Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volcker: Návrh MMF zvýšit inflační cíl je nesmysl

Volcker: Návrh MMF zvýšit inflační cíl je nesmysl

08.03.2010 13:16
Autor: ČTK

Berlín (ČTK) - Nedávný návrh Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle něhož mají přední centrální banky světa zvážit zvýšení inflačního cíle ze dvou na čtyři procenta, je nesmysl. V rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to řekl bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Paul Volcker, který je v současné době hlavním ekonomickým poradcem prezidenta Baracka Obamy.

Ekonomové MMF v únoru předložili materiál, který navrhoval, že pokud by centrální banky zvýšily svůj dvouprocentní inflační cíl na dvojnásobek, měly by v budoucnu lepší manévrovací prostor při utváření měnové politiky. To by podle představ měnového fondu pomohlo řešit situaci, jaká nastala v době krize, kdy byly centrální banky nuceny rychle snižovat sazby.

"To je naprostý nesmysl," řekl bankéř. V tomto názoru ale zdaleka není osamocen, v podobném duchu se minulý týden vyjádřil i šéf německé centrální banky Axel Weber. Toho návrh MMF přiměl k napsání článku do ekonomického listu The Wall Street Journal, kde obhajoval pevnost eura a sliboval, že Německo nedopustí, aby euro "změklo".

Volcker připouští, že kvůli problémům Řecka se euro může stát obětí útoku spekulantů, myslí si ale, že země eurozóny na to budou připraveny. K otázce stavu finančního sektoru v USA Volcker řekl, že americké banky zatím nejsou úplně v pořádku, ale jejich stav se zlepšuje. "Nápravné práce ještě trvají. V podstatě teprve začaly," řekl.

Volcker je považován za jednoho z nejlepších centrálních bankéřů minulého století. Uznání si získal především tím, že dokázal porazit stagflaci, která sužovala Ameriku v 70. a 80. letech minulého století, kdy zemi vedl Jimmy Carter a pak Ronald Reagan. Značný respekt má Volcker i dnes, a to v obou hlavních politických seskupeních v americkém Kongresu.

Stagflace je stav, kdy rostou ceny, i když hospodářství jako takové stagnuje. Podle ekonomů existují dvě hlavní příčiny stagflace: jednak může nastat, když ekonomiku zpomalí nějaký cenový šok, například prudký a trvalejší růst cen ropy. Stagflace může být i výsledkem nevhodně prováděné makroekonomické politiky.

Prezident Barack Obama v lednu šokoval finanční trhy návrhem, aby komerční banky nemohly obchodovat na vlastní účet tak volně, jako dosud. Banky se nemají angažovat v aktivitách, které patří hedgeovým fondům a fondům soukromého kapitálu a regulována by podle Obamy měla být i jejich velikost. Měl by tak být stanoven limit, nad který by už banky nemohly dál růst, aby pak jejich případné problémy neohrozily celý systém.

Zmíněné Obamovy návrhy vešly ve známost jako "Volckerovo pravidlo". Mezi americkými politiky ale nepanuje shoda v tom, jak se k návrhům postavit, a Kongres zatím rozmýšlí, co s nimi dál.

Na otázku, zda by Evropa měla Volckerovy návrhy kopírovat, bankéř neodpověděl jednoznačně. "Neřekl bych kopírovat. Měli bychom dosáhnout společné dohody v tom, co znamená vhodné řešení," řekl.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data