Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Názory
V očekávání katastrofy

V očekávání katastrofy

23.12.2013
Zdá se, že ani změna vlády zdaleka nepředznamenává takové změny, jaké údajně přináší nový občanský zákoník. Poté co padly poslední naděje, že se nástup nových předpisů podaří odvrátit, právníci propadají chiliastickým náladám a se zdrceným výrazem ve tváři varují před chmurnou budoucností. Čekají nás skutečně zlé časy.

S novým rokem přijdou lidé o své domy i o své vlasy. Domy přestanou být samostatnými věcmi a díky domněnce, že jste kadeřníkovi přivolili k tomu, aby vás ostříhal, vás bude moci kdokoli na ulici, kdo zákeřně využije vaší nepozornosti, ostříhat též. Tisíce obyvatel upadnou do chudoby v důsledku hromadných podvodů s ústně sjednanými smluvními pokutami. Spáchají-li pak sebevraždu, budou jejich děti nuceny hradit jejich dluhy bez ohledu na hodnotu dědictví. Na Václavském náměstí bude zřízen trh s dětmi. Hospodářský život ovládnou vedle obchodníků s dětmi též obchodníci s měsíčním svitem, který se nově stane věcí. Naopak zvířata být věcí přestanou, což povede ke zrušení psích útulků. Včelí roje začnou nalétávat do obsazených úlů, lidé začnou pást ryby, a pokud stařečkovi na pastvě uteče kráva a on se při jejím pronásledování na chvíli zastaví, o krávu přijde. Lidé s podprůměrným IQ budou zbaveni svéprávnosti. Situaci trochu zjednoduší to, že většina společností bude v horizontu dvou let stejně zrušena.

Za těchto okolností je na místě zvažovat emigraci. Zarážející je, že většina nových pravidel, před nimiž bychom chtěli utéct, platí právě v zemích, kam bychom emigraci zřejmě zvažovali: Německo, Rakousko, Francie, Kanada. Mají také tak nechutně tlusté občanské zákoníky, jako bude ten, který bude v Česku od 1. ledna 2014. Dokonce i v Rusku. Zbývá nám však Slovensko (odpustíme-li mu přistoupení k euru).

Těm, kteří se přesto rozhodnou riskovat a zůstanou v českých zemích i po Novém roce, může být útěchou, že výše uvedené scénáře jsou zjevné pitomosti. Jakkoli jako každé lidské dílo není nový občanský zákoník bezchybný, kataklyzma nenastane. Právníci a soudci budou mít těžší práci, nicméně s dobrou vůlí a se zdravým rozumem přechod mezi různými předpisy zvládnou a dostojí své roli obhájců práva a nikoli jeho rozvracečů. Za několik let pak snad bude jasné, že jakkoli byl náběh nového soukromého práva spojen s různými problémy, byl to krok správným směrem, směrem, kterým jsme se vydali již na podzim roku 1989, a že to za to stálo. A to může být dobrým přáním do nového roku nejen pro právníky.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje