Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR - Končí nabídka na převzetí Bogdanky (shrnutí + analytický komentář)

NWR - Končí nabídka na převzetí Bogdanky (shrnutí + analytický komentář)

29.11.2010 10:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Nabídka těžařské firmy New World Resources (NWR) na převzetí akcií polského černouhelného dolu Bogdanka vyprší již dnes. Někteří z největších podílníků polského dolu, z řad polských fondů, se však již dříve nechali slyšet, že nabídku nepřijmou.

NWR nabízí odkup akcií dolu Bogdanka při ceně 100,75 polského zlotého za kus, což implikuje 13% prémii vůči tržnímu ocenění titulu na konci obchodování ze dne 4. října předcházejícího oznámení nabídky. Celková cena za převzetí Bogdanky by se mohla vyšplhat až na 857 milionu eur.

NWR je připravena peníze klientům vyplatit okamžitě. Potřebné finance získá z vlastních zdrojů (325 milionů eur) překlenovacího úvěru od spřízněné společnosti BXR Mining, která je většinovým vlastníkem NWR, a od společností JP Morgan Securities a Citibank Europe. Součástí potenciální budoucí nabídky je také možnost pro akcionáře Bogdanky reinvestovat jejich prostředky v rámci budoucí propojené skupiny. NWR může pro potřeby financování nabídky v budoucnu vydat až 15 % nových akcií. Minulý týden nabídku i její případné financování schválila většina akcionářů NWR.

Polští vlastníci se však nechali slyšet, že nabízenou cena považují za nízkou. Nabídku proto doposud veřejně odmítli dva největší vlastníci - fond Aviva (podíl v Bogdance 14,74 %), PZU (podíl 9,76 %) a čtvrtý největší podílník fond Amplico s 5,1% podílem. Výzvu, aby akcionáři Bogdanky neprodávali své podíly ve prospěch NWR, v průběhu nabídkového období do světa vyslalo nejen představenstvo polské těžební firmy, ale dokonce i sama polská vláda, která vlastní asi 5% podíl. 

Trhem v pátek proletěla zpráva o tom, že investiční šéf polského penzijního fondu Aviva Marcin Zoltek pro deník Parkiet uvedl, že, NWR fondu nabídla akciový swap v podobě tří až čtyř akcií NWR za jednu akcii Bogdanky, což by fakticky znamenalo navýšení nabídky na převzetí dolu Bogdanka do rozmezí 103,2 až 136,7 PLN. Situaci následně „hasil“ portfolio manažer téhož fondu Pawel Klimkowski, který pro polskou televizi TVN CNBC uvedl, že hlavní (nepřímý) vlastník NWR Zdeněk Bakala při setkání s největšími podílníky Bogdanky v tomto týdnu vlastní akcie namísto hotovosti nenabídl.

Mezitím v pátek mluvčí New World Ressources Joe Cook v reakci na spekulace na trhu uvedl, že firma v rámci nabídky na převzetí Bogdanky nenabízí akcionářům Bogdanky své akcie před dnešním ukončením nabídkového období. Mluvčí NWR dále zopakoval, že společnost finanční nabídku 100,75 PLN/akcie považuje za férovou a navyšovat ji rozhodně nehodlá a potvrdil, že NWR zvažuje upuštění od v úvodu stanovené podmínky získat pro realizaci nabídky alespoň 75 % akcií Bogdanky. NWR prý přijme finální rozhodnutí o nutném minimálním podílu pro realizaci nabídky až po jejím doběhnutí.

Podle informací agentury Bloomberg drží pět největších akcionářů (včetně polského státu s téměř 5% podílem) v Bogdance 44,2 %. Domníváme se, že pro NWR by mohlo být víc než obtížné získat podíl 50 % + 1 akcie, obzvlášť po pátečních spekulacích o zvyšování nabízené ceny, které možná ovlivní rozhodování drobných akcionářů a přiměje je počkat si na zajímavější nabídku. Chceme věřit tomu, že se management NWR drží svého záměru cenu nenavyšovat, jelikož podle našich kalkulací by cokoliv nad 110 PLN/akcie mělo ředicí efekt pro akcionáře,“ uvedla dnes k šancím NWR na převzetí polského Olena Kyrylenko, analytička KBC Securities.

Podle dřívějších vyjádření firmy by spojením NWR a polského dolu vznikl lídr středoevropského trhu se zásobami černého uhlí pohybujících se kolem 658 milionů tun a očekávanou dlouhodobou produkcí na úrovni zhruba 25 milionů tun černého uhlí ročně. Nabídka je v souladu se strategií NWR udržet si vedoucí pozici v sektoru těžby a produkce černého uhlí a koksu ve střední Evropě. Společnost už dříve naznačila, že bude využívat příležitostí k růstu jak v Polsku, tak i ostatních zemích regionu. V polském dole Bogdanka by NWR podle svého záměru chtěla zdvojnásobit produkci černého uhlí až na 11 milionů tun ročně.

(Zdroj: Bloomberg, NWR, MediaFax, Parkiet)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m