Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Trhy & finance
Stručný průvodce sazbou LIBOR aneb kocovina stále trvá

Stručný průvodce sazbou LIBOR aneb kocovina stále trvá

18.10.2012
Kromě olympijského šílenství se letos v létě v Londýně odehrálo i další drama, jehož následky se protáhnou minimálně do podzimu, ne-li déle. Na vině je skandál s úrokovou sazbou LIBOR. Bylo totiž zjištěno, že banky sazbu úmyslně snižovaly či zvyšovaly, aby dosáhly vyššího zisku nebo aby působily stabilněji, než odpovídalo skutečnosti.

Co přesně zkratka LIBOR znamená?

LIBOR je průměrná úroková sazba stanovená z úrokových sazeb největších mezinárodních bank v Londýně, jež představuje sazby, které banky platí za půjčky mezi sebou. Prohlásí-li někdo, že tato sazba je jedním ze základních kamenů finančních trhů, rozhodně nepřehání. Má totiž vliv na finanční produkty v hodnotě 300 bilionů dolarů na celém světě, včetně hypoték, osobních úvěrů či finančních derivátů. Změny sazby LIBOR mají dopad nejen na finanční instituce, ale nepřímo i na konečné spotřebitele. LIBOR (London Interbank Offered Rate) neboli londýnskou mezibankovní nabídkovou sazbu stanoví agentura Thomson Reuters pro Britskou bankovní asociaci (British Banking Authority - BBA). Participující banky odpovídají před 11. hodinou dopolední na dotaz, za jakou sazbu jsou schopny si půjčit, a to pro každou měnu zvlášť. Nejvyšší a nejnižší sazby se seškrtají a ze zbývajících je vypočítán průměr, který vytvoří LIBOR pro daný den. 

Tradiční mechanismus jako přežitek?

Jak může k takovému skandálu dojít?  Možná je významné, že proces stanovení sazby LIBOR není regulován právními předpisy. Systém je založen na důvěře a cti a funguje již 25 let. Avšak letošní skandál způsobil dramatickou krizi důvěry v samotnou podstatu finančního systému, když banka Barclays Bank dostala rekordní pokutu ve výši 290 milionů liber za manipulaci se sazbou ve svých denních reportech BBA a další participující banky čelí vyšetřování. A to včetně HSBC, Deutsche Bank, UBS, Royal Bank of Scotland a JP Morgan Chase. Skandál přináší další argumenty odpůrcům samoregulace finančnictví a povede zřejmě k intenzivnějšímu dohledu a vnější regulaci. Evropská komise oznámila plány na zahrnutí manipulace s bankovními sazbami, jako je například LIBOR, mezi trestné činy. Kritice za laxnost se nevyhnuly ani britské regulační orgány.

Co bude dál?

V reakci na pokutu bankovnímu domu Barclays si britské ministerstvo financí zadalo vypracování zprávy s doporučeními na reformu mechanismu stanovení sazby LIBOR. Zpráva, známá jako „Wheatley Report“ (na její přípravu dohlížel Martin Wheatley, výkonný ředitel britského regulátora finančních služeb - Financial Services Authority), byla zveřejněna na konci září. Komise Martina Wheatleyho uvedla, že v systému je zabudován konflikt zájmů, a to od samého počátku – banky mohou reportovat, co se jim zlíbí, a jelikož se odměny obchodníků odvíjejí od sazby LIBOR a žádná banka nechce v takto transparentním systému vypadat zranitelně, mělo až příliš mnoho lidí na manipulaci se systémem zájem. Bankovní asociace jedná jako lobbista za zájmy těch samých bank, na které má v první řadě dohlížet. Tím dochází ke konfliktu zájmů, který vylučuje pevné a důvěryhodné řízení celého systému. 

Financial Times navíc tento týden přinesly zprávu, že v New Yorku byla podána řada hromadných žalob, ve kterých se poškození domáhají náhrady škody vzniklé z hypotečních splátek nadhodnocených v důsledku údajné manipulace s úrokovou sazbou LIBOR. Jednu z žalob podala důchodkyně, která přišla o dům, protože si nemohla dovolit splácet hypoteční splátky založené na sazbě LIBOR. Její právní zástupce tvrdí, že následovat ji může až sto tisíc dalších osob.  

V druhé kapitole se budeme věnovat konkrétním doporučením Wheatleyho komise.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje