Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Rizika prognózy jsou na protiinflační straně díky levnější ropě a silnější koruně

ČNB: Rizika prognózy jsou na protiinflační straně díky levnější ropě a silnější koruně

08.12.2006 9:20
Autor: 

Následuje zápis z jednání bankovní rady ČNB:
Bankovní radě byla předložena listopadová situační zpráva, která analyzuje nové informace a vyhodnocuje rizika říjnové makroekonomické prognózy.

Říjnový meziroční růst spotřebitelských cen ve výši 1,3 % byl oproti prognóze nižší o 0,3 procentního bodu. Na této odchylce se přibližně ve stejné míře podílel nižší než očekávaný růst cen potravin a nižší korigovaná inflace bez pohonných hmot. Vývoj regulovaných cen, odhad dosavadních dopadů změn nepřímých daní a vývoj cen pohonných hmot zhruba odpovídal predikci. Nově schválené zákony o spotřebních daních na tabákové výrobky povedou k tomu, že pro rok 2007 bude dopad změn nepřímých daní na inflaci o zhruba 0,3 až 0,4 procentního bodu nižší, než předpokládala prognóza. Další zvýšení spotřebních daní pak bude přesunuto z roku 2007 do roku 2008. Aktuální růst cen průmyslových výrobců a cen zemědělských výrobců jsou oproti předpokladům predikce rovněž nižší.

Nově dostupné údaje o vývoji reálné ekonomiky nenaznačují významná rizika předpovědi ekonomické aktivity, která pro čtvrté čtvrtletí očekává další zpomalení meziroční růstu HDP na 5,4 %. Reálný růst tržeb v maloobchodu si i přes mírné zpomalení udržel ve třetím čtvrtletí v souladu s prognózou vysokou meziroční dynamiku. Průmyslová i stavební výroba si rovněž ve třetím čtvrtletí udržují vysoká tempa růstu. Růst investičních dovozů a zvýšená dynamika dlouhodobých úvěrů naznačují v porovnání s předpovědí mírně vyšší tempo růstu investic, oproti tomu stávající údaje o platební bilanci znamenají riziko vyššího záporného deficitu čistých vývozů. Zatímco se míra nezaměstnanosti vyvíjela v souladu s prognózou, růst zaměstnanosti byl oproti očekávání nižší a to především v odvětví služeb a ve stavebnictví. Nižší než očekávaný růst mezd v ekonomice rovněž působí ve směru nižších nominálních jednotkových nákladů práce a pomalejšího růstu disponibilních příjmů domácností.

Po prezentaci situační zprávy bankovní rada diskutovala rozložení rizik oproti předpokladům říjnové predikce. Bankovní rada se shodla na tom, že se rizika vyskytují na protiinflační straně. V této souvislosti však bylo také uvedeno, že se může jednat o souběh několika dočasných protiinflačních šoků. Bankovní rada by tak v této situaci neměla reagovat ukvapeně.

V rámci hodnocení naplňování vnějších předpokladů prognózy se bankovní rada věnovala dopadům nižších cen ropy a nedávnému zhodnocení kurzu eura vůči dolaru. Bylo uvedeno, že zatímco se v minulosti tyto dva faktory promítaly do korunových cen ropy často protisměrně, nyní působí oba protiinflačně. Někteří členové bankovní rady hodnotili rizika možných negativních dopadů zhodnocování eura vůči dolaru na ekonomický vývoj v eurozóně.

V souvislosti s nižším než očekávaným růstem cen potravin v říjnu byly diskutovány také dlouhodobější faktory, ovlivňující cenový vývoj v této oblasti. Byla zde diskutována závislost cen potravin v indexu spotřebitelských cen na cenách zemědělských výrobců, konsolidace obchodních řetězců na jedné straně i výrobců potravin na straně druhé a vliv rozšířených možností exportu potravin na trhy EU. Zazněl názor, že ceny potravin mohou být ovlivněny přistoupením dvou zemí s velice silným agrárním sektorem k EU v roce 2007.

Bankovní rada se dále věnovala diskuzi o kurzovém vývoji. Bylo konstatováno, že současné zhodnocení koruny může v nejbližších měsících znamenat dodatečná protiinflační rizika pro vývoj korigované inflace bez pohonných hmot. Oproti tomu zazněly názory, že současné zhodnocení kurzu není zcela podloženo ekonomickými fundamenty. Především horší vývoj běžného účtu platební bilance, způsobený i větším objemem vyplácených dividend, může vést k opětovnému znehodnocení koruny.

Členové bankovní rady rovněž diskutovali růstový výhled v zahraničí. V této souvislosti bylo diskutováno, že pro budoucí inflaci je spíše než velikost přehodnocení očekávání ohledně ekonomického růstu důležité rozložení této změny mezi změnu dynamiky potencionálního produktu a mezeru výstupu. Někteří členové bankovní rady vyslovili hypotézu, že vzhledem k zhodnocování eura vůči dolaru může být nedávné přehodnocení růstového výhledu směrem vzhůru spíše projevem vyššího růstu potenciálu.

Po projednání situační zprávy bankovní rada jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 2,50 %.

Přítomni byli: guvernér Z. Tůma, viceguvernér L. Niedermayer (opustil jednání z důvodu své účasti na telekonferenci Generální rady ECB; nezúčastnil se hlasování), viceguvernér Singer, vrchní ředitelka M. Erbenová, vrchní ředitel J. Frait, vrchní ředitel R. Holman, vrchní ředitel P. Řežábek

Zapsal Michal Hlaváček, poradce bankovní rady


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.