Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony

Vstříc přeshraničním fúzím a přeměnám

13.06.2011
Novela zákona o přeměnách, kterou v současnosti projednává Poslanecká sněmovna, by měla výrazně usnadnit přeshraniční fúze a přeměny. Sjednocuje českou úpravu s evropským právem, zjednodušuje informační povinnosti společností, definuje rozhodné okamžiky v procesu přeměny a posiluje práva společníků a věřitelů.

Snaha uskutečnit přeměnu firmy přes hranice dnes nemusí být vždy úspěšná. Rozdělení společnosti tak, aby její část skončila v cizině, ani přemístění sídla do zahraničí totiž zákon neupravuje. Navíc, kvůli rozdílnosti úpravy tzv. rozhodného dne u nás a v zahraničí bylo v některých zemích (třeba v Polsku nebo Maďarsku) prakticky nemožné přeshraniční fúzi uskutečnit.

Novela zákona o přeměnách se pokouší uvést naše právo do souladu s evropským. Cílem je zjednodušit některé informační povinnosti, které při přeměně společnosti mají. Místo dosavadního zveřejňování informací o přeměně v Obchodním věstníku bude možné některé informace uveřejnit na internetových stránkách společnosti.

Najisto by měl být postaven také okamžik, ke kterému se stanoví výměnný poměr při fúzi, výše vypořádání menšinovým společníkům při převodu jmění či ocenění majetku zanikající společnosti. Rozhodný okamžik je v každé situaci jiný a  je nutné si předem definovat, co je účelem ocenění případně stanovení určité hodnoty.

Dojde i k rozšíření a posílení práv společníků a věřitelů. V určitých případech budou nově muset být např. odkoupeny akcie či podíly těch, kdo s přeměnou nesouhlasí.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje