Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dle Fabera úvěry a nemovitosti ukazují na blízký vrchol čínské ekonomiky, Mobius vidí utahování jako nákupní příležitost na akciích

Dle Fabera úvěry a nemovitosti ukazují na blízký vrchol čínské ekonomiky, Mobius vidí utahování jako nákupní příležitost na akciích

21.04.2010 18:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Čínská úvěrová expanze a rostoucí ceny nemovitostí jsou nebezpečnými signály, ukazujícími na blížící se vrchol ekonomického růstu v Číně. Uvedl to investor Mark Faber, podle kterého se na čínském nemovitostních trhu vytvořila nebezpečná bublina. „Čínská ekonomika významně zpomalí. Zda to bude ještě letos, nebo příští rok, nyní neumím říci,“ uvedl Faber.

Akciový benchmark 34 nemovitostních titulů v rámci akciového indexu Shanghai Composite Index tento týden klesl o více jak 7 procent v reakci na omezování úvěrové expanze ze strany čínské vlády směrem k nemovitostním úvěrům na opakované nákupy domů a rostoucí úroky z hypoték. SE Shang Property Index po uvedení opatření obchoduje na 19.9násobku reportovaných zisků, což j nejnižší úroveň od února 2009. Podle Marka Mobiuse však tato opatření povedou právě pouze k poklesu akciových titulů developerských a dalších nemovitostních společností, což vytvoří následnou nákupní příležitost, ale neomezí reálnou poptávku na nemovitostním trhu. „Nevidíme jakýkoli fundamentální důvod, aby tato omezení vedla k poklesu poptávky,“ uvedl šéf Templeton Asset Management Mobius. „Valuace čínských developerů však tyto kroky podle nás přivedou na zajímavější úrovně. Pro nás je to moment k nástupu do pozic,“ dodal. Mobius naopak uvedl, že poptávka po městských nemovitostech bude v příštích 10 letech naopak sílit s pokračujícím stěhováním čínské populace do velkých center.

Čínský kabinet zavedl úsporná opatření poté, co spekulace na nemovitostech vyhnaly ceny ve sledovaných 70 městech o rekordních 11,7 procenta v měsící březnu. Čínská vláda zakázala developerům přijímat bez předchozího schválení depozita na prodeje nedokončených bytů a snaží se přímo omezit výši účtovaných cen. Velkým bankám navíc zavedl kvartální stress testy na nemovitostní úvěry. „Pokud věříte, že vláda může řídit ekonomiku jako auto, to není můj pohled,“ uvádí Faber, který ovládá 300 milionů dolarů skrze hongkongskou Marc Faber Ltd. I na jeho byznys tak mohou doléhat opatření čínské vlády a regulátora finančního trhu, které podle Fabera dolehnou tvrdě také na nemovitostní trh v Kong Kongu a to zejména na luxusní segment. „V případě propadu na čínském nemovitostním trhu bude dopad na tento sektor v Kong Kongu velmi tvrdý,“ uvedl Faber.

Ekonomové ve světě jsou rozděleni v názoru ohledně načasování opětovného zvyšování úrokových sazeb po sérii snižování od roku 2007. Royal Bank of Canada odhaduje pohyb vzhůru již tento měsíc, Bank of America naopak očekává klid až do posledního čtvrtletí roku. Faber označil za správnou úroveň čínských sazeb úroveň dvojnásobnou proti současnosti. Ohledně čínské měny Faber předpověděl, že proti dolaru posílí letos o 5 až 10 procent a během následující dekády svoji sílu proti americké měně zdvojnásobí.

(Zdroj: Bloomberg, AP, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data