Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vývoj situace v Mexickém zálivu... Má někdo zájem na krachu BP?

Vývoj situace v Mexickém zálivu... Má někdo zájem na krachu BP?

24.06.2010 17:04

Aktuální situace v mexickém zálivu nevypadá zrovna růžově. Ropa z plošiny, která se zhroutila již 20. dubna 2010, stále uniká a odčerpávání do tankeru se nezdá být udržitelným řešením. Velkou část středy navíc muselo být odsávání přerušeno, protože došlo k nárazu podmořského robota, který operoval v hloubce u porušeného potrubí. Robot narazil do odčerpávajícího zařízení a to muselo být z důvodu bezpečnosti odstaveno. Tento systém zatím dokáže odčerpat do přistaveného tankeru přibližně 16 tisíc barelů ropy denně. Dodatečný systém, který fungoval i po celou středu umožňuje ropu spalovat a zastaví tak únik dalších 10 tisíc barelů. Odhady reálně unikajícího černého zlata se ale stále zvyšují a tak zatím jediným řešením pro zastavení katastrofy zůstává navrtání odlehčovacích vrtů, které ale budou dokončeny až v srpnu.

Smutný obrázek ropné skvrny, která ničí veškerou vegetaci a pobřeží, zmírnilo pouze povolení amerických úřadů, které opětovně zpřístupněly 20.700 kilometrů čtverečních lovišť, kde již nejsou po ropné skvrně žádné známky. Zbylých 32 % federálních vod v Mexickém zálivu ale zůstává pro rybáře nadále zapovězeno. Mezitím byla zrušena dividenda společnosti BP, která se zaručila, že vytvoří fond ve výši 20 mld. USD, aby v příštích pěti letech pokrýval ztráty způsobené ekologickou katastrofou. Americký prezident Barack Obama na první pohled zvítězil, když se musel postavit proti britských investičních fondů, které naopak měly na zachování dividendy velký zájem. Podle nového průzkumu veřejného mínění to ale není s Obamovým tak jednoznačné. Důvěra v amerického prezidenta totiž klesla o pět procent a poprvé za jeho mandát tak v průzkumu převažovali lidé, kteří nejsou s jeho vládou spokojeni.

Dopadů ale může být mnohem více. Akcie BP před 14ti dny silně rostly po prohlášení společnosti, že je připravena za škody zaplatit. Nyní se ale spekuluje kolik doopravdy BP může vygenerovat finančních prostředků, aby škody pokryla. Anonymní zdroj, který zná investiční plány společnosti oznámil, že bude ke krytí napáchaných problémů zapotřebí až 50 mld. USD. Analytik Oppenheimer & Co., Fadel Ghett prohlásil, že BP bude vážně hrozit bankrot, pokud náklady stoupnou nad 100 mld. USD, pak už by záleželo pouze na spoluúčasti partnerů, jako Anadarko Petroleum, kterým by však nejdříve musela být dokázána právní odpovědnost na katastrofě.

Bankrot by ale nebyl potrestáním jen pro BP, ale pro celý ropný sektor a další odvětví. Britský gigant, který loni vydělal přes 16 mld. USD totiž zaměstnává 23 000 Američanů, ze kterých operují v Mexickém zálivu různí geologové, počítačoví experti a specialisté na hloubkové vrty. Britská firma a její zkušení vyjednávači navíc představují pro americkou vládu strategického partnera, který dokáže konkurovat Ruským rivalům i na trzích, které by byly Američanům nepřístupné. BP provozuje dvě ropné věže a ropovod v Kaspickém moři a je tak hlavní společností operující na Ázerbajdžánském trhu.

Nejsmělejším krokem britské společnosti byl obchod v Iráku za 20 mld. USD, který znamenal zvýšení tamní produkce o 2 mil. barelů za den. Iráčané tak posílily svou roli v regionu a navíc tak zaznamenaly výrazný příspěvek k ekonomickému růstu. Prodejem aktiv by mohli Američané také najít své ruské, či čínské rivaly poblíž jejich břehů. Zánik tak velké společnosti - jakou BP je - by znamenalo přeskupení na celém ropném trhu a značnou ztrátu americké vyjednávací pozice. V centru zájmu asijských firem by se mohly objevit i aktivity v Norsku. Sám Obama 16. června prohlásil: „BP je silná a spolehlivá společnost. Je v obecném zájmu, aby tomu tak bylo i nadále.“

Ať už to je pokles obliby amerického prezidenta, ztráta pracovních míst, útlum celého sektoru, nebo zpomalení ekonomického růstu v zemích rozvojových i vyspělých, katastrofa v Mexickém zálivu bude asi ještě pár let pokračovat a to bez ohledu na to, zda odlehčovací vrty nadobro zastaví únik černého zlata. Akcie BP od května propadly o 50 %, na svá historická minima kolem 333 pencí a pořád se investorům nezdají dostatečně levné…


Váš názor
  •  
    25.06.2010 9:59

    Tak takhle vypadá válka mezi U.K a USA v realitě. Není to úžasné? U.K. bylo nejvíce spojeno s USA a i to obrátilo kurs. Pro pozorovatele byl odklon U.K. od USA jasný signál po všech ostatních zemí, že víra v sílu Ruska je ve světě prostě obrovská. Nejdřív USA požadovali pokutu po BP a U.K. kontrovala pokutou pro JP Morgan a nakonec Amíci chtějí pro své důchodce celý loňský zisk BP. A možná BP úplně zničit. No jo hraje se o hodně a hra se dostává do varu. No co taky čekat, když Poláci dokonce museli kvůli americké základně umřít. Někdy se použije jako zbraň americké GPS a jindy se pošolíchá něco na nějaké plošině. Co bude dál?
    iignac
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university