Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Propad dolaru může utlumit růst ekonomiky v EU i ČR

Analytici: Propad dolaru může utlumit růst ekonomiky v EU i ČR

13.03.2008 16:04
Autor: 

Praha 13. března (ČTK) - Propad dolaru na světových trzích je sice pro českou ekonomiku díky poklesu cen surovin spíše pozitivní, ale současně poškozuje tuzemské vývozce. Při delším trvání by mohl způsobit pokles růstu evropské i domácí ekonomiky. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Dolar dnes oslabil na minimum 1,562 USD/EUR, ekonomové nevylučují jeho pokles až na 1,70 dolaru za euro.

Pro českou ekonomiku je oslabování dolaru vcelku pozitivní, neboť ji chrání před negativními důsledky drahých surovin, řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Levný dolar podle něj na jedné straně zlevňuje dovážené komponenty a spotřební zboží z Asie, ale na straně druhé dělá vrásky českým výrobcům spotřebního zboží, které staví do obtížné konkurenční pozice.

Koruna posiluje nejen proti dolaru, ale i k euru, takže je zde problém s konkurenceschopností českých vývozů na zahraničních trzích, doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Tento problém by se podle něj mohl vzhledem k trvání a rozsahu posílení domácí měny negativně podepsat na obchodní bilanci. Oslabování dolaru k euru obecně zvýhodňuje americké podniky proti evropským na obou trzích, dodal.

Kvůli kurzovému zajištění a naději, že se vítr na devizových trzích obrátí, bude zřejmě strategií většiny exportérů udržet své trhy i za cenu krátkodobých ztrát, míní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Taková strategie prý může převládat do poloviny roku a jejím výsledkem z celoročního hlediska budou nižší zisky průmyslových podniků. "Kdyby se ale výstřelky devizového trhu protáhly přes polovinu roku, hrozil by podstatnější útlum ekonomické aktivity v Česku i v EU," podotkl.

Technicky nyní nestojí dalšímu oslabování dolaru nic v cestě, upozornil Sobíšek. Na trhu se prý spekuluje o úrovni 1,60, ale i 1,70 USD/EUR. "Takové úrovně samozřejmě nejsou rovnovážné, a tedy nejsou dlouhodobě udržitelné, mohou nicméně být krátkodobě dosažitelné," poznamenal.

Současný pesimismus hovoří proti dolaru, souhlasí Vlk. V horizontů dnů by se kurz mohl stabilizovat, ale další ztráty mohou následovat v příštích týdnech spolu se zveřejněním nových dat z ekonomiky. Dolar podle něj může vystoupit na 1,60 USD/EUR. Proti koruně by to znamenalo oslabení na hladinu 15,70 Kč/USD, připomněl. Dnes přitom tuzemská měna zpevnila na nové maximum 16,08 Kč/USD.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data