Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Coface: Úvěrová krize se v Evropě rozšiřuje

Coface: Úvěrová krize se v Evropě rozšiřuje

04.11.2008 12:14
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - S prohlubující se finanční krizí se Evropou šíří i krize úvěrová, která se projevuje náhlým omezením dostupnosti bankovních úvěrů, snížením důvěry v některé ekonomické subjekty a zpomalením ekonomické aktivity. Počet platebních selhání vzrostl od ledna do září 2008 meziročně o 36 procent, vyplývá ze zjištění globálního poskytovatele služeb péče o pohledávky společnosti Coface.

Současná úvěrová krize by podle Coface měla být svým rozsahem srovnatelná s úvěrovou krizí v roce 2001, ale menší než tři předchozí v letech 1973, 1982 a 1991. Šíření krize prostřednictvím omezování poptávky je menší než v předchozích případech, a to díky odolnosti nových ekonomik, mezi které patří i Česko. Snížení dostupnosti úvěrů je však prý výraznější, jelikož na počátku byly problémy finančního sektoru.

Jako v minulých případech by i tato úvěrová krize měla trvat mezi 18 měsíci a dvěma lety, protože i kdyby se celosvětová ekonomika dostala do dlouhého období nízkého růstu, firmy se situaci přizpůsobí, uvedla Coface.

Krize trhu s nemovitostmi, následovaná finančními selháními, vedla k zhoršení kreditních rizik ve Velké Británii, Irsku a na Islandu. "Prvním kanálem krize byl trh s nemovitostmi, který hluboce zasáhl společnosti v zemích, kde bubliny již byly na prasknutí, jako například ve Velké Británii a Irsku," vysvětlil hlavní ekonom společnosti Coface Yves Zlotowski. Zhoršování finanční krize odkrylo její nové přenosové kanály, což má výrazný podíl na oslabování důvěry ekonomických subjektů. Krize nyní dorazila do Eurozóny a projevila se i v Itálii a Francii.

V Británii má finanční a nemovitostní krize stále výraznější dopad na snižování výdajů domácností a firem. Platební neschopnost firem narostla o 14 procent proti první polovině roku 2008. V Irsku se nemovitostní krize rozšířila do celé ekonomiky a způsobila recesi. Insolvence společností v první polovině roku vzrostly o 75 procent. Island se vedle záporného vývoje na trhu s nemovitostmi musí vyrovnat se zhroucením svého bankovního systému. Coface předpokládá, že v těchto třech zemích se situace společností bude dále zhoršovat.
 
Snížení důvěry a nedostatek úvěrů brzdí také italské a francouzské společnosti. V Itálii se rizika pro společnosti zvyšují v důsledku nulového růstu, stoupajících nákladů a nedostupnosti úvěrů. Francii, tuto dlouho odolávající ekonomiku, zasáhla úvěrová krize. Coface eviduje vysoký nárůst počtu plateb po splatnosti na straně francouzských společností; ke konci září jejich počet meziročně stoupl o 75 procent. Tento nárůst je výrazný zejména od letního období. "Dopravní, stavební a nemovitostní sektor byly zasaženy jako první," upozornil manažer úpisu rizik Coface pro Francii Olivier Cazal. Zhoršení je důsledkem snížené dostupnosti úvěrů pro společnosti a také zpomalením ekonomické aktivity, dodal.

Coface byla založena v roce 1946 a je dceřinou společností francouzské finanční instituce Natixis. Služeb Coface, která se zabývá pojištěním pohledávek, hodnocením bonity podniků, správou a inkasem pohledávek a factoringem, využívá přes 45 procent z 500 největších světových korporací. V Česku Coface působí od roku 1991.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data