Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Manažery čeká v zákoně povinná loajalita a pravidlo podnikatelského úsudku

Manažery čeká v zákoně povinná loajalita a pravidlo podnikatelského úsudku

30.05.2012
Povinnost členů statutárních orgánů jednat s péčí řádného hospodáře zůstane zachována i po rekodifikaci soukromého práva od roku 2014. Ovšem není péče jako péče. Nová právní úprava přinese změny, které by nás měly alespoň o krok přiblížit světovým trendům.

Podle nového občanského zákoníku (NOZ) se péčí řádného hospodáře bude rozumět povinnost vykonávat funkci „s nezbytnou loajalitou a s potřebnými znalostmi a pečlivostí.“ S výjimkou požadavku loajality tyto předpoklady upřesňuje nový zákon o obchodních korporacích, dle kterého jedná s potřebnými znalostmi a pečlivostí ten, kdo mohl v dobré víře předpokládat, že jednal informovaně a v obhajitelném zájmu společnosti.

Větší svoboda manažerům na jedné straně

Novinkou, která zatím v novodobé české legislativě chyběla, je takzvané pravidlo podnikatelského úsudku. Tento institut, v originálu označovaný jako business judgement rule (BJR), pochází z anglosaské oblasti. Stojí na předpokladech, že nelze po managementu firem chtít, aby nesl odpovědnost za veškerá možná rizika svého jednání, a nepatří ani do kompetence soudce, aby určité jednání hodnotil bez ekonomického vzdělání a podnikatelských zkušeností. Proto člen orgánu, který jednal s potřebnou mírou znalostí a předpokládal v dobré víře, že jedná ku prospěchu společnosti, nebude odpovídat za výsledek tohoto jednání. A to ani tehdy, kdyby společnosti způsobil finanční ztrátu.

Vzhledem k institutu BJR tedy v soudním řízení nebude už pro hodnocení jednání s péčí řádného hospodáře relevantní to, jaké následky rozhodnutí člena statutárního orgánu mělo pro společnost. Klíčové bude, zda člen orgánu jednal loajálně, v dobré víře, informovaně a v obhajitelném zájmu obchodní společnosti.

Nutná loajalita na straně druhé

Aplikace BJR ale nebude neomezená. BJR totiž nebude možné použít v situacích, kdy se člen orgánu zachová ke společnosti neloajálně. Důvodem je to, že porušení povinnosti loajality nebude moci napravit ani přesvědčení naplňující znaky podnikatelského úsudku. V praxi půjde typicky o situace, kdy člen orgánu ohrozí společnost kvůli tomu, aby sám získal prospěch.

Zákon o obchodních korporacích v případech uplatňování BJR zachovává převrácené důkazní břemeno. Znamená to, že člen statutárního orgánu bude nucen v případě sporu prokázat, že při výkonu funkce jednal s péčí řádného hospodáře. Výjimku budou tvořit pouze situace, kdy soud zhodnotí, že to po něm nelze spravedlivě požadovat.

Nová právní úprava výslovně reaguje i na praktickou situaci, kdy osoba přijme funkci s vědomím, že na její výkon nemá dostatečné znalosti nebo praktické zkušenosti. NOZ pro tyto případy stanoví vyvratitelnou domněnku, že taková osoba jedná v rozporu s péčí řádného hospodáře. Pro členy orgánů to jednoduše znamená, že již nebudou moci odůvodňovat svá pochybení tím, že na danou funkci nestačí.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje