Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Saxena: Končí konsolidace, přichází akciová rally; euro nepřežije deset let

Saxena: Končí konsolidace, přichází akciová rally; euro nepřežije deset let

26.11.2010 18:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Puru Saxena, výkonný ředitel Puru Saxena Wealth Management, v rozhovoru pro CNBC uvedl, že na akciových trzích končí několikaměsíční konsolidační fáze a přichází velká rally. Ta bude trvat šest až dvanáct měsíců, na trhu však bude přetrvávat nervozita. V posledních měsících byly zprávy přicházející na trh povětšinou špatné, cenová reakce ale byla „příznivá“. Monetární politika ve většině zemí nyní pro akcie představuje pozitivní faktor a výnosová křivka v USA je velmi strmá. „Až se monetární podmínky změní, změníme složení našeho portfolia, ale v současnosti budou ceny rizikových aktiv růst,“ míní Saxena.

Největší část portfolia má Puru Saxena Wealth Management v Číně, opatrnost ale zachovává ohledně čínských finančních společností. Kupuje naopak společnosti, které budou profitovat z růstu domácí spotřeby a stále se obchodují za rozumné valuace. Vedle Číny je atraktivní například Indie či Vietnam. Valuační násobky rozvíjejících se ekonomik by přitom podle Saxeny měly postupně převýšit tyto násobky na rozvinutých trzích.

Saxena by byl „velmi překvapen, pokud by euro přežilo následujících deset let“, protože v unii je „příliš mnoho zemí s příliš mnoha rozdílnými zájmy“. Jeho existence stojí na pochybných základech, stejné je to ale i u dolaru či libry. Japonský jen tak v současnosti posiluje kvůli tomu, že investoři nemají mezi měnami rozvinutých ekonomik jinou volbu a kupují tuto měnu nebo švýcarský frank. Fundamentálně silnou měnou je také renminbi, které časem „výrazně posílí“ oproti dalším měnám. Z měn rozvinutých ekonomik Saxena preferuje kanadský a australský dolar. Jeho společnost ale drží kvůli současné monetární situaci ve světě „minimum hotovosti“. Rally amerického dolaru není kvůli QE udržitelná, při růstu jeho kurzu by ho měli investoři prodávat a nakupovat výše jmenované měny.

Vládní dluhopisy jsou ve velké části světa „vysoce předražené“. Dlouhodobá rally na dluhopisech v USA podle Saxeny skončila v prosinci roku 2008, ani poslední několikatýdenní rally nestlačila výnosy pod výnosy dosažené v roce 2008. Výnosy dluhopisů by tak měly v následujících letech růst, výrazně by se to mělo projevit zejména u dlouhodobých dluhopisů. „Nepřekvapilo by nás, kdybychom během následujících deseti let byli svědky dvojciferných výnosů,“ řekl v této souvislosti Saxena.

Asi 15 % aktiv, které spravuje Puru Saxena Wealth Management, je alokováno do zlata a stříbra. Jejich cena by v krátkém období měla projít konsolidační fází, v následujících dvou, třech letech bude ale makroekonomická situace pro tyto kovy příznivá. Důvodem je „nedostatečná důvěra v papírové peníze a jejich velká nabídka“.

Záchrany jednotlivých zemí v Evropě jsou podle Saxeny „absurdní“, protože „příliš mnoho dluhu nelze vyřešit dalším dluhem“. „Kdybych byl politikem v Irsku, nechal bych irské banky zkrachovat, protože učinily chybná rozhodnutí. Nevím, proč by je občané Irska měli zachraňovat, protože nyní budou desetiletí pracovat na splátky pomoci,“ uvedl investor. Vláda by ale podle něho měla garantovat vklady obyvatel v bankách. Irsko nevyhnutelně spěje k restrukturalizaci dluhu, čím déle to bude, tím to bude bolestivější.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  • mala rybka
    27.11.2010 1:47

    Tenhle chlapik je mala ryba. Patria by uz mela prestat donekonecna prepisovat clanecky ze CNBC, najmout poradneho editora, ktery tomu rozumi a zacit poskytovat prekladany obsah, ktery je vyvazeny, strukturovany a hlavne podstatny.
    lynxsharpeye
    • Re: mala rybka
      27.11.2010 13:22

      Ale ostrovide, co tě tak rozčiluje? Kde chceš najít u analytiků vyvážený, strukturovaný a hlavně podstatný obsah? Jestli nějaký takový náhodou mají, určitě ho nedávají v plen. Tohohle chlápka sleduju, jako všechno, co je z Číny, a určitě to není nejhorší případ. Samozřejmě není parta mým zdrojem informací, ale na zábavu si nestěžuju ;-)
      Kalka.
    • Re: mala rybka
      27.11.2010 10:22

      Souhlas,vsechny clanky z CNBC,radsi si to prectu v anglictine a navic o tyden driv tam,nez tuhle spletitou verzi na patrii.
      bucky
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m