Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy|Trhy & finance
Co přinese snížení mezibankovních poplatků za karetní transakce?

Co přinese snížení mezibankovních poplatků za karetní transakce?

29.06.2015
Evropská unie přistoupila k zastropování výše poplatků účtovaných obchodníkům bankami vydávajícími platební karty, hradí-li držitel karty jejím prostřednictvím svůj nákup. Zatímco Brusel považuje stávající poplatky za enormně vysoké, neprůhledné a protisoutěžní, banky a karetní společnosti přínos regulace zpochybňují.

Mezibankovní poplatek inkasuje banka, která kartu zákazníkovi vydala, prostřednictvím banky obchodníka. Transakce probíhá zpravidla tak, že obchodník obdrží platbu za zboží od zákazníka již sníženou nejen o mezibankovní poplatek, ale rovněž o další částky, například poplatky své vlastní banky. Skutečná výše mezibankovního poplatku tak často není zcela zjevná ani obchodníkovi, naprosto skrytá je však pro zákazníka, ačkoliv obchodníci minimálně větší část poplatku promítají do cen zboží.

Dojde ke snížení cen zboží?

Cílem regulace je především snížení nákladů pro obchodníky a jejich motivace k větší ochotě přijímat platby kartou, neboť zejména pro menší obchody představují tyto poplatky značný náklad. Současně však Brusel očekává, že úprava se příznivě dotkne i spotřebitelů. Evropská komise odhaduje snížení výdajů na poplatky u obchodníků na 6 mld. eur, úspora na straně zákazníků by měla činit 730 mil. eur ročně.

To však banky a karetní společnosti zpochybňují s poukazem na realitu v zemích, kde k limitaci mezibankovních poplatků již došlo. Úspory nákladů údajně zůstaly u obchodníků, ke snížení cen zboží nedošlo. Naopak mnohé banky nahradily výpadek příjmů jinými poplatky zatěžujícími přímo spotřebitele jakožto držitele karet, což v konečném důsledku vedlo k omezení karetních transakcí.

Podpora moderních způsobů placení i soutěžního prostředí

Evropská komise však zdůrazňuje nezbytnost regulace i z dalších důvodů. Současné příliš vysoké poplatky brání zavádění a většímu rozšíření moderních platebních technologií a integraci evropského trhu. Protisoutěžní povahu stávajícího nastavení poplatků potvrdil i Evropský soudní dvůr v rozsudku ze srpna 2014 v kauze MasterCard.

Jaká bude nová výše poplatků?

Limit pro platby uskutečněné kreditními kartami byl stanoven na 0,3 % hodnoty transakce, u debetních karet na 0,2 %. Pro univerzální karty by měla platit shodná pravidla jako pro karty debetní. Členské státy mohou stanovit pro poplatky u vnitrostátních transakcí určité odchylky, pro debetní karty např. pevný poplatek do výše pěti eurocentů v kombinaci s  celkovým procentním limitem. U kreditních karet mohou stanovit pouze nižší mezní hodnotu.

Nařízení dopadá pouze na čtyřstranná platební schémata (například MasterCard, Visa a dal.) Třístranná platební schémata (AmEx, Diners Club) budou podléhat regulaci poplatků jen ve specifických případech, třeba v případě vydávání karetních platebních prostředků s partnerem v rámci „co-brandingu“. Limitace se rovněž netýká specifických a firemních karet. Stávající průměrná výše poplatku v ČR je podle Evropské komise jedna z nejvyšších -  kolem 1,2 %, snížení tedy bude poměrně výrazné. Nařízení stanovilo šestiměsíční přechodné období, nové sazby mezibankovních poplatků tak začnou být závazné od 9. prosince 2015.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje