Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Rok 2014 přinese změny i pro komanditní a veřejné obchodní společnosti

Rok 2014 přinese změny i pro komanditní a veřejné obchodní společnosti

06.05.2013
Zákon o obchodních korporacích přinese novinky i takzvaným osobním společnostem. Užitečné informace pro společníky v.o.s. a k. s., stejně jako jejich obchodní partnery, shrnuje profesor Jan Dědič, jeden z autorů nového zákona, který bude účinný od roku 2014.

Součástí rekodifikace tuzemského soukromého práva, jejíž nová pravidla se začnou aplikovat už v lednu příštího roku, je také zákon o obchodních korporacích. Ten přináší změny nejen pro akciové společnosti a s. r. o., ale také veřejně obchodní společnosti (VOS) a komanditní společnosti (KS)

VOS i KS bude možné založit nejen za účelem podnikání, ale rovněž za účelem správy jejího majetku. Společník VOS, resp. komplementář v komanditní společnosti už nebude muset splňovat všeobecné podmínky provozování živnosti a podmínkou nebude ani překážka provozování živnosti, nepůjde-li o společníka, který je statutárním orgánem. Nově nebude moct být společníkem VOS či komplementářem pouze ten, na jehož majetek byl v posledních 3 letech prohlášen konkurs, nebo pokud byl návrh na zahájení insolvenčního řízení proti němu zamítnut pro nedostatek majetku, anebo byl konkurs zrušen proto, že je majetek společníka či komplementáře zcela nepostačující. Společník či komplementář, který nebude statutárním orgánem, nově rovněž nebude povinen jednat s péčí řádného hospodáře. Nový zákon zavádí ve vztahu k těm společníkům (komplementářům), kteří jsou statutárním orgánem společnosti, informační při hrozícím střetu zájmů nebo při záměru kontrahovat se společností.

Společenská smlouva bude moct stanovit, aby společníci VOS i KS splnili svou vkladovou povinnost také provedením práce nebo poskytnutím služby. Bude-li společník pro společnost pracovat nebo jí poskytovat služby, aniž by tím plnil svou vkladovou povinnost, bude mít přednostní právo na podíl na zisku, ledaže společenská smlouva určí jiný způsob vypořádání. Ti, kdo splní svou vkladovou povinnost, budou mít nově přednostní právo na výplatu zisku, a to ve výši 25 % z částky, v níž splnil svou vkladovou povinnost

Zákon také upravuje možnost, při splnění dalších podmínek, vyloučit společníka (který je v prodlení se splněním vkladové povinnosti. Společnost též bude muset společníkovi (komplementáři) nahradit výdaje v rozumné míře potřebné k zařizování záležitostí společnosti.

Norma odstraňuje obecné subsidiární použití ustanovení o společnosti s ručením omezením na právní postavení komanditistů. Nově se budou na komanditisty aplikovat  jen na pravidla pro týkající se  vypořádacího podílu a převoditelnost podílu společníka společnosti s ručením omezeným. Dále se nově zavádí komanditní suma coby částka, do jejíž výše ručí komanditisté za dluhy společnosti, určí-li tak společenská smlouva.

Účast komanditisty ve společnosti, je-li jeho podíl převoditelný, zanikne, nebude-li opakovaně možné vydražit podíl v řízení o výkonu rozhodnutí nebo v exekuci. Nyní je důvodem zániku účasti již pravomocné nařízení výkonu rozhodnutí či vydání exekučního příkazu k postižení podílu komanditisty ve společnosti. Relativně nedávná novela obchodního zákoníku však již reflektuje tuto úpravu obsaženou v zákoně o obchodních korporacích.

Na závěr je třeba připomenout, že nová úprava práv a povinností společníků, se vztáhne jen na ty VOS a KS, které se podrobí nové právní úpravě, jinak se budou i nadále řídit ujednáními ve společenské smlouvě a obchodním zákoníkem.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje