Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Economia je údajně na prodej, majitel i zájemci to zpochybňují

ČTK: Economia je údajně na prodej, majitel i zájemci to zpochybňují

10.03.2008 17:20
Autor: ČTK

Článek byl aktualizován.
Praha 10. března (ČTK) - Společnost Economia, jež vydává zhruba 20 odborných titulů i deník Hospodářské noviny, je údajně na prodej. Podle médií je mezi zájemci o většinový, téměř čtyřpětinový podíl skupiny Handelsblatt pět zájemců - slovenská skupina J&T, podnikatel Tomáš Chrenek, vydavatelství Ringier a Mafra a dřívější předseda představenstva Economie Miroslav Pavel. Handelsblatt odmítl informace médií komentovat, stejně jako údajní zájemci o podíl, kteří tvrdí, že zájem neprojevili, popřípadě, že zprávy o jejich zájmu nejsou pravdivé.

Společnost Verlagsgruppe Handelsblatt odmítla ČTK informace o údajném prodeji Economie jak popřít, tak potvrdit. "Nebudeme tuto záležitost prostě nijak komentovat," řekla ČTK mluvčí Handelsblattu Nina Rauschenbachová.

Předseda představenstva Economie Michal Klíma k prodeji podílu Handelsblattu a případným zájemcům ČTK řekl, že odpověď na tyto otázky nezná. "Eventuální rozhodnutí o prodeji akciového podílu Handelsblattu v Economii je věcí statutárních orgánů Handelsblattu, respektive jeho akcionářů skupiny Holtzbrinck. Vedení Economie není informováno, že by akcionáři o prodeji Economie rozhodli," uvedl Klíma.

Podle odborného týdeníku Strategie je mezi zájemci i dlouholetý člen vedení Economie a současný šéf dozorčí rady firmy Miroslav Pavel. "Žádný zájem jsem neprojevil, neboť nic není nabízeno. Budu se touto otázkou zabývat teprve poté, až bude aktuální," řekl ČTK Pavel. "Jakékoliv časové souvislosti jsou pro mne velkou neznámou, protože - pokud je mi známo - žádné rozhodnutí Handelsblattu o prodeji podílu v Economii nepadlo," dodal.

Spekulace podle Pavla vycházejí z toho, že Handelsblatt prodal svůj podíl v ekonomickém vydavatelství v Bulharsku, nyní prodává podíl v obdobném vydavatelství v Kyjevě. "Usuzovat z toho, že Handelsblatt se stahuje ze střední a východní Evropy, je sice možné, ale je to opravdu pouhá spekulace," míní.

Mezi další zájemce o podíl ve firmě, která v roce 2006 meziročně zvýšila svůj zisk po zdanění zhruba o pět procent na 127,3 milionu korun, patří podle Strategie skupina J&T a ocelářský magnát Tomáš Chrenek.

J&T i Chrenek již do médií v Česku investovali. J&T financuje rozjezd nové digitální zpravodajsko-publicistické stanice Z1, Chrenek pak novou plnoformátovou digitální televizi TV Barrandov. "Obecně nekomentujeme náš zájem či nezájem o podnikatelské nabídky," řekl ČTK marketingový ředitel J&T Petr Málek. "To je nesmysl, nejednali jsme o tom," řekla ČTK mluvčí několika firem z Chrenkovy skupiny Dušana Chreneková.

Podle serveru Aktuálně.cz jsou mezi zájemci o Economii i švýcarský Ringier, který v Česku mimo jiné vydává deníky Blesk a Sport, a mediální skupina Mafra, pod níž patří deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. "Economii jsme nikterak neoslovili," řekla ČTK generální ředitelka českého Ringieru Libuše Šmuclerová.
Společnost Economia vznikla v roce 1990, jejím hlavním akcionářem je Verlagsgruppe Handelsblatt. Vydává deník Hospodářské noviny, kterého se loni podle údajů Kanceláře ověřování nákladu ABC ČR prodalo 59.986 výtisků na vydání, což je zhruba o 4,5 procenta méně než v roce 2006.

Vydává také týdeníky Ekonom, Marketing & Media a Obchodní věstník a téměř dvě desítky odborně zaměřených časopisů s měsíční a delší periodicitou vydávání. Provozuje také server iHned.cz.

Podle údajů Unie vydavatelů loni činily hrubé příjmy Economie z reklamy bez slev, bonusů a vzájemných obchodů 836,2 milionu korun, což je o 6,1 procenta méně než v roce 2006. Mezi všemi vydavateli v ČR to znamenalo šesté místo, tedy o dvě příčky níže než o rok dříve.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.