Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA: Automobilky loni prodaly nejméně aut za posledních 27 let

USA: Automobilky loni prodaly nejméně aut za posledních 27 let

06.01.2010 12:49
Autor: ČTK

Detroit (ČTK) - Americké automobilky loni prodaly 10,4 milionu osobních a lehkých užitkových vozů. To je nejméně za posledních 27 let a proti roku 2008 je to propad zhruba o 21 procent. Za dramatickým poklesem prodeje jsou hlavně hospodářské problémy a špatná situace na trhu práce. Řada lidí kvůli obavám ze ztráty zaměstnání nákup vozu odložila.

Zdaleka nejhůře si vedly tradiční americké ikony, tedy General Motors a Chrysler . Obě automobilky loni prošly bankrotem a zotavily se díky mohutné finanční injekci ze strany vlády. Na kolena je srazila hospodářská recese a především finanční krize, kvůli které zamrznul úvěrový trh. Firmy tak prodej aut nemohly podpořit ani přes své finanční divize.

Vítězi loňského roku jsou na americkém trhu jednoznačně zahraniční automobilky, hlavně levná asijská konkurence. Je to především jihokorejský Hyundai se svou dceřinou společností Kia Motors, bodovala však i japonská automobilka Subaru. Ta se specializuje na menší a sportovně užitková auta s pohonem všech čtyř kol.

Prosinec už sice přinesl dílčí zlepšení, to se ale netýkalo všech automobilek. Lépe si vedli hlavně ti, kteří prodávají menší a levnější auta. Fordu, Hondě, Toyotě a Nissanu loňský prodej silně klesl, prosinec už se ale nesl ve znamení relativně silného růstu.

"Už to není taková katastrofa," řekl k prodeji automobilů z konce roku analytik společnosti IHS Global Insight Aaron Bragman.

Z trojice největších amerických automobilek loni bankrotu unikl pouze Ford (10,96 USD, 6,61%). Ten si i v celoročním srovnání vedl lépe než jeho dva největší domácí konkurenti. Prodej mu klesl o 15 procent, zatímco Chrysleru o 36 procent a General Motors o 30 procent.

Chrysler prodal jen 931.000 automobilů, což je nejhorší výsledek od roku 1962. Firmě chybí nové atraktivní modely, kvůli horší kvalitě se potýká i se špatnou pověstí. Prosinec byl ale i pro Chryslera příznivější, i když se automobilce prodej dál snižoval. Pokles proti listopadu činil asi čtyři procenta.

Automobilce General Motors v prosinci prodej klesl o 5,7 procenta. Firma se snažila na trhu zabodovat užší nabídkou, protože v rámci reorganizace se zbavila značek Saturn, Saab, Pontiac a Hummer.

Zcela odlišně si v prosinci vedl Ford, jemuž se odbyt proti listopadu zvýšil o 33 procent. Velký zájem automobilka zaznamenala o vozy střední kategorie. Loni se také Fordu poprvé od roku 1995 podařilo zvýšit podíl na americkém trhu. Zákazníci měli zájem hlavně o úsporné vozy jako je středně velký model Ford Fusion. Dobře se ale prodávaly i kompaktní vozy Focus či crossover Escape.

I loni platilo, že pozice na americkém trhu si upevňovaly hlavně asijské automobilky. Hyundai zvýšil prodej o osm procent, Kia prodala skoro o deset procent vozů více než v roce 2008. Jen za prosinec Kia zvedla odbyt o 44 procent. Obě automobilky se specializují na menší a levnější vozy, o které je v USA zájem právě v horších časech.

Loňský rok příliš nevyšel japonské automobilce Toyota (83,77 USD, -1,54%), která v USA prodala o 20 procent vozů méně než v předchozím roce. V prosinci už se ale odbyt zvýšil o 32 procent. Toyota předpokládá, že v letošním roce se jí už bude odbyt opět zvyšovat, ale zřejmě jen mírně.

Obecně se ale v USA loni prodalo nejméně aut od roku 1982, kdy byla Amerika v recesi. Tehdy automobilky podle údajů AutoInfoBank prodaly pouze 10,3 milionu vozů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data