Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB: Krizi bankovního systému může přivodit kolaps jen 2700 firem

ECB: Krizi bankovního systému může přivodit kolaps jen 2700 firem

08.01.2010 8:33
Autor: ČTK

Frankfurt (ČTK) - Finanční kolaps pouhých 2700 firem odkudkoli na světě by stačil na to, aby se zhroutil celý bankovní systém. Ukazuje to nejhorší možný scénář vývoje, který si pro své potřeby nasimulovaly Evropská centrální banka (ECB) spolu s centrální bankou Velké Británie. Simulace měla přispět k rozpoznání vzniku finančních krizí, aby na ně byly měnové autority příště lépe připraveny.

Ekonom britské centrální banky Sujit Kapadia výsledek zkoumání představil na workshopu, který uspořádala ECB. Obě centrální banky pro svůj pokus použily data, která jim dodalo 17 bank z Británie, asi 120 bank z ostatních částí světa a zhruba 50.000 firem.

"V úvahu se bere ten nejmenší šok, který může přivodit pád celého systému. Simulace ukazuje, že systém zkolabuje ve čtyřech desetinách procenta případů, když (v průměru) 2700 firem přestane plnit své finanční závazky," píše se ve zprávě ECB, z níž cituje agentura Reuters.

Výzkum také ukázal, že rizika vzniku relativně malých šoků se zvyšují, jestliže jsou banky nuceny k panickému výprodeji aktiv, aby si vylepšily finanční situaci.

Centrální banky a úřady pověřené dohledem nad finančními institucemi se snaží najít způsob, jak zabránit opakování poslední krize. Přinutil je k tomu fakt, že právě při té poslední krizi nechybělo mnoho a globální bankovní systém se mohl zcela zhroutit.

Obecně se má za to, že pokud zkoumání přinese zamýšlený výsledek, mělo by být možné včas identifikovat klíčové instituce, jejichž pád by vedl k dominovému efektu a odstartoval sérii bankrotů. Podstatné je rovněž přijít na to, jak omezit škody, pokud už by krizi nešlo zabránit.

Ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Juan Sole došel v jiném výzkumu k závěru, že největšímu riziku finančních problémů, které by se šířily z jiných zemí, čelí bankovní systém v Belgii, Nizozemsku, Švédsku a Švýcarsku. Právě tyto země mají podle něj bankovní systém úzce propojený s bankovním systémem zemí, kde problémy podle všeho vznikly.

"Jejich bankovní systémy propadly minimálně ve třech z patnácti hypotetických simulací, v nichž přitom nebyly považovány za země, které by byly původce problémů," píše se dále ve zprávě ECB. Ze systémového hlediska lze podle zprávy za nejdůležitější bankovní systémy považovat americký a britský. Mají prý potenciál způsobit kolaps sedmnácti národních finančních systémů.

Závěry třetí studie, která se opírá o americký trh úvěrových swapů CDS, hovoří o tom, že největší problémy mohou mít kořeny v bankovních systémech, které jsou celkově méně propojeny. "V nahodilé síti (tedy v takové, která postrádá klíčové subjekty s centralizující úlohou) mohou být následky případného šoku mnohem bolestivější: zkolabuje 22 bank z 25," zjišťuje studie. Naopak tam, kde jsou zřetelně vidět ústřední hráči, kteří dominují trhu, by ze stejného počtu zkolabovalo jen pět bank.

Ještě jiný průzkum pak zjistil, že užitečnou roli mohou sehrát i karetní společnosti. Mají totiž metody, jak zachytit riziko podvodu či zpronevěry při používání platebních karet. Zkušenosti těchto firem by proto mohly být součástí jakéhosi systému včasného varování, který má upozorňovat, že se v bankovním sektoru zvyšuje riziko krize.

"Údaje o platebních transakcích by šlo využít k zachycení určitých momentů při načasování plateb, které z banky odcházejí, nebo do ní naopak přicházejí, dále při stanovení čistého odlivu finančních prostředků v různých systémech, při sledování aktivit, které banka provádí na peněžních trzích, nebo u objemu výběrů a vkladů hotovosti, které provádí veřejnost," zjistila studie, kterou vypracoval analytik Kimmo Soramäki.

Evropa v současné době dokončuje strukturu nového orgánu, který bude pověřen dohledem nad finančními institucemi. Autorita s názvem Evropský úřad pro systémové riziko (European Systemic Risk Board) bude fungovat pod patronátem ECB ve Frankfurtu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university