Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na počátku roku trochu odlehčeně – technicky: S&P na 1.600 bodech

Na počátku roku trochu odlehčeně – technicky: S&P na 1.600 bodech

04.01.2010 17:42

Ti, kteří občas zabrousí na moje sloupky, si jistě všimli, že nejsem přítelem technické analýzy (i když vše je vlastně jinak*). Dlouhé zimní večery na přelomu roku ale svádí k tomu se pořádně odvázat. Podívejme se tedy na to, co nám může takový technický odvaz ukázat.

S&P

Zdroj: Shiller, Patria

Grafy ukazují vývoj indexu S&P500 za vybraná časová období. Pro každé je nakreslena nejlépe padnoucí regresní křivka – exponenciální (korelace jsou dosti vysoké). Ta je také natažena deset let dopředu, jako indikace budoucího vývoje. Porovnáme-li uvedené grafy, vidíme, že čím více jdeme do minulosti, tím horší jsou projekce. Důvodem je to, že s prodlužující se periodou klesá význam křivku zvedajících jevů - .com bubliny a posledního předkrizového vývoje.

Vidíme tedy, že pokud jako bernou minci bereme vývoj indexu od roku 1871 (první graf), bude index za deset let na hodnotě cca 800 bodů a nyní se stále pohybujeme v dlouhodobém bublinovém teritoriu, které se začalo vytvářet na konci 80. let. Pokud začneme data sledovat až o 40 let déle (druhý graf), současná hodnota indexu je cca tam, kde má být a do deseti let se dostane nad 1.600 bodů (index roste ročně o 5,8 %). Třetí graf ukazuje, že trh je nyní stále podhodnocen, o čtvrtém ani nemluvě.

Kreslit si lze podobné obrázky dlouho, bez zamyšlení se a kombinací s fundamentem z nich dostaneme cokoliv, jak je patrno i na těch čtyřech vybraných. I s tím fundamentem je to stále jen názor. Osobně se mi z prezentovaných křivek nejvíce líbí dvojka – dlouhodobě se trh cca drží proložené funkce (tj. způsobně posiluje tak, jak investoři očekávají) a připisuje si v průměru oněch necelých 6 %**. Od trendu se ale utrhává díky .com bublině a poté již se loďka houpe z jedné strany na druhou, jak se centrální banky snaží nakrmit vlka a zachránit kozu. Trh se ovšem po dopingových rekordech sveřepě vrací směrem k trendu. I dnes je otázkou, jestli je nyní loďka vyvážena a postupně se doladí všechny „detaily“, či se jen letmo dotkne trendu a opět se začne kymácet.

To již se ale od příběhu jedné hezké křivky opět neodvratně stáčíme k čistému fundamentu, kterého bude ještě habaděj. Jako lehká rozcvička do nového roku uvedené myslím stačí. Jen poslední poznámka - uvedená křivka se mi ale nelíbí zase tolik, abych si na ní vsadil z krátkodobého pohledu; akcií tak i z tohoto důvodu mám ve svém osobním mini portfoliu relativně málo, je již delší dobu silně vychýleno směrem ke komoditám.



*V článku “Technický fundamentalista a fundamentální technik” jsem poukazoval na to, že dualismus technická vs. fundamentální analýza je v jádru umělý (stejně jako všechny jiné). Pokud například při valuaci společnosti projektuji „fundament“, projektuji ho na základě technické analýzy – nějak extrapoluji minulost. Nenechme se zmást, že si danou proměnnou rozložím na x disagregovaných proměnných - bez ohledu na to, na jak drobné střepy proměnnou rozložím, abych ji naprojektoval, každý střep v podstatě projektuji technicky. Fundamentální analýza tak je pouze souhrnem technických analýz disagregovaných proměnných (je to jinak řečeno, že budoucnost jsme schopni vnímat jen skrze naši minulost). To ji ale nestaví na roveň „hrubé“ technické analýzy – například u projekcí ceny akcie. Její přidaná hodnota je právě (a jen) v rozložení si problému na smysluplný (!) počet smysluplných (!) proměnných, které pomohou lépe pochopit, či možná lépe se vcítit do problému.

**Nyní bychom se samozřejmě mohli dlouze bavit o tom, jak se těchto necelých 6 % rozdělí na bezrizikový výnos a rizikovou prémii akcií, či jak tento výnos koresponduje s dlouhodobým růstem ekonomik a jeho teoretickou implikací pro zisky a ceny akcií. Pěkné na těch 6 % (a následně na mnou favorizované křivce) je mimo jiné právě to, že i do těchto dvou „testů“ relativně dobře zapadají.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    04.01.2010 18:29

    Hezké, ovšem nemohu si odpustit poznámku, že i první graf od roku 1871 pochází z doby, kdy Čína v důsledku Opiových válek (1839-41 a 1856-60) přestala být (obchodní) velmocí číslo jedna. Velkou roli zde hrálo stříbro, které jako jedinou komoditu Čína akceptovala výměnou za své v západním světě velmi žádané zboží (o evropské humpolácké výrobky nestála). Vzhledem k tomu, že Británie měla už od 18.stol. zlatý standard, bylo pro ni velmi ztrátové nakupovat v Evropě stříbro a rozhodla se (tedy Východoindickýá spol. s podporou vlády) řešit ohromný obchodní deficit pašováním v Číně nelegálního opia... A situace v globálním obchodě se zcela změnila. Nestojíme právě nyní na prahu podobné změny, kdy 'klasické' grafy už nebudou platit tak jako v posledních sto letech?
    Kalka.
    • Zas jsem chytřejší
      04.01.2010 21:48

      Ahoj Kalko, dík za příspěvek. Musím říci, že jsem se zas něco dozvěděl. Od Tebe mě ani nemrzí příměr kávová sedlina vs. "klasický" graf a to zejména díky tomu, že si vážím Tvého humanitně zaměřeného vzdělání. A navíc Ti obchodování i bez grafů jde! Poklona. Nezapomenu na KB za 3.333 Kč :-).
      PetrP
    •  
      04.01.2010 19:43

      Jak praví klasik: Všechno bude jako dřív ...
      JS
      •  
        04.01.2010 21:19

        Tak, tak - i vy máte pěkný nick, takový povědomý...;-)
        Kalka.
  • Trochu? Velmi odlehčeně!
    04.01.2010 18:13

    Vážený pane Soustružníku, vždy si velmi rád přečtu Vaše názory, nicméně dnešní článek je opravdu odlehčený a to VELMI. Jediné v čem s Vámi souhlasím, je to, že proložit souhrn (jakýchkoliv) dat nějakou křivkou je možné a že kolerace této křivky s křivkou sestavených na bázi souhrnu dat může být vysoká. To ale není technická analýza! Se zavřenýma očima mohu říci, že je to možná jeden z jejích nástrojů. Možná by Vašemu příspěvku více slušelo, kdybyste slovo trochu vyměnil za velmi, bylo by to fér.
    PetrP
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university