Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny zemního plynu pro domácnosti v posledním čtvrtletí letošního roku nestoupnou

Ceny zemního plynu pro domácnosti v posledním čtvrtletí letošního roku nestoupnou

27.09.2010 11:22
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Odběratelé zemního plynu, kteří vždy s obavami hledí na datum 1. října, kdy se mění ceny za odběr zemního plynu, mohou letos zůstat v klidu. Jeho hlavní distributoři totiž už dříve vzkázali, že ceny pro maloodběratele a domácnosti zvyšovat nebudou.

"Na základě vývoje cen ropných derivátů bychom museli jít s cenou nahoru, ovšem koruna v posledních měsících vůči dolaru výrazně posílila a vliv ropy smazala. Ceny plynu proto před topnou sezonou nebudeme měnit," prohlásil člen představenstva RWE Transgas odpovědný za národní obchod Tomáš Varcop.

V loňském roce cena zemního plynu pro zákazníky RWE z řad domácností klesla v průměru o 11 procent. Od začátku roku 2010 průměrná cena stoupla o 7,9 procenta.

"Ani naše společnost nebude od 1. října měnit ceny plynu. Ceny nezměníme především ze dvou důvodů. Jednak zůstaly stabilní velkoobchodní ceny plynu a relativně stabilní zůstal i kurz koruny" řekl mluvčí energetické společnosti E[.]ON Vladimír Vácha.

Společnost E[.]ON na jihu Čech zajišťuje dodávky plynu pro zhruba 110 000 zákazníků. Od července zdražil E[.]ON plyn pro domácnosti zhruba o šest procent.

Nezdražovat se rozhodla také společnost ČEZ. "Také ve čtvrtém čtvrtletí bude ČEZ dodávat plyn o více než devět procent levněji než RWE a o deset procent levněji než E[.]ON. Plníme tak svůj slib minimálně pětiprocentní slevy proti cenám dodavatele, který je na daném území dominantní," prohlásila mluvčí energetické společnosti Eva Nováková.

Společnost Pražská plynárenská, která zemním plynem zásobuje více než 436 tisíc odběratelů v Praze a příměstských částech okresů Praha-východ a Praha-západ a Kladno, dokonce zemní plyn v posledních třech měsících letošního roku mírně zlevní, domácnostem a maloodběratelům klesnou výdaje za zemní plyn o jedno až sedm procent. Přesná výše slevy však záleží na kategorii odběru. "Například domácnosti, které zemní plyn využívají pouze k vaření, zaplatí za zemní plyn od října o dvě procenta méně, ostatním domácnostem klesne cena plynu o jedno procento," řekl Miroslav Vránek z kanceláře obchodního ředitele Pražské plynárenské.

Pražská plynárenská nabídne lepší ceny také starším lidem, za zemní plyn uspoří zákazníci z řad domácností narození v roce 1945 a dříve. "Ti mohou získat slevu 65 korun na MWh, tedy zhruba 70 haléřů za metr krychlový. Pokud uzavřou smlouvu na dva roky, tak slevu získají na celé období. Stejnou slevu nabízíme i držitelům průkazu ZTP," poznamenal Vránek.

Cena pro kategorie zákazníků z řad domácností a maloodběratelů je stanovena na kvartál a vyhlašována ceníkem 30 dní před její účinností. Cena pro střední odběratele a velké zákazníky s odběrem mezi 4 200 – 52 500 MWh je stanovována na měsíc, vždy 30 dní před její účinností.

Ceny zemního plynu se vypočítávají na základě nákladů na pořízení plynu (ovlivněných cenami ropných derivátů, černého uhlí, kurzu koruny vůči euru a dolaru) a nákladů obsluhy připadajících na daný zákaznický segment. Ceny za distribuci a přepravu jsou regulovány Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Cena pro velké zákazníky s odběrem nad 52 500 MWh je určena cenovým vzorcem, který je sjednán individuální smlouvou.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m