Proboha, ať už jsou volby a tenhle blb jde konečně do pr.....
    Josef Jansa
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m