Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trichet (ECB): Inflaci nezkrotíme dříve, než v roce 2010

Trichet (ECB): Inflaci nezkrotíme dříve, než v roce 2010

04.09.2008 16:35
Autor: ČTK

Frankfurt (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání nechala měnovou politiku beze změn a základní úroková sazba zůstala na 4,25 procenta. Prezident banky Jean-Claude Trichet poté na tiskové konferenci naznačil, že úroky se nebudou měnit ani v dohledné budoucnosti. Podle něj totiž i přes ekonomický útlum zůstávají silné inflační tlaky a inflace se do žádoucího rozmezí nevrátí dříve než v roce 2010.

"Obnovíme cenovou stabilitu během roku 2010 - nechci být konkrétnější," řekl Trichet. V létě meziroční inflace v zemích eura vystoupila na rekordní čtyři procenta, což je dvojnásobek dvouprocentní úrovně, považovanou ECB za maximum žádoucího růstu cen.

Trichet uvedl, že ekonomika zemí eura prožívá nyní slabé období, poté však mluvil hlavně o inflačních rizicích vyvěrajících z růstu cen komodit a z vývoje mezd. Odbory v Evropě nyní vzhledem ke zvýšené inflaci požadují vesměs výrazný růst mezd, který by mohl situaci vysoké inflace prodloužit.

Eurozóna se nyní potýká s poklesem hospodářského růstu, který ve druhém čtvrtletí vedl k prvnímu mezičtvrtletnímu poklesu hrubého domácího produktu v historii eurozóny. Propad zaznamenaly největší země eura Německo, Francie a Itálie, kterým nyní hrozí recese.

Pro ECB je však největším problémem inflace, která zůstává vysoko nad stanoveným cílem. ECB tak pro snižování úroků, kterým by podpořila ekonomiku měnové unie, nemá dost prostoru.

Devizový trh reagoval zpočátku na přiznání ekonomické slabosti eurozóny poklesem eura vůči dolaru. Poté však evropská měna ztráty smazala, protože Trichet dal jasně najevo, že inflační rizika zůstávají příliš vysoká. Analytici očekávají, že ECB přikročí ke snížení úroků až někdy během příštího roku.

"Trichet konstatoval, že rizika ohrožující cenovou stabilitu přetrvávají, že úroveň inflace je stále znepokojivá, že růst mezd se zrychluje a že existují velké obavy z následných dopadů mzdového růstu na inflaci. Zní to jako od někoho, kdo uvažuje o zmírnění měnové politiky v dohledné době? To sotva," komentoval agentuře Reuters Trichetova vyjádření Alan Ruskin z RBS Greenwich Capital.

Názor, že ECB letos sazby snižovat nebude, dále potvrdila nová prognóza banky, která předpovídá v eurozóně ještě vyšší inflaci než dosud. Meziroční inflace letos by měla dosáhnout v průměru 3,5 procenta proti červnové prognóze 3,4 procenta. V příštím roce banka očekává inflaci v průměru 2,6 procenta, zatímco dosud předpokládala 2,4 procenta.

Naopak prognózu ekonomického růstu ECB snížila. Pro letošní rok odhaduje růst HDP na 1,4 procenta proti dosavadní předpovědi 1,8 procenta. V příštím roce by se růst v zemích eura měl zpomalit na 1,2 procenta. Odhady jsou vypracovány ekonomy ECB a bankovní rada je oficiálně neschvaluje.

Americká centrální banka (Fed) nechala před měsícem na posledním zasedání svého měnového výboru úroky beze změn a základní sazba pro mezibankovní úvěry zůstává na dvou procentech. Zatímco ale v eurozóně se perspektivně čeká snižování úroků, v USA by v se dohledné budoucnosti měly sazby začít spíše zvyšovat, zvláště pokud bude zdejší ekonomika pokračovat v oživení. Tento protisměrný vývoj vyvolal v létě na devizovém trhu výrazné oživení dolaru vůči euru i dalším měnám, a to mimo jiné přispělo k prudkému poklesu cen ropy a dalších komodit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university