Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Akciové zprávy ze střední Evropy - průběžně doplňováno

16.02.2007 11:11
Autor: KBC/Patria

Kety zahájila vyjednávání o kupní smlouvě na Metalplast Zlotow
Ve středu 14. února zahájila společnost Aluprof, dceřiná společnost Kety, vyjednávání o smlouvě s ministerstvem státní pokladny na koupi 85 % Metalplast Zlotow. Jednou z podmínek uzavření smlouvy je dohoda o tzv. sociálním balíčku s odbory.

Náš názor: Informace je podle našeho názoru pro Kety pozitivní, nicméně očekávanou a měla by mít pouze mírně pozitivní dopad. Metalplast Zlotow je předním polským výrobcem instalačních předmětů používaných v hliníkářství nebo truhlářství. Podle Kety dosáhly v roce 2005 tržby společnosti 45 mil. PLN a čistý zisk se pohyboval mezi 3-4 mil. PLN, když v loňském roce poklesnul na 1-2 mil. PLN. Kety chce uskutečnit fúzi se svojí dceřinou společností Metalplast Karo, která interně zásobuje divizi hliníkových profilů a dosahuje ročních tržeb 19 mil. PLN. Podle Kety dosahují instalační předměty na vysokou marži a tvoří až 30 % uzavřených kontraktů na hliníkové profily. Akvizice by rovněž umožnila Kety plně pokrýt svoje potřeby interně a zároveň prodávat ostatním. Transakci bychom vnímali jako dobrou příležitost posílit konkurenční pozici Kety na rostoucím trhu hliníkových profilů. Vzhledem k vysoce konkurenčnímu boji v privatizačním procesu bychom očekávali, že ukazatel P/E u Metalplastu Zlotow bude vyšší, než tomu bylo v případě akvizice Aluprof (10,7x P/E 2005). Akvizice Metalplast Zlotow není v našich odhadech ani v projekcích managementu na letošní rok, nicméně s ohledem na menší rozsah transakce a fakt, že by byla dokončena do poloviny roku, neočekáváme výrazný příspěvek k zisku společnosti v letošním roce.

PKO BP má zájem o majoritní podíl v Bank Pocztowy
Podle rozhovoru s dočasným generálním ředitelem banky PKO BP Markem Gluchowskim, předloží banka v nejbližší nabídku na majoritní podíl v Bank Pocztowy (v současnosti vlastní 25 %). V září PKO BP podepsala smlouvu o spolupráci s Bank Pocztowa a Poctza Polska, která je momentálně většinovým vlastníkem Bank Pocztowy. Bank Pocztowy se zavázala, že ve své síti bude nabízet základní úvěrové produkty PKO BP.

Náš názor: Krátkodobě tuto zprávu hodnotíme jako negativní pro cenu akcií, protože cena za Bank Pocztowy a náklady na rozvoj distribuční sítě mohou být příliš vysoké. Z dlouhodobého hlediska by ovšem transakce měla mít pozitivní dopad, v případě že by PKO BP byla jedinou bankou nabízející svoje produkty prostřednictvím poštovní sítě. Bank Pocztowy by měla do roku 2009 otevřít 3 300 poboček. Společně se stávající sítí by tak PKO BP měla přibližně 6 500 prodejní míst a exkluzivní přístup do malých měst a vesnic v Polsku.

Egis: Capital Group získala 5% podíl
Americká investiční společnost Capital Group získala 5,05 % ve farmaceutické společnosti Egis. Investor se tak stal třetím největším akcionářem společnosti Egis, hned za majoritním francouzským vlastníkem Servier (50,9 %) a společností Frankin Resources (17,0 %).

Náš názor: Fakt, že velký fond získal podíl v Egisu, by mohl naznačovat vzrůstající spekulace ohledně případného odkupu podílu Servieru. I když se krátkodobé výhledy na zisk zhoršily, cena akcií také výrazně klesla, což by mohlo být dobrou příležitostí pro mateřskou společnost, která zná fundamenty lépe než ostatní minoritní investoři.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.