Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Daně
Blíží se změny DPH, dotknou se telefonních operátorů a poskytovatelů internetových služeb

Blíží se změny DPH, dotknou se telefonních operátorů a poskytovatelů internetových služeb

27.11.2014
Od nového roku nás očekávají změny v oblasti daně z přidané hodnoty, které přináší nejnovější novelizace zákona o DPH transponující evropskou směrnici 2008/8/ES. Novely si musejí všímat hlavně evropští telefonní operátoři a poskytovatelé některých služeb přes internet, protože přinese nová pravidla pro stanovení místa plnění u telekomunikačních, elektronických a některých dalších služeb, poskytovaných individuálním zákazníkům neboli osobám nepovinným k dani.

Připomeňme si nejprve současnou platnou právní úpravu. Z ustanovení § 10i zákona o DPH plyne, že poskytne-li zahraniční osoba povinná k dani (podnikatel se sídlem mimo EU) vybranou službu osobě nepovinné k dani se sídlem v tuzemsku, je místem plnění u této služby tuzemsko. Za vybranou službu se považuje elektronicky poskytovaná služba, telekomunikační služba nebo služba rozhlasového a televizního vysílání. Koupí-li si tedy český občan od softwarové společnosti se sídlem v USA například software, který mu bude distribuován elektronickou cestou (stažením z webu), bude místem plnění tuzemsko. Společnost má povinnost se v tuzemsku registrovat jako plátce daně, leda by využila zvláštní režim pro poskytnutí elektronicky poskytovaných služeb a zvolila pro registraci k DPH jiný členský stát EU. Pokud by stejnou službu poskytla osoba povinná k dani, která má sídlo v jiném členském státě EU, je místem plnění stát jejího sídlo. Poskytovatele takové služby v tomto případě nestíhá povinnost registrovat se v tuzemsku k DPH.

Osoby povinné k dani se sídlem mimo EU, které poskytují elektronicky poskytované služby osobám nepovinným k dani z více států EU, mohou pro usnadnění plnění povinností k DPH v rámci EU využít tzv. zvláštní režim. Ten spočívá v registraci k dani pouze v jednom členském státě (stát identifikace). V tom pak prostřednictvím elektronického portálu plní své daňové povinnosti ve vztahu ke všem elektronicky poskytovaným službám na území celé EU, a to včetně odpovídající sazby daně pro konkrétní stát podle místa plnění.

V rámci zmíněné novelizace zákona o DPH dochází k 1. lednu 2015 k rozšíření okruhu služeb, u kterých bude možno využít zvláštního režimu. Tento režim se nově bude nazývat režimem jednoho správního místa (tzv. mini one stop shop) a jeho představení je mimo jiné důsledek změny v pravidlech pro stanovení místa plnění u vybraných služeb. Režim jednoho správního místa bude fungovat obdobně, jako doposud fungoval zvláštní režim pro elektronicky poskytované služby. Nově jej však bude možno využít i u telekomunikačních služeb a služeb rozhlasového a televizního vysílání. Navíc jej budou moci aplikovat nejen osoby povinné k dani se sídlem mimo EU, ale také osoby povinné k dani, které jsou v EU usazené (s výjimkou členského státu konečného zákazníka). Tato změna tak významně změní pravidla zejména pro evropské telefonní operátory či poskytovatele některých služeb přes internet, kteří doposud uplatňovali sazbu DPH podle místa svého sídla.

Ačkoli bude možné aplikovat režim jednoho správního místa podle nových pravidel až od 1. ledna 2015, mohou se osoby povinné k dani hodlající tento režim používat registrovat již od 1. října letošního roku.

Spoluautorem článku je Tomáš Lízner, daňový asistent Kocián Šolc Balaštík, advokátní kancelář, s.r.o


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje