Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomšík (ČNB) pro HN: Evropské sazby se budou zvyšovat s citelným zpožděním za americkými

Tomšík (ČNB) pro HN: Evropské sazby se budou zvyšovat s citelným zpožděním za americkými

07.06.2010 11:47

Snižování veřejných výdajů v důsledky vlny fiskální konsolidace, která se vzedmula v Evropě, spolu s přetrvávající nervozitou na trzích zřejmě povede k pomalejšímu zvyšování sazeb na evropském kontinentu než na druhé straně Atlantiku, uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Vladimír Tomšík. Tento vývoj by přitom podle něho mohl mít vliv i na českou měnovou politiku.

Tomšík se v rozhovoru nechal slyšet, že předpokládá, že nárůst sazeb ve světě bude spíše pozvolný. „V USA sice již je oživení s hospodářským růstem přes 2 procenta, finanční sektor ale zůstává stále křehký a situace kolem hypoték stále není klidná. Evropské ekonomiky jsou zatím hluboko pod svým potenciálem a navzdory oslabujícímu euru v Evropě neroste poptávka tak, aby tlačila na růst inflace,“ shrnul současné hospodářské podmínky člen bankovní rady ČNB a dodal, že se domnívá, „že evropské sazby se budou zvyšovat s citelným zpožděním za americkými.“

I když české sazby nemusejí nutně následovat vývoj sazeb ECB, jak ukázalo naposledy nečekané snížení úrokových sazeb na začátku května na historicky nejnižší úroveň 0,75 procenta (pro hlasovali Tůma, Singer, Hampl a Tomšík), zpoždění v utahování měnové politiky na západ od nás nemusí zůstat zcela bez vlivu na rozhodování bankovní rady ČNB. „V našem modelu určitá vazba mezi zahraničními (zejména evropskými) a českými sazbami samozřejmě je (zejména skrze měnový kurz), takže odklad ve zvyšování úroků v zahraničí by nepřímo mohl mít vliv na české úroky. Zároveň ale musím připomenout, že faktorů, které naše rozhodnutí ovlivňují, je mnohem více a české sazby nemohou jednoduše kopírovat vývoj sazeb v zahraničí,“ řekl Tomšík a zopakoval, že pro ČNB je při rozhodování o sazbách důležitý hlavně výhled inflace.

Na konci minulého týdne se k českým sazbám vyslovil i další člen bankovní rady ČNB. Viceguvernér Miroslav Singer v rozhovoru pro Reuters použil metaforu přirovnávající cyklus uvolňování měnové politiky k předmětu, jenž se noří do sklenice naplněné vodou a želatinou. Rychlost ponoru se u dna snižuje, což znamená, že je pro bankovní radu obtížné dál snižovat sazby. "Pro bankovní rady je těžší snižovat sazby. Stále to cítím. Sazby jsou bezprecedentně nízko," uvedl Singer a k dalšímu vývoji dodal: "Možná na té želatině nesejde a prostě zůstaneme chvíli tam, kde jsme, a pak se začneme pohybovat vzhůru. To si lze určitě představit."

Vladimír Tomšík dále v dnes publikovaném rozhovoru HN vysvětlil na současných událostech, proč vidí rozpočtové škrty a všeobecnou fiskální konsolidace jako jedinou, i když bolestivou, cestou, jak se vyhnout paradoxní situaci kdy to, že státy nešetří a žijí na dluh, může snížit celkovou poptávku a ekonomický růst: „Jak jsme viděli na příkladu Řecka a aktuálně i na příkladu Maďarska, tak špatná fiskální pozice může vést k tomu, že úroky z vládních papírů prudce vzrostou, a to má samozřejmě značně negativní důsledky pro poskytování úvěrů lidem a firmám.“ Mezi soukromými a veřejnými výdaji prokazatelně existuje vztah vytěsňování, který se dostaví, když vlády zaplavují trh svými dluhopisy a vytěsňují tak soukromý dluh a soukromé výdaje na zboží a služby.

(Zdroj: HN, ČNB, čtk, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university