Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF zvažuje propojení dluhopisů pro občany s důchodovou reformou

MF zvažuje propojení dluhopisů pro občany s důchodovou reformou

26.10.2010 16:24
Autor: ČTK

(ČTK) - Ministerstvo financí uvažuje o propojení projektu dluhopisů pro občany s financováním důchodové reformy. Na dotaz ČTK to uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí. Podrobnější informace budou ve Strategii financování a řízení státního dluhu, která bude zveřejněna na počátku prosince. Ministr financí Miroslav Kalousek podle Haase projekt dluhopisů pro občany považuje za jednu z hlavních priorit.

"Zvažují se také možnosti propojení projektu s důchodovou reformou a probíhá intenzivní komunikace s Českou národní bankou a ostatními dotčenými subjekty o řešení technické infrastruktury a distribuce dluhopisů," uvedl na dotaz ČTK Haas. Širší informační kampaň v této věci bude podle něj zahájena až po pečlivé přípravě celého projektu.

Kalouskův předchůdce Eduard Janota na počátku letošního roku rozhodl o tom, že přípravu emise dluhopisů pozastaví. Důvodem byl odpor ODS a ČSSD k tehdejším návrhům. "Nebudu ji (emisi) aktivně prosazovat, jen její plán formálně připravím," řekl tehdy Janota.

V červnu pak podepsal prezident Václav Klaus novelu zákona o daních z příjmů, která zdaňuje možné výnosy ze státních dluhopisů pro občany sazbou 15 procent. Schválená novela pak také stanovuje, že lidé budou kupovat cenné papíry přímo od ministerstvo financí nebo jím zřízené společnosti. Lidé budou moci s obligacemi volně obchodovat.

Tuzemským bankám se možnost, že stát bude prodávat dluhopisy sám, příliš nelíbí. Banky se obávají, že kvůli dluhopisům ztratí klienty, kteří mají peníze uloženy na termínovaných vkladech a spořicích účtech. Oficiálně se ale nechtějí k problému příliš vyjadřovat.

Podle nedávného vyjádření premiéra Petra Nečase si vyžádá důchodová reforma náklady v řádech desítek miliard korun ročně.


Váš názor
  • protože
    27.10.2010 10:24

    oni nejsou normální lidé..Nemají stejné starosti..Myslím, že mají těžkou pozici, republika je úplně na šrot a k tomu finanční krize ve světě a je vymalováno..Předchozí vlády jim zanechali vykradenou díru a teď se nynější vláda snaží slepovat , co se dá...A čez to asi všechno nezvládne Zalepit....Proti korupční systém nefunguje, každý ví, co může a nemůže říct, majetky jsou většinou psané na manželky a příbuzné..Tady už pomůže jen Spravedlnost na Onom světě..Určitě by se dalo ještě "něco" zachránit, ale to by jsme všichni museli chtít)))
    ZUZKA
  • ČEZ
    27.10.2010 10:16

    Je pro mne nepochopitelné proč současná vláda provádí kroky a vyslovuje názory, které významným způsobem poškozují pozici ČEZu, který má být jedním z hlavních zdrojů peněz pro důchodovou reformu. Že se vláda snaží šetřit je na místě. Ale šetřit za každou cenu, je jen projevem neschopnosti této vlády. Kalousek a spol. si myslí, že tento stát je pouhá kalkulačka , ale zde žijí lidé.
    starik
    • Re: ČEZ
      27.10.2010 11:12

      No v tom to je - že ty vyslovované vládní názory byly příliš hlasité na to, abychom jim mohli věřit. Já proti konspirativním "teoriím" nic nemám.... ;-))
      Kalka.
    • Re: ČEZ
      27.10.2010 10:39

      Je to neschpnost, nebo záměr. Šetří se všude, přitom penězovod za solárka zůstane zachován a aby z toho nebylo povstání, no tak se národ oblbne ¨, že to stát zaplatí.Třeba zrušním porodného. Jo šetřit se musí.
      Homo
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university