Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fisher: Fed udělal, co šlo, nyní již ohrožuje cenovou stabilitu; nováček v ECB Praet: Ropný šok si žádá „dostatečně rychlý“ růst sazeb

Fisher: Fed udělal, co šlo, nyní již ohrožuje cenovou stabilitu; nováček v ECB Praet: Ropný šok si žádá „dostatečně rychlý“ růst sazeb

13.04.2011 18:19

Současná měnová politika Fedu spočívající v objemných dodávkách likvidity do systému je „příliš expanzivní“ a ohrožuje cenovou stabilitu, uvedl předseda dallaského Fedu Richard Fisher. „Americké firmy již mají ve svých nádržích dostatečné množství finančního paliva potřebného k růstu a tvorbě pracovních míst,“ argumentuje Fisher, přední zastánce protiinflační politiky, který jako člen bankovní rady americké centrální banky (FOMC) disponuje v tomto roce hlasovacím právem.

Fed podle Fishera učinil, co bylo nutné, když v roce 2008 vypukla panika na kapitálových trzích, dnes je však situace jiná. „Fed odvedl svou práci, nyní však hodnotím měnovou politiku jako příliš expanzivní, což přináší závažná rizika, že Fed ztratí nad inflačními tlaky kontrolu,“ uvedl bankéř pro německý list Handelsblatt. „Naší prací rozhodně není inflačně znehodnotit dluhy nezodpovědné vlády, a ani činit takový dojem. V minulosti vedla každá snaha centrální banky financovat vládní deficity směrem do propasti. Měli bychom zavřít tyto dveře a zahodit klíč,“ říká Fisher.

Proti uvolněné měnové politice se vyjádřil i zástupce evropské měnové autority, nově zvolený člen Výkonné rady Evropské centrální banky, který má v šestičlenném orgánu ECB nahradit do konce května úřadující Gertrudu Tumpel-Gugerell. Uvolněná měnová politika podle něj nemůže vyřešit strukturální problémy eurozóny, jedinou odpovědí na ně jsou skutečné strukturální reformy. Akomodační měnová politika má své limity, ECB se musí především soustředit na cenovou stabilitu a nedovolit šíření inflace tažené rostoucími cenami komodit, míní Praet. S tím podle něj souvisí i další úkol centrální banky eurozóny – nedopustit růst inflačních očekávání, která představují základ cenové stability.

Rostoucí cena ropy je podle Praeta důvodem, aby ECB „dostatečně rychle“ přistoupila ke zvyšování sazeb. „Současný ropný šok je tou nejhorší věcí, která se může centrální bance přihodit. „Následuje negativní nabídkový šok a inflační tlaky, což ztěžuje udržování stabilní cenové hladiny. V případě nutnosti je pak řešením dostatečně rychlé zvýšení sazeb,“ uvedl Praet dva dny poté, co ECB zvýšila klíčovou sazbu z historického minima o čtvrt procenta na 1,25 %. Učinila tak v souladu s očekáváním trhu.

Spekulace o možném rozpadu eurozóny Praet, který je výkonným ředitelem belgické centrální banky, považuje za zcela nepodložené. „Přesto, že ohledně eura čtěme různé apokalyptické předpovědi, evropská měna je ve skutečnosti velice silná,“ říká. „Systém v obtížných podmínkách ukázal dostatečnou schopnost vstřebávat vnější šoky, zatímco si udržel dlouhodobou kredibilitu díky ukotveným inflačním očekáváním.“

Pozitivním hlediskem je podle Praeta situace v evropském bankovním sektoru, kde se některé z bank rozhodly ke kapitálovému navýšení již před výsledky zátěžových testů, což lze považovat za velice pozitivní vývoj. Výzvou do budoucna přesto zůstává pozorovatelná spojitost mezi situací na bankovních trzích a vývojem vládních rozpočtů, dodává Praet.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m