Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Trhy & finance
Arbitráže dle UNCITRAL mají být transparentnější

Arbitráže dle UNCITRAL mají být transparentnější

27.02.2013
Uplynulý měsíc skončilo 58. zasedání II. pracovní skupiny UNCITRAL, zaměřené na problematiku arbitráže a smírčího řízení. Jeho výsledkem bylo schválení návrhu nových pravidel pro posílení transparentnosti v rámci rozhodčích řízení o ochraně investic mezi státem a zahraničními investory.

Vývoj v této oblasti navazuje na globální trend směřující k vyšší míře otevřenosti u těchto typů sporů, jenž se v uplynulých letech projevil například úpravou pravidel pro arbitráže mezi státy a soukromými subjekty dle severoamerické smlouvy o volném obchodu NAFTA. Navržené změny se mají týkat zveřejňování zahájení rozhodčích řízení, publikace spisových materiálů a rozhodnutí ve věci, pravidel zacházení s podáními třetích stran a konání veřejných líčení. Návrh z pochopitelných důvodů zahrnuje i výjimky k ochraně obchodního tajemství či dalších citlivých informací.

Schválené znění bude nyní postoupeno k posouzení 46. zasedání UNCITRAL, jež se bude konat v červenci tohoto roku ve Vídni. Hlavním doposud nevyjasněným bodem je otázka aplikace nových pravidel na stávající mezinárodní smlouvy o ochraně investic v případech, kdy taková smlouva odkazuje na pravidla UNCITRAL „v aktuálním znění.“ Návrh tak v tuto chvíli obsahuje tři různé verze příslušného článku, které budou předmětem dalšího vyjednávání.

Dosavadní postoje jednotlivých států nicméně ve svém souhrnu kloní spíše k postupnému zavádění pravidel transparentnosti až v rámci nových jednání o ochraně investic. I v případě konečného přijetí návrhu si tak praxe zřejmě na efekt nové úpravy nějakou dobu počká, byť deklarovaným úmyslem UNCITRAL je apelovat na mezinárodní komunitu s cílem tuto prodlevu zkrátit na minimum. 


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje