Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Trhy & finance
Emise dluhopisů budou snadnější

Emise dluhopisů budou snadnější

15.12.2011
Novela zákona o dluhopisech, která je právě v Poslanecké sněmovně, znamená dobré zprávy nejen pro emitenty dluhopisů, ale také pro jejich vlastníky. Naopak obce a kraje čekají přísnější pravidla.

Návrh především výrazně usnadňuje emisi dluhopisů. Má zaniknout -  z mezinárodního hlediska ojedinělá - povinnost emitenta nechat si schválit emisní podmínky a jejich případné změny Českou národní bankou. Pro veřejně obchodované dluhopisy tím odpadne nesmyslná dvojitá kontrola při schvalování prospektu dluhopisů.

S tím úzce souvisí i zjednodušení úpravy dluhopisového programu, tedy programu, při němž emitent vydává společné emisní podmínky pro předem neurčitý počet emisí. Ani v tomto případě nebude muset žádat o schválení těchto podmínek Českou národní banku.

Ruší se také dohled České národní banky nad neveřejnými emisemi dluhopisů. Dohled zůstane omezen pouze pro emise dluhopisů, které budou obchodovány na veřejných trzích. Tím dojde k vyrovnání dohledu nad dluhopisy s dohledem nad akciemi. Dosud rovněž platí, že emitentem dluhopisu může být pouze právnická osoba, výjimečně též fyzická osoba, která je bankou. Nově se navrhuje tento výčet zcela odstranit, aby dluhopisy mohla vydávat i kterákoliv fyzická osoba.

Schůze vlastníků pomocí internetu

Návrh myslí i na investory. Výslovně se zmiňuje o možnosti pořádání schůzí vlastníků dluhopisů prostřednictvím internetu, čímž pro investory odpadnou náklady spojené s cestováním a bude pro ně investice do dluhopisu lákavější.

Nově bude možné listinné dluhopisy vydávat ve formě cenného papíru na řad. Budou tedy podobně jako směnka převoditelné takzvaně rubopisem, což umožní kdykoliv zjistit jejich vlastníka a odstraní to nejistotu, která panovala při vydávání dluhopisů ve formě cenných papírů na doručitele, jejichž vlastník není z listiny znám.

Naopak zpřísnění podmínek vydávání dluhopisů se zavádí pro dluhopisy vydávané obcemi či kraji neboli komunální dluhopisy. Nově jsou výslovně stanoveny podmínky a účely, pro které je možné je vydat. Cílem je zřejmá snaha o efektivní zacházení s veřejnými prostředky.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje