Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Šéfka VIG Elisabeth Stadlerová pro Patria.cz: Není důvod obracet se jinam

Šéfka VIG Elisabeth Stadlerová pro Patria.cz: Není důvod obracet se jinam

22.03.2018 13:44

Pojišťovací skupina Vienna Insurance Group vidí ve střední a východní Evropě stále velký potenciál. V Česku, kde je lídrem na trhu, si hodlá tuto pozici udržet, stejně jako třeba doma v Rakousku. V Polsku či v Maďarsku chce mít střednědobě minimálně desetinu trhu. Teď není důvod, abychom obraceli pozornost jinam, říká v rozhovoru pro Patria.cz u příležitosti předběžných údajů za hospodářský rok 2017 generální ředitelka skupiny Elisabeth Stadlerová.

Patria.cz: Skupina VIG v loňském a letošním roce oznámila nebo dokončila některé fúze a akvizice (M&A) na Balkáně a v Pobaltí. Nejnovějším příkladem je dokončená akvizice pojišťovny Merkur v Bosně a Hercegovině, kde jste se posunuli z osmé pozice na tamním trhu na třetí. V závěru loňského roku jste oznámili plánovanou fúzi chorvatských dceřiných společností. Mohla byste prosím říci, nebo alespoň naznačit, jak by mohly vypadat další plány skupiny v M&A? Jsou efekty těchto kroků, které očekáváte na Balkáně, podobné těm, které jste měli v Pobaltí, kde jste nyní lídrem na trhu?

VIG usiluje o zvýšení svého podílu na trhu v zemích střední a východní Evropy (CEE) jak organickým růstem, tak prostřednictvím akvizic. Chceme posílit naše postavení na trhu a strategicky doplňovat naše stávající portfolio. Nicméně stále budeme bedlivě sledovat efektivitu nákladů. Díváme se na oblasti, kde jsou konsolidace a provazování služeb a procesů smysluplné.
V zemích jako Rakousko, Slovensko, Rumunsko a Česko si chceme udržet pozici lídra na trhu. V Polsku, Maďarsku a Chorvatsku chceme ve střednědobém horizontu zvýšit náš tržní podíl na nejméně 10 %.

Pokud jde o naše trhy v Pobaltí a na Balkáně, každý má vzhledem k ekonomické situaci a chování spotřebitelů své charakteristiky. Spotřebitelé v Pobaltí jsou v porovnání s jinými zeměmi zdatnější v používání internetu. V Pobaltí jsou také lidé zámožnější než, řekněme, na Balkáně. To se promítá do rostoucí poptávky po životním pojištění v Pobaltí, zatímco na Balkáně je silné pojištění nemovitostí. O každém trhu tudíž musíme uvažovat samostatně, a tak s ním také nakládat.

Máme strategii místního podnikání, takže na tržní okolnosti dokážeme reagovat individuálně a flexibilněji. Také máme strategii vícero značek, se kterou jsme více schopni kompenzovat slabou výkonnost na jednom trhu dobrou výkonností na jiných trzích.

Patria.cz: Pokud jde o fúze a akvizice, budete se v těchto aktivitách nadále orientovat na stejné trhy, nebo zamíříte i jinam?

Budeme se nadále soustředit na oněch 25 trhů střední a východní Evropy, na kterých v současnosti působíme. Jak jsem již uvedla v odpovědi na první otázku, na našich stávajících trzích stále pozorujeme velký potenciál z hlediska tempa růstu. V tuto chvíli není důvod obracet pozornost jinam.

0 

(Růst ekonomické produkce od vstupu VIG na daných trh. Zdroj: Prezentace VIG k tiskové konferenci 22. března 2018)

Patria.cz: Pokud jde o tuzemský trh, VIG Group loni oznámila záměr sloučit české dceřiné společnosti Kooperativa pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny. Mohly by podle vás vyvstat nějaké překážky, regulatorní nebo jiné, vůči tomuto plánu? Je už trh v Česku podle Vás uspokojivě konsolidovaný?

Po hloubkovém přezkoumání, které pochopitelně zahrnovalo i vyhodnocení rizik, se posílení našich aktivit v bankopojištění stalo jedním z našich klíčových cílů ve strategickém pracovním programu Agenda 2020, a to se zvláštním důrazem na spolupráci s Erste Group.

Proces slučování bankopojišťovacích společností s místními kompozitními pojistiteli (pojistitelé, kteří provozují činnost ve více pojistných odvětvích, např. majetková pojištění nebo havarijní pojištění, pozn. red) začal loni v Maďarsku, Slovensku, Rakousku, Chorvatsku a v České republice. Ke konci letošního března se chystáme dokončit fúze v Maďarsku a na Slovensku. Se zkušenostmi, které máme odsud, neočekáváme ani v České republice žádné překážky.

Patria.cz: Česko je pro VIG druhým největším trhem z hlediska pojistného po Rakousku. Jaké jsou vaše cíle na tuzemském trhu pro letošní rok?

Naším hlavním cílem je pochopitelně udržet si v Česku postavení lídra na trhu. V roce 2017 jsme zaznamenali dobrý vývoj, pokud jde o životní a další majetkové pojištění. Ve stávajícím roce chceme zejména dokončit fúzi Pojišťovny České spořitelny a Kooperativy pojišťovny, a to do konce tohoto roku. A samozřejmě chceme pokročit kupředu v našem programu digitalizace.

Patria.cz: VIG na loňské valné hromadě představila strategický pracovní program s názvem Agenda 2020 a výhled až do roku 2019 s tím, že bude usilovat o zvýšení zisku (před zdaněním) do roku 2019 na 450 až 470 mil. EUR. Došlo od té doby k nějakým změnám.? Je tento cíl nadále udržitelný? Existuje případně šance, že se podaří jej předstihnout?

Vzhledem k pozitivnímu vývoji v našem podnikání a v našich ukazatelích v rámci Agendy 2020 přesouváme cíle, které byly původně určené pro rok 2019, na letošní rok. V roce 2018 konkrétně očekáváme pojistné v objemu 9,5 miliardy EUR a zisk před zdaněním v rozmezí 450 až 470 milionů EUR. S využitím udržitelné a na růst orientované politiky růstu chceme zvyšovat objem pojistného kontinuálně úroveň přesahující 10 miliard EUR do roku 2020. U zisku před zdaněním očekáváme překročení 500 milionů EUR do roku 2020. U combined ratio (kombinovaný poměr, ukazatel ziskovosti pojišťoven, pozn red.) je cílem zhruba 95 procent do roku 2020. Dividendy se budou měnit, aby odrážely zisky generované během tohoto období.

Patria.cz: Předloni i v prvních třech čtvrtletích loňského roku se skupině dařilo zvyšovat pojistné ve všech segmentech s výjimkou jednorázově placeného životního pojištění (-19,2 % v roce 2016). V tomto segmentu se v důsledku nízkých úrokových sazeb na většině trhů uplatňovala restriktivní politika upisování smluv. Na některých trzích (v Česku) se ale úrokové sazby začaly zvyšovat. Pozvolné utahování politiky se očekává i v eurozóně, do které patří i pobaltské trhy. Je podle vás tedy možné očekávat postupnou změnu v tomto trendu?

VIG vždy sleduje opatrnou politiku upisování, která záleží na tržním prostředí v zemích, kde jsme aktivní. Jasným cílem je ziskový růst jak v životním, tak i v neživotním pojištění. V dohledné době zatím neočekáváme, že v prostředí nízkých úrokových sazeb dojde v brzké době k výraznějším změnám– alespoň ne do října 2019. Proto se zaměřujeme na zlepšování výsledků upisování v neživotním pojištění (ve snaze dále snížit kombinovaný poměr) a v životním pojištění (s ohledem na politiku rizik, životní pojištění spojené s investičním fondem a indexované životní pojistky).

Patria.cz: Jedním z pilířů Agendy 2020 jsou inovace. V tomto případě se skupina zaměřuje na Polsko jako na centrum inovací. Související projekty se týkají automatizace procesů za pomoci umělé inteligence a robotické technologie, ale také použití technologie blockchain. Jak daleko jste se v implementaci inovativních prvků zatím dostali? Co jste se zatím naučili?

Co se týče našeho největšího projektu digitalizace „Genesis“, společnost Compensa naší polské skupiny zautomatizovala od začátku roku 2018 čtyři rutinní procesy. V současnosti testujeme použití telematiky v hlavní oblasti podnikání a boty pro autonomní zodpovídání otázek klientů.

Vienna Insurance Group intenzivně pracuje na digitalizaci. Zhruba polovina ročního rozpočtu na investice do IT ve výši 100 milionů EUR se v současnosti investuje do digitálního rozvoje a do opatření. Navíc využíváme naší strategie místního podnikání. Firmy naší skupiny vedou řadu projektů digitalizace a automatizace. Úspěšné projekty budou dostupné pro další společnosti ve skupině.

My vidíme dvě fáze digitalizace. Zatím jsme v té první, která se zabývá digitalizací současných obchodních modelů. Abychom toho dosáhli, chytře využíváme technologie, abychom vylepšili produkty a služby nabízené na zákaznických kontaktních místech. Druhá fáze zahrnuje využití nových obchodních modelů, včetně těch s novými produkty a službami, které nejsou pro pojišťovnictví typické, jako např. asistenční služby. Proto jsme začali v roce 2013 v České republice s akvizicí Global Assistance, která se od té doby, co se stala součástí skupiny, stala lídrem na trhu. V této oblasti již několik let velice úspěšně vykonáváme některé činnosti. Jen v roce 2017 řešily naše společnosti více než 200 tisíc případů asistence.

Prof. Elisabeth Stadlerová vystudovala pojistnou matematiku na technologické univerzitě ve Vídni. V čele VIG stojí od roku 2016.

Rozhovor probíhal offline prostřednictvím elektronické komunikace, k vydání ho připravily Jana Knechtlová a Gabriela Žáková.

 
 

Čtěte více:

Alternativa k dotacím: EU se zaručí za úvěry pro tuzemské firmy
09.12.2017 13:51
Celoevropský program InnovFin má ambice vyvolat investice hodnotě desí...
Vojtěch Benda pro Patria.cz: Člen bankovní rady by neměl sedět v kanceláři a tetelit se strachy
02.03.2018 12:57
Kurz koruny se vyvíjí podle předpokladů centrální banky a nahromadění ...
Transformace ČEZ může dávat smysl sama o sobě, říká finanční ředitel Martin Novák
21.03.2018 7:34
Případná transformace ČEZ, která zahrnuje možnost rozdělení na novou e...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
    21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
    ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
      Analýzy online