Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Daně

Kdo je skutečným vlastníkem příjmů

18.07.2011
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zveřejnila diskuzní materiál, jehož záměrem je vymezit přesnou definici skutečného vlastníka příjmu. Splnění podmínek této definice je zásadní pro přiznání výhod (nižší daňové sazby) plynoucích z příslušné smlouvy o zamezení dvojího zdanění, a to především u dividendových či úrokových příjmů a licenčních poplatků.

Podle návrhu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) lze za skutečného vlastníka příjmu považovat takovou osobu, která má plné právo nakládat s daným příjmem, má plné právo na užitky plynoucí z tohoto příjmu a tato práva nejsou omezena povinností převést daný příjem na třetí osobu. OECD ve svém diskuzním materiálu v této souvislosti navrhuje nový komentář k článkům modelové smlouvy OECD o zamezení dvojího zdanění. A to k článkům 10 – Dividendy, 11 – Úroky a 12 – Licenční poplatky.

Splnění všech podmínek je možné prokázat potvrzením o daňovém rezidentství, čestným prohlášením, že se jedná o skutečného vlastníka příjmu, či jinými možnými důkazními prostředky podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění nebo podle příslušných daňových zákonů.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje