Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Online rozhovor s finančním ředitelem NWR Markem Jelínkem již dnes na Patria.cz

Online rozhovor s finančním ředitelem NWR Markem Jelínkem již dnes na Patria.cz

27.05.2010 8:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Těžební společnost New World Resources by se v druhém čtvrtletí letošního roku měla vrátit k zisku poté, co v prvních třech měsících ztrátou 14,5 milionů eur nepotvrdila černá čísla z posledního kvartálu loňského roku, vyplývá to z výhledu představenstva společnosti prezentovaného spolu s výsledky za 1Q10. Pomoci zvrátit negativní vývoj by podle NWR mělo oživení hospodářství ve střední a východní Evropě a výsledný nárůst poptávky po uhlí a koksu. Tržby za dodávky uhlí by navíc v novém japonském fiskálním roce (započatém v dubnu) měly být výrazně silnější díky nově dojednaným smluvním cenám (detaily zde).

Výsledky za první kvartál (detaily zde) nebyly pro trh pozitivním překvapením ani na úrovni tržeb, když výnosy za toto období dosáhly 328,6 milionu eur oproti očekávaným 342 milionům eur. Meziročně jde přesto o 37% zlepšení naznačující zotavení podnikání hlavních odběratelů NWR z globální recese. Nárůst prodeje uhlí dosáhl meziročně 30 procent a prodeje koksu dokonce 171 procent.

Společnost spolu s výsledky za 1Q10 potvrdila produkční cíle pro účetní rok 2010 na úrovni 11,5 milionů tun uhlí a 1 milion tun koksu. Celoroční externí prodeje uhlí společnost přepokládá v objemu 10,5 milionů tun, z toho 5,5 milionů tun koksovatelného uhlí a 5 milionů tun energetického uhlí.

NWR v současnosti nemá problém se získáváním prostředků na peněžních trzích. Na konci dubna společnost oznámila úspěšný prodej nové emise seniorních dluhopisů v hodnotě 475 milionu eur se splatností v roce 2018 a kuponem 7,875 %. Minulý týdne navíc těžební společnost oznámila, že upsala dalších 25 milionů těchto seniorních dluhopisů za shodných podmínek. Výnos emise společně se 186 miliony eur v hotovosti NWR podle svých slov využije na refinancování stávajícího dluhu a na obecné firemní potřeby.

Finanční ředitel společnosti Marek Jelínek po výsledcích za první tři měsíce letošního roku uvedl, že možnost vyplacení dividendy za první pololetí stále existuje, jestliže se firmě bude dařit v příštích čtvrtletích a trh neovlivní náhlé změny. Výnos z prodeje NWR Energy v jakékoliv dividendě zahrnut nebude, nýbrž poslouží k rozvoji těžby koksu a koksovatelného uhlí.

V rámci sentimentu vůči celosvětovému těžebnímu sektoru NWR v tomto měsíci negativně ovlivnily obavy z toho, že by po Austrálii k uvalení vysokých daní na zisky firem v tomto odvětví mohly přistoupit také další vlády, které potřebují získat další zdroje (článek zde). Poslední informace z australského tisku vška již spekulují o tom, že vláda nebude postupovat tak přísně vůči jedněm z největších korporátních investorů.

Šéf těžební společnosti Ferrexpo Kostyanin Zhevago dále dnes oznámil, že opět probíhají jednání s firmou NWR (hlavní akcionáři NWR drží ve Ferrexpu 25% podíl) o spolupráci v oblasti přepravy a skladování, od něhož si představenstvo slibuje zvýšení efektivity a záběru. Firma NWR se v březnu 2009 rozhodla, že od svého akcionáře RPG Industry 25% podíl ve Ferrexpu nekoupí poté, co proti transakci protestovali drobní akcionáři v obavách o přeplacení chystané akvizice v krizí zasaženém tržním prostředí (více zde).

Jak se vyvíjely tržní podmínky a ceny uhlí v prvním polovině druhého čtvrtletí? Jsou stále reálné vyhlídky návratu do zisku a výplaty pololetní dividendy? Rýsuje se na trhu nějaká fúze či akvizice? Na tyto a další otázky se budete moci zeptat přímo finančního ředitele NWR. Marek Jelínek, CFO New World Resources, bude odpovídat na Vaše dotazy v rámci online rozhovoru na portálu www.patria.cz v pátek 28. května od 14:00 do 15:00 hod. Otázky však budete moci opět klást již od páteční deváté hodiny.

Marek Jelínek je členem představenstva NWR od. března 2007. Od listopadu 2007 je rovněž členem představenstva OKD. Od března 2007 vykonává funkci finančního ředitele NWR. V březnu 2009 byl jmenován nevýkonným členem představenstva Ferrexpo plc. V letech 2005–2006 byl ředitelem společnosti Bakala Crossroads Partners a. s. (dříve RPG Advisors). Do skupiny RPG přišel v prosinci 2004, kam nastoupil jako finanční ředitel zodpovědný za různé oblasti včetně financování skupiny, její restrukturalizaci a prodej majetku. Předtím Marek Jelínek pracoval v letech 1995–2004 jako analytik oddělení podnikových financí a společník v pražské investiční a bankovní společnosti Patria Finance, kde měl na starosti fúze a akvizice pro domácí a zahraniční klienty. Marek Jelínek absolvoval v roce 1995 Anglo American College v Praze s titulem bakaláře v oblasti podnikové správy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data