Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Růst cen ropy podle obchodníků skončil

WSJ: Růst cen ropy podle obchodníků skončil

30.07.2008 13:07
Autor: ČTK

Epizoda závratného růstu cen ropy zřejmě skončila a ceny budou kvůli propadu poptávky nyní spíš klesat. Začínají se na tom shodovat obchodníci a analytici ropného trhu. Nový konsenzus vzniká jen několik týdnů poté, co někteří předpovídali vzestup cen ropy nad 150 dolarů za barel i více, napsal dnes list Wall Street Journal Europe (WSJE).
 
Americká ropa vystoupila na dosavadní maximum 147,27 USD 11. července, od té doby však prudce klesla a nyní se pohybuje mírně nad 120 dolary. Řada obchodníků teď předpokládá, že během léta se bude cena pohybovat kolem současných úrovní a na podzim klesne směrem k hranici 100 dolarů. Někteří podle agentury Reuters dokonce čekají brzký pokles až pod stodolarovou hranici. Ceny však jsou v meziročním srovnání stále vyšší o víc než 50 procent.

Prudká změna nálady na trhu přišla poté, co řada aktérů trhu upozorňovala, že ceny vysoko nad 100 dolary jsou pouze spekulativní bublinou, která dříve či později splaskne. Jiní experti naopak tvrdili, že ceny nejsou výsledkem spekulací, ale poměrů na trhu; nynější ostrý zvrat ovšem toto tvrzení poněkud zpochybňuje.

Nálada na trhu se ostře změnila zejména pod vlivem stále nových informací o poklesu poptávky ve vyspělých zemích i jinde. Jenomže ceny ještě hlouběji klesly u vzdálených termínových kontraktů, kde by dočasné změny současné poptávky neměly teoreticky hrát větší roli. Zatímco ještě nedávno se termínový kontrakt na ropu s dodávkou v roce 2016 pohyboval systematicky nad úrovní současných cen, údajně v obavách z nedostatečných možností budoucí těžby, nyní se situace zvrátila a ceny několikaletých kontraktů klesly pod ceny nejbližších termínů, uvádí WSJE.

"Nejzásadnější změnou je, že od začátku tohoto měsíce již finanční trhy nemohou ignorovat situaci na fyzických trzích," řekl David Kirsch z washingtonské konzultační firmy PFC Energy. Kirsch již v dubnu předpovídal, že ceny ve třetím čtvrtletí prudce klesnou.

Na trh mají vliv zejména zprávy o prudkém poklesu poptávky po benzinu, což je kromě slabé ekonomiky důsledek právě vysokých cen ropy. Investiční fondy na to reagovaly přesunem pozic a nyní prodejci poprvé od počátku loňského roku přečíslili ty, kteří by ještě kupovali. Poslední údaje Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) ukázaly, že fondy na newyorské burze Nymex (84 USD, 4,97%) se v úhrnu poprvé po 17 měsících přesunuly do krátkých pozic, to znamená, že nyní spekulují na cenový pokles namísto růstu.
 
Podle analytiků bude dál klesat příliv peněz do fondů, které sázejí na další růst cen ropy. Přitom právě tento hromadný přísun nových peněz byl jedním z hlavních bezprostředních faktorů letošního prudkého cenového vzestupu.

Celkové volné kapacity světových těžařů jsou nadále neobvykle nízké, což bude cenu ropy dál podporovat, dokud se produkční rezervy výrazněji nezvýší. Velké změny však zaznamenává strana poptávky, zejména v USA, které jsou největším světovým spotřebitelem ropy. Američané kvůli drahému benzinu výrazně omezili jízdy automobily a podle některých analytiků by spotřeba benzinu mohla tento měsíc klesnout meziročně až o bezprecedentních pět procent.

Prezident Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Šakíb Chelíl v úterý prohlásil, že ceny ropy jsou nyní "abnormálně" vysoké a v dlouhodobějším výhledu by mohly klesnout k 70 až 80 dolarům za barel. OPEC by podle Chelíla neměla ani přes prudký propad cen z posledních dvou týdnů uvažovat o žádném snižování těžby, protože nabídka a poptávka na trhu jsou nyní v rovnováze (více ZDE).


Váš názor
  •  
    30.07.2008 13:44

    TO JAKO PRO DNEŠEK,NEBO VČETNĚ ZÍTŘKA????
    m
    • Dnes se jeví vše jinak než včera
      30.07.2008 14:17

      Otázka není jak dál ,což nikdo nemůže říci s jistotou ačkoliv se tento komentář tak tváří.Před pár dny se psalo o cenách ropy na kterou by těžaři mohli jít,aby nebyli ztrátoví a nemuseli zavřít některé provozy pro nerentabilní těžbu.Nyní se tu píše o propadu až o třicet procent,takže cena ropy by zastavila těžbu v náročnějších podmínkách a cena by znovu musela stejně jít výše ať si tu píše kdo chce co chce o biopalivách které musí dotovat stát ani nemluvě. Přesunování pozic spekulantů nemá s cenou ropy co dělat,ani to neříká že cena půjde dolů,spíše to jsou pouze úvahy o výnosnějších dnes vyklesaných titulech investic ,které jsou v součastnosti na minimech.
      HONZA
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m