Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Businessweek: Rekordní zásoby hotovosti naznačují růst dividend

Businessweek: Rekordní zásoby hotovosti naznačují růst dividend

18.03.2010 10:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomika se oživuje, to znamená, že si americké společnosti mohou dovolit zvednout dividendy akcionářům a to zvyšuje atraktivitu akcií, které je vyplácejí. Investoři, kteří spoléhají na výplatu dividend z amerických akcií, mají za sebou několik náročných let. Rok 2010 se však zatím jeví jako rok, kdy se dividendová strategie opravdu vyplatí.

Dividendy vždy představovaly významný podíl na celkovém výnosu investorů. Za posledních 20 let vzrostly ceny akcií v S&P 500 v průměru o 6,1 % ročně, jak uvádí údaje společnosti Bloomberg. Nicméně v případě opětovného reinvestování dividend by celkový průměrný roční výnos indexu S&P 500 činil 8,4 %.

Před rokem řada společností, zvláště finančních, prudce snížila nebo ukončila výplaty dividend kvůli 45% propadu zisků společností v indexu S&P 500 ve čtvrtém čtvrtletí. V prvních třech měsících loňského roku 46 firem z indexu S&P 500 dividendy buď snížilo, nebo zrušilo. V roce 2010 tak dosud učinili pouze dva.

„Je to nepochybně obrovský zvrat,“ říká Dan Genter, generální ředitel RNC Genter Capital Management v Los Angeles. Nejen, že společnosti zastavily snižování dividend, také je začínají navyšovat. Mezi další velké společnosti zvyšující tento měsíc dividendy patří např. Applied Materials – nárůst o 16,8 %, General Dynamics o 10,5 %, Public Storage o 18,2 %, Qualcomm o 11,8 % a Wal-Mart o 11 %. Důvodem, proč si společnosti mohou tuto štědrost dovolit, je to, že řada z nich drží velký objem hotovostí.

To je odrazem toho, jak agresivně během recese snížily své výdaje. Hotovost ušetřily tím, že snížily investice, propustily zaměstnance a zredukovaly výplaty dividend.

Řada společností, dokonce ty, které v minulosti neměnily výplatu dividend, neměly jinou možnost, než dividendy snížit. Standard & Poor's vede seznam „dividendových aristokratů“ - společností z S&P 500, které zvyšovaly své výplaty dividend po minimálně 25 po sobě jdoucích let. V roce 2009 na tento seznam přibyly dvě společnosti, Brown-Forman a Cintas. Nicméně 10 společností ze seznamu odpadlo včetně General Electric, farmaceutického giganta firmy Pfizer, majitele novin Gannett a U.S. Bancorp.

16. března uvedl finanční ředitel General Electric Keith Sherin, že poté, co tato společnost vloni zredukovala dividendy o 68 %, je může v příštím roce začít opět zvedat.
V tvrdém prostředí se i mnoho finančně zajištěných společností chovalo obezřetně a nárůsty dividend odkládalo. „Tento pesimismus byl ke konci roku 2008 a počátkem roku 2009 tak silný, že společnosti přistoupily k omezení dividend i v případě, že nemusely,“ uvádí Stanley Nabi, místopředseda a hlavní stratég v Silvercrest Asset Management. Prudkým snížením výdajů dochází k tomu, že společnosti generují tolik hotovosti, že nevědí, co s ní dělat, říká Nabi.

Společnosti mohou za svou hotovost vykoupit od akcionářů své akcie, zvýšit dividendy, koupit jiné společnosti, zvýšit kapitálové výdaje nebo najmout zaměstnance. Vzhledem k tomu, že ekonomické podmínky jsou i nadále nejisté, manažeři stále zvažují, jak tyto peníze použít, uvádí Buckingham, který přesto očekává, že významný podíl hotovosti půjde na vyšší dividendy.

Velké množství hotovosti mají k dispozici zvláště společnosti zaměřené na zdravotní péči, uvádí Silverblatt ze společnosti Standard & Poor's, který očekává, že se výplaty dividend společností z indexu S&P 500 v roce 2010 meziročně zvýší o 5,6 %. Jeho projekce jsou i tak stále 16,6 % pod vrcholem roku 2008, ale v roce 2011 by bylo možné zaznamenat další navýšení, protože společnosti oznamují nárůst dividend ve druhé polovině roku, říká. Silverblatt upozorňuje, že jeho odhady jsou založené na trvalém zlepšování ekonomiky a poklesu nezaměstnanosti.

Tím, že se v několika následujících letech zvýší dividendy, by společnosti mohly reagovat na požadavky investorů, zvláště těch, kteří pocházejí z dob baby boomu, nyní se blíží důchodovému věku a „chtějí příjem“, uvádí Genter. Akcie, které platí dividendy, jsou vnímány jako méně rizikové a méně volatilní než jiné akcie, dodává.

Podle údajů společnosti Bloomberg dosáhl dividendový výnos indexu S&P 500 za uplynulých 12 měsíců 1,87 %. Pokud počítáme s oznámenými výplatami pro příští rok, dosáhne 2,01 %. Výnos bezrizikových 10letých vládních dluhopisů činil 16. března 3,7 %. Vyšší daně navrhované na dividendy by mohly snížit jejich přitažlivost pro investory, ale portfolio manažeři, kteří se dividendami zabývají, např. Nabi a Genter upozorňují, že zdanění dividend bude stále nižší než zdanění dluhopisů.

Největší hrozbu by pro plné oživení výplaty dividend mohla znamenat ekonomika. Společnosti si nemohou dovolit platit dividendy, pokud nevidí nárůsty prodejů a zakázek. Nedojde-li k dalšímu poklesu, budou akcie vyplácející dividendy ve světě nízkých výnosů stále přitažlivější.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university